Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
呢個真係唔細可能出現既情況,尤其係AF兼容的話
拍片相關既功能alpha完全屌打,如果唔用單反鏡頭用P記就更加
(Z6先叫做可以開始比較)

另外A9因為要行雙卡先焗用SD
衣家C記單卡都仲停響SD係好大問題,俾人一個你永遠唔係pro機既信息
相比之下Z7 Z6雖然係單槽不過用XQD都仲叫站得住腳
唔知佢會賣幾錢, 我諗係SELL輕巧方便既MARKET? d spec咁既樣
不過D鏡又好大碌, 所以唔知佢玩咩
Sd card 行UHS 1

價錢應該係a7iii / Z6同級
輕巧就未必,呢樣野佢條無反/單反APS-C line已經應付緊

大份鏡頭係同Nikon一樣,要搵一個justification轉mount,大口徑要optical performance就要鏡頭一齊加闊,咁樣個入光量同邊緣成象先會好過DSLR鏡
EOSM 18 mm flange distance
除非個接環2mm 厚

否則RF mount 用唔到去eosm

Canon EOSM 出黎做白老鼠
你咁講Nikon 1系仲白老鼠啦

我其實幾鍾意我部V1,唔太lag既EVF同silent shutter呢d野咁多年前都已經有,又有接環俾F mount有AF
只係sensor size一個死症拖死晒好多重要野

我砌左Z7 vs Z6 vs D850 vs D500優劣對比表,其實都真係幾難揀
我衣家手上有D500 + D800 (+V1)
如果入D850,基本上係代替D800,同D500拍住上,仲要keep V1影絕對靜音
如果入Z7,代替D800既pixel count(不過代替唔到某d野),同D500拍住上,代替V1靜音
如果入Z6,D800 D500 Z6三部分開用途,代替V1靜音,另加拍片專門

有樣野令我好忐忑既係,明知Nikon會all in入Z mount出S-Line鏡,咁仲投資響D850 F mount係唔係明智,而我仲可以用D500 D800用手上既F mount鏡,去到Z系body又有FTZ轉環,而且我只係得一支AF-D年代既鏡想用

IBIS,重量,full sensor AF,USB-C叉,靜音快門呢d都係好實在既功能
3D tracking,馬拉松電量,專業級ergo+weather sealing都係實在,不過我部D500都已經有
個表好有心機
但Z6真係唔需要揀啦, 一係Z7一係D850吧
咁我又覺得佢唔會唔更新F MOUNT鏡吧...
最新既訪問Nikon有高層咁講

https://nikonrumors.com/2018/09/03/another-interesting-interview-with-a-nikon-executive-on-the-new-z-mirrorless-system.aspx/

On whether Nikon discontinues the F mount in the future, Ikegami said: Our current plan is to continue both the F mount and the Z mount. The R&I division focuses on how to develop both of them. We are going to tackle it.

我個人覺得只有一半係真
佢地一定有大部分精力擺晒去整Z mount鏡,尤其係已經公布roadmap內要交貨既基本鏡群,呢度已經三至五年
而我估係135mm或以上焦段既鏡先會優先考慮響F mount度出
又或者同時間用同一個optical formula,Z mount版本只係extend個barrel / 內置轉插

另一個考慮係如果大mount真係=角位邊緣成象好強,咁樣越闊既鏡尤其係zoom會有好大優勢
下年既14-30 f4好有可能會完爆神枱位既14-24 f2.8

衣家諗買唔買Z7最主要都係價錢問題
以佢個叫價一係就可以買D850,一係就買Z6連24-70 f4s
而Z6起碼個定價係可以入口,雖然resolution爭d不過佢拍片專向既性質係有用,而且原生ISO 51200用得著的話唔係講笑
nikon 根本就自相矛盾
做大個 mount 係 for 大光圈但最快 2020 先有 f1.2
好喇
當我唔買鏡住先買機
個轉插又唔湯唔水
其實你入 850 係穩陣
有 partner 做 V 都全程 850
但認真如果你係呢半年要買既話go for D850比較好
S line個堆鏡群要等到2019 2020 先慢慢出, 仲未計佢玩配給咁無貸派
呢兩年過渡期F MOUNT都唔會收皮先吧

另外就算14-30克爆1424, 咁都只係Z7上面先係, Z6根本無意思
我其實一路都係咁打算,心諗就算Z mount好有前景,都要等三幾年個鏡群先會成熟
所以過渡期前如果有一部D850級數既pro body係可以封左DSLR尾門先,到時機成熟先入Z系改良左既body

不過近幾日開始細心睇吓sample相,真心覺得個mount係值得盡早用
所以聯想到Nikon本身應該都對個mount好有信心,就算出body嗰面柒吓柒吓,以佢地出鏡頭既經驗同近年質素我估佢地會幾放膽all in Z mount
成件事個重點係如果幾年後Z mount鏡你主流而我衣家仲入D850,咁樣我就會有成手插唔到既F mount機拖住後腿

我砌左Z7 vs Z6 vs D850 vs D500優劣對比表,其實都真係幾難揀
我衣家手上有D500 + D800 (+V1)
如果入D850,基本上係代替D800,同D500拍住上,仲要keep V1影絕對靜音
如果入Z7,代替D800既pixel count(不過代替唔到某d野),同D500拍住上,代替V1靜音
如果入Z6,D800 D500 Z6三部分開用途,代替V1靜音,另加拍片專門

有樣野令我好忐忑既係,明知Nikon會all in入Z mount出S-Line鏡,咁仲投資響D850 F mount係唔係明智,而我仲可以用D500 D800用手上既F mount鏡,去到Z系body又有FTZ轉環,而且我只係得一支AF-D年代既鏡想用

IBIS,重量,full sensor AF,USB-C叉,靜音快門呢d都係好實在既功能
3D tracking,馬拉松電量,專業級ergo+weather sealing都係實在,不過我部D500都已經有
nikon 根本就自相矛盾
做大個 mount 係 for 大光圈但最快 2020 先有 f1.2
好喇
當我唔買鏡住先買機
個轉插又唔湯唔水

佢地光圈大細個決策真係怪
劈頭得1.8 prime同4 zoom,你話佢唔進取咩佢又有支0.95
點解唔好地地用中間數搵1.2/1.4做開頭
雖然MTF同sample相再加用過既pros個口碑都係話1.8/4已經sharp撚到仆街
不過sharpness只係其中一個需求,入光量同埋散景對好多人都係重要既考慮

用番F mount鏡個轉插的確係爭d,AF-D同埋無摩副廠都即刻廢武功
自己唔出,又唔公布API,真係好為用家著想喎

你partner拍野有無依賴liveview AF定自己MF? 同埋佢係影入卡定係用external recorder?
入卡
見佢 big day 全程 850
touchscreen af 都好 L 快
我就覺得要黎做野就點都兩年後先好掂 z mount
普通用家早 d 轉 Z 冇壞
若果 n lens timeline 唔係咁鳩
肯定大把人轉
n 自己攞黎
睇完奸狼部FF無反,即刻覺得Nikon都算幾佛心,Z6/Z7吸引好多,至少有五軸防震
上過office玩實機 其實唔滿意既地方比想像少
點解無1.4係因為宜家枝1.8成象係z機之後做到1.4個效果
消息人仕話設計師係咁講
你同架仔講
你partner拍野有無依賴liveview AF定自己MF? 同埋佢係影入卡定係用external recorder?
入卡
見佢 big day 全程 850
touchscreen af 都好 L 快

我自己用D500 LiveView拍野覺得control上係爭d的
當然唔係話用唔到(當年用D90都係咁用仲要更難)
而係因為我之前有用過a7s + atomos經驗,所以知道settings / AF / MF assist / output三方Nikon DSLR都有改進空間

衣家Z系尤其係Z6其中一個大賣點係專門為video而設既ergo同IBIS
可以完全唔離開EVF就可以still/video之間switch呢種設計etc

我自己都衡量緊係咪時候要開始phase out手上唔適合video workflow既gears,包括control好舊既body,追焦好慢既鏡,無VR既鏡等等
始終video一定係大勢所趨
你啱,要絕對可靠一定係拎番部pro級DSLR出黎
而且就算衣家加部Z機,短期內都會長插FTZ用F mount舊鏡群同舊DSLR夾

Z mount鏡roadmap我覺得最大問題係速度
一開始出幾隻kit kit地feel既1.8同4唔係問題,不過唔應該拖50 1.2、24-70 2.8、70-200 2.8、14-30 4呢幾支咁耐先出
一定要盡快響一年半內齊到三zoom同大光圈50mm先可以叫追到吓人地罪大
仲有支0.95真係好on9,其實呢支可以拖多幾年先出,最好係解決到AF問題先公布
純講實用性,50 1.2絕對夠用有餘,0.95係一種halo product係用黎插旗showoff的,唔係實際用家必需既鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞