Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike

頭post終於有得轉下
突然想買支58.4玩下 但周圍都冇貨 有冇清有使用心得
突然想買成皮野
可用性實在太低 都係冷靜d先

又黎 有冇人記得上次D850幾多日後先話唔夠貨
半年
可用性其實就好高, 呢個range一向都好實用
不過我覺得唔值, 50mm不如買sigma or zeiss
我見d sample 好多wide open 都幾唔sharp
但d散景正到 好爭扎
Sigma用過兩支art 不了
一來重 二來AF-fine tune 唔係好改善到移焦 同埋硬係覺得art鏡d contrast 強得黎好唔自然
菜鏡巴打有咩推介
Planar zf.2 50mm /1.4啦,又細又尖
不過如果你想要AF的話個選擇真係唔多,隻Art可能已經整體最「好」

另外要考慮: F mount定焦由衣家開始我會小心投資,因為Z mount出現,Nikon好大可能三五年會開始補番最多人要既大光圈焦段先
隻AF-S 58mm邊位角位變型同chroma個情況響Z mount會因為flange短左咁多會好大改善
反而想買otus 55 1.4
突然想買成皮野
不過我覺得唔值, 50mm不如買sigma or zeiss
我見d sample 好多wide open 都幾唔sharp
但d散景正到 好爭扎
一來重 二來AF-fine tune 唔係好改善到移焦 同埋硬係覺得art鏡d contrast 強得黎好唔自然
菜鏡巴打有咩推介

你要f1.4?
我自己用mp50
Thanks 我研究下隻planar T 先
我都心大心細緊d Z Mount 鏡 今年唔買 下年都一定會買部高FPS model 加70200 2.8
都冇話一定要1.4既 只係覺得枝58.4個rendering 好特別 有少少比佢毒到
你指會等Z既高fps型號,同埋z mount 70-200 2.8?
越長既鏡越少理由等z mount
始終長鏡用途夾番wildlife / sports,AF性能要求高
而且body相對重量佔比例好細
感覺上都幾難會好過支小黑七
佢個rendering的確係有個性
不過個人覺得50mm焦段有太多MF副廠選擇,要有個性都大把
好似支Voigtlander Nokton 58 1.4咁

另外z mount公布左個roadmap入面暫時我最有興趣係支50 1.2
如果佢整得唔係大過衣家支50 1.8好多,應該會好好snap
我光學零知識...
Mount 大咗d鏡會唔會可以變細d?
冇乜特別,放了
突然想買成皮野
但d散景正到 好爭扎
菜鏡巴打有咩推介

你要f1.4?
我自己用mp50
都冇話一定要1.4既 只係覺得枝58.4個rendering 好特別 有少少比佢毒到
佢個rendering的確係有個性
不過個人覺得50mm焦段有太多MF副廠選擇,要有個性都大把
好似支Voigtlander Nokton 58 1.4咁

另外z mount公布左個roadmap入面暫時我最有興趣係支50 1.2
如果佢整得唔係大過衣家支50 1.8好多,應該會好好snap

我有你講個支福仔58.4
有一排好鍾意,但愈嚟愈少用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞