Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
F100
大家好,新手想買部Nikon菲林機去旅行影下相

Budget $2000-4000 連鏡, 50mm f.14?

求推薦
F100

文青咪fm2

fm3a
唔係文青,F3好似幾好
其實支鏡走焦係咩原因?
smart choice

而家諗返將對焦點移左 隻野置中會好啲
準備入富士出 job
再係咁拎命都冇
上網睇過重量
xt3 657g z7+ftz 792 = 我部d750
fuji 1655 539g N 2470 900g
前後已經差 500g

放埋支 Tamron 70200 1470g
換 fuji 支 55140 987g
又輕 500g

唔好講話咩影想機都拎唔到不如唔好影
我都未計要拖一喼燈出去同腳架

我就黎死
準備入富士出 job
再係咁拎命都冇
上網睇過重量
xt3 657g z7+ftz 792 = 我部d750
fuji 1655 539g N 2470 900g
前後已經差 500g

放埋支 Tamron 70200 1470g
換 fuji 支 55140 987g
又輕 500g

唔好講話咩影想機都拎唔到不如唔好影
我都未計要拖一喼燈出去同腳架

我就黎死

重量呢樣野無辦法,咁你唯有轉會
應該 keep 返 d750 同 2470 影 studio
我仲頂得順D850 同兩支鏡
當你仲要拎三支燈同腳架就唔係咁講
我知呀
不過旅行再加多15KG 行李真係想死
即係原本15kg,轉會成套野先輕1kg?
一機兩鏡 連15KG 行李
我講緊我自己
當你仲要拎三支燈同腳架就唔係咁講
我知呀
不過旅行再加多15KG 行李真係想死
即係原本15kg,轉會成套野先輕1kg?
一機兩鏡 連15KG 行李
我講緊我自己

睇你有無決心,而且去旅行你個15kg行李唔係每日都拎住,你大部時間唔會拎住個行李
轉地方、酒店果陣先辛苦

個天堅難攪

請賜教
你今次有無影RAW?
呢張雖然個天有少少over,不過就算個天白晒,響LR應該可以tune到堆樹好出色
唔好睇少D850個DR同埋Nikon既color science
全部Raw +jpeg
你如果打算繼續用Nikon咁無需要賣鏡喎,就算APS-C都可以用住先
如果賣晒佢不如轉SONY/Fuji

雖然呢張應該有後製
但係人地影呢張真係幾靚下
後製另一件事, 但人地呢張有陽光, 個景都靚過你, 有得比較咩
咁當然啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞