Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
佢HDR 要落腳?
試過等佢合相佢慢到噁
然後張相唔要得

點樣先可以影到個太陽圓
其他位唔太暗

ps囉

有舊雲遮一遮好啲
太陽+暗前景要HDR
單一曝光係會太闊,人眼人腦會自動升黑壓白
佢HDR 要落腳?
試過等佢合相佢慢到噁
然後張相唔要得

緊係返嚟合啦

估唔到咁撚悶
其實你有無用過nikon機

Z7轉iso好似大機咗按實iso加轉盤就得

另外轉af,按機身前面fn2再轉轉盤
我有用開D500同D800
Z7佢有ISO掣,係同D500同一個位,不過(似乎)唔係全部野可以前後轆set,要入番去menu先toggle到auto定唔auto (呢度可能我搞錯miss左)

AF我真係唔知佢去左fn2(慣左嗰個係DoF preview)
我淨係知十年前部D90支AF桿已經響左下方/鏡頭旁
而且AF相關既control都分得好散吓,追焦亦(似乎)只有AF-C+area先可以發動

anyway我講清楚d;
我唔係話Z7 control上有野做唔到,而係講緊佢唔係平時DSLR full body咁可以一拎上手就搞到晒九成野
好多野都要day1入menu set好先config到
當然每一部機都有呢個階段,我響個demo會只係得幾個字時間去摸,我唔係背左說明書做晒之後先去

機身唔係有iso較咩
hmm 我衣家睇番manual,係前轆toggle ISO-auto,不過我嗰時轆過佢無反應/我眼盲睇唔清楚
auto range照要入menu校,呢度同其他body無分別
咁你買唔買
利申想知息到有免息分期
*邊
咁即係其實本身你自己都唔熟 Nikon 機喇
我上面解左,唔係講佢無得set,而係成個package收埋左好多野要你一買機之後自訂i menu,所以我一拎上手覺得有d亂;ISO嗰part係我發瘟
鳩up:
body輕同細只係響用24-70S嗰時感覺到,一上左FTZ就算只係支AIS50.4都已經長晒去番D90/D3000系個感覺,而插長鏡嗰時就完全以為拎住部單反
當然佢係一個FF sensor黎講係算夠細
grip係好揸手,完全唔覺太淺太墜(我手細)
EVF反應係好好,無咩moment覺得有delay
blackout問題對我用開反光鏡既人係完全唔覺/care (我其實無咩點試silent shutter)
AE / AWB感覺非常準,而個EVF亦都幾準咁display(好似仲好過個LCD mon),d相拎番LR唔覺有光暗位意外
IBIS係做到野,用Ai-S嗰時好明顯;peaking校到最強響EVF係好易睇,而且準

AF... 呢度應該係最雞(都預左)
首先都講過好多AF相關setting都收埋入menu無掣/桿
追焦如果用OVF個approach係會覺得吃力/好似唔太受控
我無試video mode,不過用LCD touch focus去追人臉係work
另外(以我理解)因為開area先有得追,所以area一開始唔中/搵耐左的話會成件事慢晒
插FTZ用F mount鏡基本操縱唔會差過大部分N記body,應該只有D5 D4s D850 D500呢d先食到佢
不過呢個情況係你好彩嗰時,姐係佢認到焦就可以好快咁對焦,但係佢搵唔到的話係可以迷焦好耐(感覺係好似你插TC收圈收到太細(f/8)嗰時個body唔夠光嗰種)
我唔知道如果買左部野響手可以係咁練的話,有無可能會學到點同個AF去夾
不過我懷疑呢方面係可以靠firmware改進,亦有可能要下代/pro Z body先追到

真係唔夠時間玩,好多野都未試清楚,佢仲有成堆F mount鏡俾人試我都無掂
如果真係買部野的話俾兩三日,我就應該唔會柒吓柒吓咁
暫時個印象唔能夠令我即刻俾錢,不過問心成個系統個approach係好俾到人一個有前瞻性既感覺
一兩代之後既Z body加埋S鏡應該會非常殺食 (香港似乎未有35/1.8? demo會都無)

test shots (利申: 鳩影鳩試鬆陏朦):
同一個shot試D800+24-70G vs Z7+24-70S,一樣ISO1600@f/4,shutter係唔夠快(我直程手震)同DoF太淺,不過咁可以show埋Z7個IBIS有做野同埋Z全開睇吓係咪講到咁sharp
感覺上Z7個AWB準過D800,另外兩個setup重量大細分別好大

D800 + 24-70G

Z7 + 24-70S

Z7 + 24-70S

Z7 + 24-70S

跟住試插小黑
Z7 + FTZ + 70-200E @ 全開F/2.8

Z7 + FTZ + TC1.4III + 70-200E @ 全開F/4

ISO25600純粹想睇noise / freeze督水

Z7 + FTZ + Ai-S 50/1.4
peaking都幾好用+準
同埋隻RAW好似已經preset左remove青紫邊
2470有冇bokeh洋蔥圈?
我唔覺有,不過我無刻意去試散景,或者應該話我特登唔試支鏡因爲知道周圍都會有得試公廁kit set
網上其他reviews有show好勁洋蔥咩?
新果支50 1.8有
經過一晚已經跌價
body 29990
kit連mount 34990
支24-70 好輕但似龍仔果啲貨咁
呢個係老百個價?
我比較有興趣想知出貨量/香港需求
外國so far睇個反應都無D850咁誇,美國過左一年都可以仲back order
經過一晚已經跌價
body 29990
kit連mount 34990
呢個係老百個價?
我比較有興趣想知出貨量/香港需求
外國so far睇個反應都無D850咁誇,美國過左一年都可以仲back order

呢個係so 0
無錯,因為要扭長開鏡,個stiffness,膠feel鏡身,全黑外觀都同Tamron好似
因為插左落Z7之後因為好多操控個感覺都係來自個body,所以我都唔太肯定支鏡本身手感係點
可以講既係,個feel一定好過Sony/Zeiss嗰支FE 24-70/4

不過成象方面呢支野的確唔係講笑,5000蚊kit黎講佢交既貨係超額
去腳架post問應該會好d
雖然都估到多數會叫你一步到位Gitzo series 1或2
感覺貨係少,但唔係好似d850 咁要配給
我諗新product大家都睇定d先,尤其d鏡又未出
想請教850+龍仔15-30 有咩平平哋腳架推介 腳架知識0
去腳架post問應該會好d
雖然都估到多數會叫你一步到位Gitzo series 1或2

但腳架一步到位又岩喎
都用到d850啦,真心覺得唔好慳係腳架到
一支好腳架真係用十年八年
唔識揀。又波頭又雲台當中又細分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞