Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
影landscape 都係要準備塊ND
係爆晒晴
已經較左-0.3 EV

一係就唔好天
用到D850可以降低D返去再推
好過爆晒
唔夠
我D800E
會減-1ev

番去慢慢搞
想問下有玩過Z7嘅ching,Z7係咪細過Df好多?
我自己就targetZ6,主要當然係個價平好多,二來唔係工作用,像素唔需要高,同埋屋企有小動物,iso高啲同連拍快啲好似啱我啲。支24-70kit就仲諗會唔會買埋
其實測光過曝多數係set左某個Active D-Lighting同埋Picture Control影響,因為機身測光/histogram係base on直出JPEG setting

我自己會set
PC: Flat
D-Lighting: off

另外如果有山有天空有雲
一係-1補償
再唔係係-2包圍
Z7 + FTZ 用唔到騰龍鏡係唔係software/Fimeware 嘅問題?
咁嘅話 騰仔update 啲鏡嘅firmware 就solve 到?
得Tamron自己知
問題: Nikon無論F mount定最新Z mount個protocol都係自閉
Tamron同Nikon係friend底,以往有共同專利等等
Tokina係由Nikon前員工開,有計傾
Sigma幾乎係敵對式reverse engineer
諷刺既係,衣家Sigma插FTZ反而係完全無問題

(我聽番黎,你可以當0%可靠度: 如果衣家Tamron同Tokina嗰幾支鏡唔兼容係因為pin arrangement同read out有落差的話,firmware係永遠改變唔到)
重量同整體大細唔係咁大分別,Df講真現代FF單反入面都算細,而Z7/Z6就響無反之間算大部,兩面拉番衡
不過厚度因為少左反光鏡箱係好易察覺到

要高ISO同連拍唔駛講唔考慮Z7
你唔用支20-40 kit咁打算FTZ插舊鏡? 如果你咁在意輕身細身,無理由唔用kit,FTZ插餅鏡都分分鐘大過隻kit
下次再試試

好想要500 F5.6
仲係諗緊 D850定Z7
不過冇乜錢應該都係分期供 所以要諗清楚
其實我傾向入z7 因為想上z mount
見係我70 200得騰仔G2
支鏡我幾滿意
亦都唔想比多皮幾兩皮去換支小黑
追咗Post好耐,都好少留言,但最近有2個問題都困擾咗成年。
用緊D7100, 用咗都5年,手上鏡得3枝。主要旅行用
1. Nikon 18-140mm kit
2. Nikon 35mm f1.8G
3. Tokina AT-X 11-16mm Pro DXII f/2.8

Tokina 主要影景同星,已經好足夠,唔會換

反而每次都覺得kit鏡穩定過枝35mom f/1.8, 因為枝35mm成日有d走焦既情況, 但kit既range我又用唔哂,成日都想換過枝代替,但應該換邊枝好。

如果想換無反,值唔值得換Z6 定等 後繼機好。
如果ching會繼續用DX嘅話,可以考慮換支16-85
另外,我之前都係用D7100加35 1.8G呢個組合,完全冇問題,ching會唔會上CS check下?
係諗住用舊鏡,我本身都係用定焦多;定焦加FTZ仲大過支kit?做到咁細?
但支kit個價錢有啲貴⋯

Z7+2470s sv Z7+FTZ+24-120 vs Df+24-120
http://j.mp/2RA4M7e
呢個網幾好用,可以轉body插唔同鏡比較size
留意Z7因為個EVF係向後伸,所以比較圖係放高左一兩cm
你全apsc鏡?
即係打算升FF?

如果唔急住升FF 等下先
其實枝kit好野尼 唔好認為kit就唔好
上cs試下

即係先-1EV
然後再用Lr執返啲色出黎?
因為玩左成大半年
最初影jpeg
而家慢慢摸緊
發覺一影多數天爆光
對個天AE-L 就前景暗
-EV 都係

好多相影完睇返
覺得冇乜靈魂、鳩SNAP
好空洞

想更進一步

好似呢啲好宏偉建築物
又想影得四正
後來睇返都唔得既多

今次行程最滿意既相
850 LRAW 14-bit 唔難做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞