Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
影相唔係要下下拉到光哂就好嘅
其實z6 同a7iii 比較上邊部好D?
Af-c連拍都係差d
Z6好似得5.5張
如果你要跟佢 可以拉番高低光位
再調少少色就可以了

記住寧under 莫over
over exposure 會冇左detail
under exposure可以拉番高

D850 應該可以做到-3ev拉光
要自己了解部機可以做到咩
影相個陣先可以預計到出到咩效果
呢D諗唔到點影既話試下影正面
都用得D850, 諗唔到有咩理由係唔影RAW
執相始終你都係要面對, 尤其你話要影landscape
唔好講咩鍾意直出
睇相 先係最快
上flickr睇自己想影既野
save低D 靚相 睇角度同構圖

睇到咁上下自然識影
正面太窄

我求其搵左張垃圾相黎鳩推俾你睇一張RAW其實可以拎番幾多暗位

上面係影嗰時本身個曝光,直出JPEG就係咁樣根本黑色一pat
下面係響Lightroom入面,個個關暗位黑位事既slider都求其隊幾吓上去
原本你以為唔存在既樹全部出番晒黎

俾兩皮野買46MP + 14 stops DR + base ISO 32既單反就係為左可以毫無顧慮咁樣鳩推
你自己都話腰有事
第二你係咪用黎搵食先?
就算抽食都好
一樣有人由 n 轉 s 影 event big day 都因為重身體頂唔順
亦有人由 d850 轉 z7 做 v
唔係搵食放左三支騰龍啦
用24 mm 都影唔晒成個正面
佢正門個位向後行三步都痴埋牆
我已經唔係揾食 次次去影 第二日腰痛
試過行唔到

一於放左佢
聽聞 z6 iso 好過 z7
mirrorless 點都有好處
focus point 全個畫面都係
自己衡量
Z6因為未有實貨見街所以仲未有人做詳細sensor實測
不過純以spec去睇,可以預計係一個有D750 resolution而有D500 low light傾向既sensor
而因為pixel density同Z7比係低左,個BSI可以因為咁而有多d光入,理論上直接幫助AF性能
另外我都預佢rolling shutter會少d,同拍片full sensor read out會sharp同埋DR高過Z7

btw Z7同Z6都係全畫面有AF points,Z7其實係更多點,不過鬥多無用最緊要係背後既運算

其實對唔需要45.7MP resolution既人,Z6平接近一萬蚊係抵屌好多
單睇價唔似高iso表現
以Nikon往績 高iso專業機 一定係最後先出同極貴(d4 d5)
Z6響spec sheet個ISO range係同D500 match,咁D500就算新出個價都易入口,衣家個價更加
當然佢只係APS-C,但係D750係FF都因為個sensor「只有」24MP而個價非常之抵 (都未計佢響低ISO個DR仲好過D850)
另一個考慮因素係Z7同Z6基本上係同一個body design,要有多少少分野先justify到兩個model分別
SONY嗰面一開頭係出過部a7S,高ISO低noise不過低res,專門拍片向既body
a7Sii之後就將呢方面既元素歸納入a7iii,唔再出S3
Z6基本上係針對呢個位打對家
講左咁耐其實係咪得貼左相個位巴打入左Z7
sad but ture
等緊Z6
覺得貴..原本以為26-27K
我都係預佢31-32k
街價8-9成可能25k
想入Z6但唔知佢對焦會唔會衰過Z7
只會一樣/好過z7
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞