Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
一部D90加支TAMRON 16-300
咁睇支腳頂唔頂到個重量
呢個牌子ok
唔該巴打
https://www.youtube.com/watch?v=V6X-K9jju_0

Fro狗出片講AF
迷焦情況基本上同我響demo會個經驗差唔多
佢仲要影高中足球/小朋友棒球,個速度同埋距離都算大
老實講條片個結果係好差,不過條友無火力全開屌爆Nikon
可能佢都預左Z7 唔係主打sporty
但如果Z6 都係呢個結果就真係屌爆
Z6真貨雖然未出街,不過暫時都已經有少量pre-production / demo機有人test過,我無見過有reviews/comments提過Z6個AF好過或者差過Z7
我估成件事個樽頸係響firmware層面,姐係Nikon software engineer功力問題
其實要Man記中階貨不如淘佬搵Sirui嗰d,都係差唔多貨色
BeFree尤其係碳腳*聽講*唔係太好口啤
(而且考慮到你D90+天涯,budget都應該盡低)
影景+天多數要under少少,令個天/雲/太陽唔好clip,之後番post再全幅升曝,或者做少少HDR(光位唔搞,中位暗位升)
你手上有D850,個sensor無論resolution同DR都有好大後製空間

btw呢條片個訪問做得幾好,講出好多landscape佬個通病
我自己都成日想跳出嗰個一定要打卡一定要影嗰個view既框框

https://www.dpreview.com/reviews/nikon-z7-first-impressions-review/7

http://www.photonstophotos.net/Charts/Sensor_Heatmaps.htm#mode=55,camera=Nikon%20Z%207,suffix=14,cameraC=NIKON%20D850,suffixC=14

金翅仆街鳥
DPreview (用studio reference scene)同PhotonstoPhotos (做sensor test)都分別搵到Z7個sensor響低ISO時會出橫間/banding

http://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Nikon%20D850,Nikon%20Z%207
(條link可以加/減佢地test過其他body既ISO/DR)
可以見到D850同Z7個DR幾乎一模一樣
出面衣家認為有分別而引至banding既位好大機會係要響sersor度做既AF層 (OSPDAF)
因為佢係網狀排響真正sensor層前面,所以某程度上係會擋光或者改變全幅曝光平均度,另外亦有機會係熱力分配問題,幾樣野夾埋所以疊起左
banding問題響SONY上代機,同埋Canon用on chip ADC之前係好常見
Nikon 單反body/sensor除左某幾款(D7100用Toshiba)之外係好少出band
爸打們點睇G嫂traveller?
會唔會太輕好易吹倒?
traveler定mountaineer只係放上面既系列名
實際係睇series 0,1,2,3 (物料/粗幼/長度)
節數 3,4,5 (越多節越多位置會鬆,最細節會越幼)
兩樣野再加波頭壓力/承重拉出一條數去安排落嗰三個系列級數
traveler響spec上係可以負重唔細,series0 4節數字上其實可以擺到D850+小黑
不過實際穩定度當然唔會夠s2 3節2號頭咁高
但係支架+波頭本身重量同埋摺合長度(節數影響)好明顯係會幫到你拎出拎入
所以要響摺合時輕便度vs開腳後穩定度中間拎個平衡係用家自己要去計算既事
當然仲要考慮你會上架既器材組合重量、長度(平衡點)
仲有波頭功能,要唔要快拆、夾plate、液壓、千秋、赤道儀、電子雲台(timelapse / pan)
唔該晒巴打你分析
因為之前見有啲巴打話用過輕得滯
大風D有少少唔穩定
我其實唔熟腳,以往做野用既都係公司/studio本身其他人入
係近排開始自己影野多左長曝所以留意多少少
其實腳架成件事係一樣囿: 下盤紮馬
或者李小龍科學d講係momentum
如果你短曝同埋風平浪靜,細腳架夠應付有餘
不過曝光時間一耐可以影響既風力就會疊加,再加埋單反反光鏡/快門震盪,咁幾重既腳都唔掂,只可以盡量對沖
其實最定應該係無反用電子快門擺地下堆沙包

講番款,我衣家諗緊好唔好盡輕入支Gitzo 0545 (0號四節腳+1號頭)做跟身腳
定係波頭RRS BH-55 + 2-3號腳一步到位用十幾廿年
睇你哋分析腳架都頭暈,我究竟點算好 利申用緊豐澤送嗰支。。。
咁你要問自己嗰支響你開腳用嗰時有咩唔好地方,同埋收腳拎上身同擺屋企又點
無架啦, 呢D只有自己做功課, 一支腳架都幾貴, 唔係話唔岩就隨便換過既野
我個人就傾向買支好既一步到位, 唔駛成日心思思想換咁, 尤其你平平地買左支腳架, 之後到你換個時就唔會再用舊個支, 同倒錢落海無分別, 不如用心D睇下分析同去鋪頭玩下D腳架仲好

我自己係用2541, 用左好多年, 旅行都係拎佢, so far無出過事
你夠膽用豐澤送個D雞腳我覺得都好勇敢
所以我唔會除頸繩
有聽佢talk, 佢話佢唔用hdr, 但有執相tune 番exposure同brightness
哦我唔係話嗰位師父有做HDR,只係答友瑩格巴打想出雲層可以點做
個天死白係因為body測光/你自己M mode定個曝光太慢,令到原本天同雲既色飛出左histogram加面

假設你只想用一個曝光唔包圍的話,應該都係要曝到個天/雲唔clip,前景要避暗位/暗色就響取景嗰時要預
呢d野菲林年代出身如片中師父係幾乎一定要做,因為當年響黑房基本上一stop止步(好似係)

而高DR既現代sensor俾到你既係將前景暗位升番上黎既空間,以前可能要包圍3次以上先合體到既景,衣家可以一個曝光搞掂

打卡位

生態人路過放底隻虎斑蝶
最近影既日落

生態人路過放底隻虎斑蝶

仲有用nikon
影陸上生態一直都用nikon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞