Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
出左個Z to M-Mount轉接環
Nikon CMOS 塊 Glass Fliter 仲要比 Sony 薄一半, 更加有利 Adapt 其他鏡頭, 有效減少失真
咁就即買
想問下d7200想上ff,而家單反係咪得d850買得落手?d750/d810係咪唔掂?
其實D750 同810 都係好機 不過D850直頭接近屈機
除左 1Dx 同D5 呢啲價位嘅機基本上冇對手
所以上咩機要視乎你budget
你本身都用到7200 呢啲貴價APSC 上750 可能只係上左ff
其他嘢升級感唔大
810就高像素 但連拍一般 要睇像自己需要
不過750同810兩部機都好夠用
所以其實7200同750對焦system一樣,換左機唔會對焦好左?因為7200個對焦system有d唔夠用
你影啲咩覺得AF唔夠用呀?
我未用過D7200 所以答你唔到
不過就算用同一個af system 嘅效果都可以差好遠
例如 D4s and D810 (雖然像素密度唔同)
不過我之前做攝記都覺得750個AF 工作都叫做可用
你咁講睇黎我要出去試一試機先,可能同支鏡有關,對焦好lup,同埋低光對焦慢
佢D5 同D850個3D focus都唔同
D7200以當年黎講係prosumer單反之間個對焦速度算頂級,而呢幾年嗰個class無咩進步過
當然感覺「lup」可以係因為準繩/迷焦而唔係焦速,如果係咁的話,你上D750係唔太會feel到有改進,去D810直程會感覺退步
衣家講整體對焦能力,應該係D5 > D500 > D850 >>> D7500 > 其他舊款
另外,單反因為AF module vs sensor大細差別,所以FF機既對焦點係唔可以全frame
就算響D850,堆points個coverage相對地都唔會闊過D7200(APS-C;衣家係D500先可以做到接近全frame
所以純講由D7200升級上FF而要包括對焦能力的話,你的確要起碼揀D850甚至D5

不過如果肯響AF度妥協少少
咁揀D750係可以拎多少少低ISO DR,而且control會同D7200好近(prosumer layout)
而D810幾乎無任何野好過D850
但係兩部個性價比都幾好,尤其係二手
我估長遠會停響22k-24k,當然唔會係短期內
小黑七新出嗰一年半載都要二字頭
thx ching,如果我放棄直上ff d850,買d500會唔會好d呢?
Btw Z6 都係MIJ?
有冇去輕井澤?
咁會係全面upgrade,除左resolution (D7200 24.2MP vs D500 20.9MP)
不過又要去番你一開頭想要升級FF嗰moment,係咪已經覺得APS-C有限制到你

你不如整一個priority list,排列你期望新body可以帶到咩俾你,同埋D7200有咩地方唔夠做
講真apsc又唔係話限制到我,由5100換到7200,我都係用apsc, so far我覺得都可以既,最主要係apsc機同鏡會平好多,同埋以前既ff機(610,750)喺spec黎講除左cmos同高階apsc差唔到幾遠。
我無親手玩過唔知啦上手ff會唔會好好多啦。因為我影景,buildings多,同埋旅行用,影人比較少d,所以我影相係停留喺一個好淺既層次。
其實7200又唔係話唔好既,用左3年都仲唔錯既,不過成日feel到硬係有d唔就手咁,要我講部機既問題除左對焦同迷焦外我又講唔到有咩大問題(可能同支鏡有關,我用sigma 18-35,已經拎左去calc左一次)
我覺得我自己真係好麻煩😑無錢又要學人玩相機,可能我諗完一大倫最尾唔換都未定。不過肯定既係如果換d850我最少要比30000買一機一鏡,因為我得一支ff鏡(福仔58 f1.4),但係d500就唔洗換比13000就ok。
仲有個option就係買新鏡。我舊果支nikon 70-210 f4-5.6唔得掂,唔夠sharp,可能換支龍仔70-210 f4。
身為窮鬼既我就當然無30000咁多,我諗如果要換850都要儲一排錢先換到。
我會咁睇:
你鏡群雖然舊不過齊齊地
一向都係APS-C無預上FF (如果有,嗰種人可能未有FF body都會入FF鏡,到一換body就無痛直上)
如果部D7200唔係有野壞或者有好嚴重既阻礙,你的確係無充分理由去換
個「問題」係D7200本身係一部性價比超高既機,所以如果一個用家嫌佢任何地方唔夠做,咁個upgrade係一定唔會平,如果唔係就會有compromise
響budget有限前題下,似乎你唔應該諗換body住,轉去睇吓點重組鏡群先
D500的確係一部APS-C機皇,不過佢個定位+價位係俾人用黎做2nd長焦body / 生態佬用

如果真係要轉去FF body,可能儲錢換D850長遠會明智過退而求次換D750/D810
首先D750你可以當佢只係D7xxx既FF版,唔係咩升級,只係俾個FF幅你用
另外D810唔上唔落,除非你搵到二手好價,如果唔係佢響速度上係倒退
反而D850就封晒尾門,一部單反需要有既野佢都有,唯一問題係價錢,不過我預你儲多一陣錢佢將會跌到一字頭
我都有諗過重組,so far apsc黎講18-35 f1.8 叫好好用,夠sharp,58 f1.4都唔差,慘在手動要慢慢玩,70-210就明顯差好多,所以先諗住換左佢。
如果未來要上850,係咪應該換埋支18-35呢,因為佢係for apsc only。
同埋70-200/210呢個焦段有咩鏡好用,小黑應該就唔會諗啦,太貴,我睇緊既都係sigma tamron果d鏡。我曾經有諗過入f2.8,但1.5kg好似真係好重,長時間拎住/咩住係咪f4會抵用d。我見好多人都話唔好買f4,話佢performance差過f2.8好多,咁我又應唔應該買f2.8呢?最主要係f2.8個重量真係好恐怖。
18-35係一支好野,無野可以挑剔,除非你想要再wide咁就要諗新嗰支10-24之類不過咁都會焗響DX

你話你旅行影景多,同埋建築物,少人像,咁係無咩理由需要一支/2.8既tele,因為你唔需要個淺景深,同埋個重量大細係一個考慮

似乎你需要係35至200段(或更長),一支AF性能唔差既汎用鏡
如果你當支Vogt58/1.4封左中段大光圈呢個位,咁呢支鏡就可以細圈算數
f/4嗰堆tele的確係有少少雞肋,當然中間係有d佳作,亦會好過支N70-210唔少
其實你可以考慮埋天涯鏡,今時今日細光圈APS-C tele成象唔會好過天涯好多

如果你轉FF body,其實唔止成本,其實個body本身同埋將來既FF鏡都會不斷增加負重
你衣家手上既70-210係AF-D,58/1.4真程係手動,兩隻都唔係現代有VR同超多鏡片既鏡頭個weight class

「我覺得我自己真係好麻煩」
其實唔係,你呢種case都幾常見,最緊要係唔好太在意器材,由攝影/作品出發去睇番自己真正要求,唔好亂洗錢
btw我有少少覺得你係最有理由上無反嗰一群人,一炮過轉晒去用新mount鏡頭一了百了
儲/等多一年半載,Z6或更低定位既body應該係衣家D750至D500個價,加支轉插又可以繼續用你堆舊鏡
其實我有支18-300 f3.5-5.6,6-7年前買落,不過好似tele唔夠sharp係死症黎。

無反我暫時唔諗住啦,因為個evf真係仲未接受到,之前玩過a9個evf,係好過以前不過都仲同單反有差距。

計重量黎講,我覺得70-200 f4(ff鏡)係比較唔錯,如果副廠鏡(tamron sigma)香港有無得試?因為好似tamron岩岩出左支70-210 f4 ff鏡,睇review講好似唔差,想試試佢。
咁70-200你要質素既話都係得2.8個堆
f4個d唔係話差但有d雞肋囉, 睇你自己要求有幾高
小黑七
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞