Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
啲中文歐化到
操作性同持久性
大家而家用咩放相? 仲用FLICKR? 定有其他新野?
Flickr幾好
我睇英文多,個腦直譯
仆街。。。點解枝鏡隔兩日唔本身唔調都準,變左走焦。。
影食物你地會點處理
你講呢幾部我都用過,除左拍片無有你講到差咁遠,但價錢就差好遠了
你要比乜野?有咩頂唔順...我a7ii 開始每代sony 都有玩,唔係你想像咁美好
我諗貨比貨的話,性能上D800-D810係同A7R-A7Rii對位
咁A7Riii因為整體性能上既突破的確好多人認為已經同D850同級
當然SONY本身有既問題,或者佢地特登唔解決既問題等等係仲存在

所以的確係有人可以覺得D800+支原廠鏡手感好,重要過晒其他野
亦可以有一拎住部A7Riii用慣晒堆新一代features,叫佢拎部單反上手佢即刻坐響度影唔到野
https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/fw/312.html

Z 7 Firmware 1.01

• Fixed an issue that in rare circumstances caused the camera to stop responding during burst photography with NEF (RAW) selected for Image quality and On selected for Silent photography in the PHOTO SHOOTING MENU.
• If Enable release is selected for Slot empty release lock in the SETUP MENU, the Image review option in the PLAYBACK MENU can now be accessed when no memory card is inserted.

之前妄想firmware可以事後改善AF相關性能既人可以放心摺埋喇
Z系列第一部機姐, 咪俾D時間囉
A7第一部機夠屌晒鬼啦
我知,但係真係唔少人好樂觀咁以為N記會學Fuji響firmware上咁進取

當時A7s一出我地即買,拍片嗰part的確係得佢可以咁細部咁既價錢有咁既features
不過control同bugs方面真係難搞到離晒譜
但係人地係有突破性既body所以用家先忍佢,Z基本上係唔同時空既問題
想問大家AF 50/1.4 D同G質素上差距大唔大
G搵焦好慢,仲慢過D,而且distortion多少少
G全開sharp過D
G有9圓葉vsD7葉,散景/星芒明顯「靚」d
G用58mm filter,比較少有

其實兩隻都水準以下
你唔會考慮副廠/手動?
或者退一stop,要N50 1.8G (呢支口啤好好多)
Sigma 50.4 art
好老實講, 作為NIKON多年用家, 我其實都唔EXPECT佢一出就出到一部好似樣既機
而家Z7我覺得收到貨, 希望下一部旗艦會上神枱
你啱,我本身直程預佢會出得更柒,尤其係個sensor唔會用D850同spec

衣家個問題係響兩點度:
1) 定價: 高過A7Riii同D850,哪兒來的自信
2) 宣傳: 吹撚到個mount會飛天,點知劈頭堆鏡係/1.8同/4

已經出得遲過人可以睇定黎食都搞到咁
我覺得S鏡定價先夠ON9
都係個句, 35.8你夠膽賣7千, 唔好同我講咩個質素好似35.4
1430唔知要唔要賣15k
Sigma art太大碌
咁可能會退一stop
嗰一part同時間係宣傳問題
以佢用既鏡片組數目,闊度,整體重量(已經用膠身仲要無VR),其實堆/1.8話係同以前/1.4同級用料係事實
而暫時24-70同35兩支無論響理論MTF同埋實戰實測,佢係交到貨
但係呢d野係要我地咁主動去留意先會知,而且知既人未必個個buy個approach
如果一開工有多幾支鏡,尤其係14-30/4同85/1.8,有埋超闊同人像兩個reference咁樣成件事會易sell好多
例如sell拍片向的話,可以一set 20 35 50 85 1.8,大大力吹focus breathing點少,focus by wire幾smooth等等
大三元一支都未有又係柒,所有長過70mm既實測都要靠FTZ,變相分唔清楚AF弱既組合究竟係轉插定係body本身唔夠做
跟機個plan又真係太on9
點會得D 35, 50咁, tele同wide都一支都無
支24-70如果做到24-120應該只係申長鏡筒少少,未必會重好多/加太多correction glass
就算得85-105都起碼俾到人像用途一個遠端用吓先,可以突顯邊位同chroma比起FTZ插舊鏡響嗰個焦段既優勢
ultrawide就算未見街都應該公布詳細spec同埋發售日

其實話佢PR唔識sell就係f number個concept本質係相對呢一點佢地無把握到
因為入光孔係分母,其實條f formular就會因為入光孔闊左越細
既然選擇左呢個approach去出(第一水)鏡頭,就需要響宣傳上狂吹呢個事實
大家好,新手想買部Nikon菲林機去旅行影下相

Budget $2000-4000 連鏡, 50mm f.14?

求推薦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞