Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
如果買左返黎唔用, 夾硬搵野買既話咪仲蝕
SB-5000好似賺幾舊水

我諗正路都係電, CPL, ND, 閃燈
其他野基本上都買唔落手
Nikon d機近幾部都係配給咁
你唔係第一水買或者預訂既話, 基本上你都唔好預會買到
尤其出左之後俾你係街搵到都係炒價更加唔會入, 之後好似巴打咁講等返一年左右回落時又公佈下一部, 好尷尬
EN-EL15形狀既電我已經夠有突,儲落部部body都share呢款
閃個問題係N記自己出既款真係唔太夠好
CPL同ND就易入口好多,始終光學鏡片野Nikon係強項
Nikon係咪好耐無出過GND? 圓同方都唔覺有新

btw 有d圓形OVF配件其實幾好丁,我成日覺得D500個倍數唔夠,加左1.2x唔知會唔會好d
蛋形圓形eye cup嗰d又係幾有用
不過呢類野唔需要買原廠...
eye cup好撚平...個時係bic cam買左幾個返黎
駛乜用個1000 coupon買
如果水族館低光環境
再落CPL 係唔係捉蟲

好似呢啲本身都好難影
原廠支24.4成皮野好肉赤同埋我已經用緊z7遲早換哂z mount

反而係支24.8G散景唔知會唔會靚過24.4Art
B&H預訂Z6 2470 ftz已經平香港官價3000
到時仲要無貨再炒上去

https://photographylife.com/reviews/nikon-28mm-f1-8g/2

https://photographylife.com/reviews/sigma-24mm-f1-4-art/2

我無印象有任何廠出過同一時間又sharp而散景靚既24mm鏡而收人少過一萬蚊
有冇師兄用緊z7 可以講下支24-70/4 咩質素?
用緊d750 考慮緊轉z6
諗住一支zoom 加支定焦影人像
原廠eye cup可以好fit咁套落個1.2x放大鏡度,呢個係唯一賣點

屌,衣家D850仲要內置有齊晒timelapse / time interval release嗰d野,連個十針remote錶都無用
飛燈commander又貴
直度又係貴
應該微矩撚同埋product撚先有真正需要,因為始終要番電腦用Photoshop級既app先處理到(LR都唔得)
如果係landscape前景唔想out fo我會寧願自己包圍一兩張
試完直接買左body同ntz算
跟kit係平既如果無F鏡插又唔想買貴到離地既35.8S咁可以考慮下
但成支野都係平平凡凡咁

以前24120都叫有個金圈睇下今代Sline話哂都高級鏡成支睇落去龍仔/罪大咁

本身我剩係用定焦黎緊roadmap除左50.2S同0.95無邊支有興趣
https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/fw/311.html

D850有新firmware 1.03
不過只係一個咁大把既bug fix :

• Fixed an issue that in rare circumstances would delay the shutter release or the start of the autofocus operation.

其實我直程無聽過有人有呢個問題
佢自己都寫rare circumstances
d800 d810 個對焦問題真係好 on9.... 左中右一定是但走一邊焦
nikon 係d600 - d810 之間邊部qc好少少
d750
d750 勁多次回收wo...
咁D810 D800你都唔岩, 唯有D750姐
唔通D600咩
D600經典問題機
係 我on9 d750 d800 d810 都用過中招仲要買

事後做過下功課上網 打af issue勁多人中招,以後check 機要驗屍先得

p.s.
d850 有無快門 af 死點問題。。
出左一年暫時未見有,通常一年都無應該永遠都唔會有
神枱位應該坐穩左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞