Nikon 討論/貼圖區 (6) 屎柒/屎鹿無反面世 同場加映單隻XQD出黎搞笑

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
支24-70G鏡二手周街都搵到,同埋對焦都算幾快幾準,係邊緣成象差d

龍G2整體性價比好,亦係最新,不過都同意如果有打算上Z的話有可能永世唔兼容

支art係玩character,焦速焦準重量都唔係強項

其實你用咩body
24-120係唔勁,不過失焦應該唔係佢問題
如果subject成日前後郁,AF fine tune之後用3D tracking有可能解決到
想問支2470art有咩character? 唔係啲人成日話sigma啲鏡太clinical 咩
我用D750 但我用tamron 70200 g2 完全冇24120嗰種走焦
開工用成日走焦好煩
用Group / 9 點
咦⋯原來我用嗰支係10-24嚟
冇玩相機一排唔知出多咗支10-20,柒咗,sorry ching
成成下個月有貨
500 F5.6
其實24-105/120既/4咁多event佬用都係貪佢個汎用性
/2.8有少少已經唔同定位,好多人當係同時拎住四支24+35+50+70/2.8定焦,尤其係近代出既全開都sharp

衣家其實Z7同EOS R出左之後其實嗰度兩支大mount f/4個表現係好過FF+鏡盒嗰堆
如果仲留響F mount用D750,咁真係無咩鏡好升級
不如check吓Lightroom,用metadata filter之後搵吓exactly邊個焦段影最多相,例如係35mm的話就搵支好既35/1.4
其實我仲儲緊錢
三個月至半年會入手D850 or Z7
不過暫時呢講傾向D850,Z mount 想等多一兩代先轉
加上我常用tamron 70200 g2
FTZ用唔到tamron係個好大嘅問題
另外24-120嘅盡畫質真係麻麻
如果我用750都覺得有問題 咁日後我上D850/z7 就更加唔掂
我有sigma 20同50 Art 但係影event 用zoom 方便好多
Nikon China Z6 預計發貨時間 2018.11.17 10時

=20130HKD
然後香港預計賣24590,未有發售日期
平咁多
Z7全set平6000蚊添
唔知仲要等到幾時個價先可以睇齊
Z7最近貪得意問過晒幾間大鋪
全部都做34100 full kit set連xqd
唔知幾時先可以回落返
京東個Nikon官方旗艦店Z6+FTZ+ 32gb xqd
賣18800人仔 = hkd$21280
前排睇返旅行D相, 開始覺得1635頂唔順
但又無咩好換, 好尷尬
sigma 24-105

開工用未走過焦
Z6試玩想去撚下
不過冇xqd
14-24
其實14-24都幾保值,二手都好少見平過8千
但唔會換啦,當初就係覺得難用又大又重
暫時睇d hands on review,唔覺AF性能好過Z7幾多,甚至一樣
而所謂高ISO表現亦唔太覺好劇烈,可能因為Z7本身咁撚高MP都抵消番
不過佢fps同buffer㩒打d令到快拍用途會無咁難搞
另外出Ninja 10-bit片就咁目測係好撚sharp,當然都係要等Z7 Z6拍住錄既實測先確定
整體黎講因為Z6平過Z7成萬銀,似乎淨係計呢樣野都抵晒,不過俾得起錢又想要像素的話都係要Z7
其實你係影日景/夜景落腳? 肯唔要大光圈會多好多選擇
另外如果你有打算兩三年內上Z,真係應該忍,到時隻14-30同14-28都幾肯定可以SM F mount
呢幾年照用支16-35囉,可以見得吓人架喇,係重姐
當初揀得1635就放棄左大光圈
其實就打算上Z系列, 其中就係睇中左佢有1430, 如果佢跟機有出1430可能我就出左機

而家都忍緊啦, 都係用住先, 1635都真係唔差但總覺得差D野咁
不過用左咁多年so far都幾滿意, 尤其好多時求其snap幾方便, vr室內又有用
唔明點解成日D人屌個vr廢
個VR係舊幾代同埋老老實實響呢個焦段要黎托咩
我估如果當時無放VR,變相令到鏡身窄少少同輕少少,再平多一千,支野會仲受歡迎
佢可以zoom去35mm都係一個賣點,全開去f/4當標準定焦用,咁樣接落去長zoom可以skip 24-70嗰段,直上70-200 f/4,兩支咁既kit個汎用性係高過大三元要三支
無錯我去旅行就係帶1635+70200
zoom到35真係好好用, 所以等緊佢1430, 希望出得好好睇睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞