Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
WB / 膚色
要 d750 打後先見得人
I see
https://youtu.be/tquRZWrjzC4

好似幾勁
如果開dx mode 咪可以750mm
暫時聽到香港Z7到手係9月15/16日 (CS自己搞mailing list閉門demo)
同埋萬成20日都有,fb有得報名

我估15日會公布埋定價
早兩日上NIKON CS整野, 好多廢老係到問Z6 Z7
廢咩老,個撚個用少少退休金已經買齊全套N記長prime,閒日朝早打雀打到天黑
你又岩喎, 佢地真係討論緊買邊支長prime打雀
筆直有限850配廣角係咪都係tokina 1120
wild life界其實都對無反係有需求,silent shutter某程度上一定幫到手
另外呢群人一定成櫃f mount鏡,有部咁薄既機可以做萬能插係幾抵玩
11-20係DX鏡黎架喎... 雖然遠端應該可以插FF唔出黑角
係。實際用係16-20。
同價位仲有冇選擇
我都係插124當定焦用
18mm後先冇黑角
原來係18
無黑角只係叫「用到」,實際邊緣成象根本係垃圾
如果本身已經有DX body,咁樣得閒插支鏡去FF當特別效果係ok
不過如果你想盡平而為左部FF機仲要係D850去買就完全唔值

呢兩張係我插Tokina 11-16 2.8落D800,扭去16mm影
睇吓四角位d樹葉根本拉長晒朦晒
當然有某種構圖係可以避免呢個情況,不過太多限制喇都係用正統FF ultrawide啦

係,我本身有d7000,借鏡用

F100 + 124 18mm F5.6
你呢個case係合理好多
菲林機 (sharpness要求無咁高),擺定影景,打橫無限遠,前景暗色anyway
而且菲林無理由叫你用直鏡影幾幅之後番去panorama stitch
我自己研究過最成功既pano方法係用變形少既定焦插FF,直度,用L架大概5度一張pan
咁樣出到黎咩野角位邊位都仲好sharp,係post嗰度煩少少,同埋唔係樣樣景都可以俾你咁pan

講到呢度我越黎越期待Z嗰支14-30mm
咁既大細重量如果做到佢衣家支24-70/4既9成我覺得支野會係body seller
https://mobile01.com/newsdetail/26796/nikon-z7
台灣m01出左review,超撚柒詳細,有RAW打包download,有幾條接環轉插副廠測試片

我飛住黎睇左少少,感覺上真係應該等後繼機,用D850多幾年先
任何電子野唔買第一version時常識吧
Z7如無意外定價二萬七,頭幾個月唔夠貨派+炒狗食水 = 九個月內唔會正價買到
我懷疑到時或者起碼2019年內Nikon會公布alpha9既對手機

再加上2018年內只有起手鏡群
24-70/4叫compact kit好夾部機
50.8我覺得雞肋,尤其係知道兩年後有50.2
35.8性能幾好我都唔會買,寧願用ftz插支舊野
暫時最期待既14-30/4要2019先出
同年有睇頭既20.8, 85.8不過應該唔會平
24-70/2.8同70-200/2.8都係基本野而且唔會細支

姐係其實無論body version,同鏡群成熟度,都係去到2020年先開始似樣
如果衣家買D850,起碼可以用多兩年而且以部機既性能同汎用性其實可以永久唔賣
等到有Z9或者Z5000之類兩個極端方向既Z mount body先再考慮都未遲,或者到時可以平好多買到Z7 Z6
衣家入手Z7既理由唔係無;早入局早享受,ML+24-70/4個細身同輕量俾到咁既IQ又真係好難得
等到第二代出時順便S LINE鏡都出左好多, 個時入手都唔遲啦
而家緊係D850

不過mobile01 好少可有咁詳細既NIKON評測
好似係好耐之前 mobile01 同Nikon 之間有問題
mobile01 從此唔做Nikon 嘅評測
直到D850 先破冰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞