(HEHE) 那天,你走進了我的世界

1001 回覆
115 Like 24 Dislike
[hehe]《知音人》5
https://lih.kg/2154375

大家可以過去睇,寫到就嚟埋尾
大家好
唔會棄故
文呢
西裝友都返咗嚟 佢就取消咗 連登gay故10個有9個收皮
成年都冇update
樓主人呢
去左搵人夾netflix
催佢出文!
又話唔會棄故
(四十六)
「我都係送個同事姐,好快。」London先發制人。

「我理得佢邊位,你個電話一直打唔通都算喇,而家你仲要我等多半個鐘﹖佢跛架?唔識自己搭車?」

London皺眉。

「每次約你每次都話忙,好啦而家星期六喇,你又要我等,係咪嫌上次我嘈得唔夠?而家仲車住Leo周圍走?而家放工時間啊,係咪覺得未夠塞車﹖一個前妻就已經搞到好煩喇,而家係咪又要搵個二號返黎?」

「無,佢係到聽住架,你唔好亂鬧一餐好無...」London無奈的說。「都話係同事黎,講到尾你都係唔信我,咁你想我點?」

「無點,約咗8點,遲一分鐘你就等死喇。」

電話被掛斷。London沒出聲,Chloe轉頭看London,不敢說話。

「我就知道揚揚會嬲,我都一直打你電話,好彩你知道要黎搵我...」Leo在後座悄聲說。

London從照後鏡看Leo一眼,他在忍笑,而且這回還自動幫揚揚的腔。

「唉,我真係前世欠咗佢。」London歎口氣。「Chloe,唔好介意,佢唔係有心架,只係前嗰排我一直OT佢就開始有怨言,而家佢管得我好嚴。」

Chloe只是點點頭。好可怕的朋友,罵人不帶髒字,讓人無法插口而且無法反駁,見好就收,就算不是女的,也要特別注意經理身邊的這另一個男人!只是…London不是同志呀!他結過婚了!難道是這兩個男人逼London經理離婚的?他們是什麼關係呀?聽得出來那個兇巴巴的男人知道自己是硬賴著經理要她送到車站,不管如何,往後要小心!

車子到了火車站,Chloe下車,回頭看車內。「經理,唔該你!」

London點頭,Chloe轉頭看Leo。「唔好意思,阻到你地啲時間,你...洗唔洗坐返去前排?」

Leo下車換位子,Chloe對Leo友好的笑了下,揮手道別。

Leo坐進車子裡,London已經笑不可支了,再打電話給揚揚。

「喂?佢落咗車喇?」揚揚先說。

London還是笑。Leo回答:「啱啱落咗,你地係邊?」

「馬路塞緊車。」揚揚回答。「喂死仔,不如我地Quit咗份工佢喇,可以去做棟篤笑,一定紅過黃子華。」

London大笑,一邊開車上路。「我十分鐘內到。」

「我都差唔多。」揚揚咦了一聲。「Chloe姐頭先有無嚇親啊?」

「嚇到瀨屎。」London又開始笑。「一句野都無講,我以佢會同你嘈添。」

揚揚哼了聲。「呢邊小柔開車,嗰邊London開車,應該會同時到!」

「嫌我慢你自己開!」小柔的聲音傳來。

「唔好,我要同寶寶傾計,你地慢慢揸喇。」揚揚回嘴。「Leo,Chloe頭先係咪嚇瀨屎?」

London又笑了,揚揚那邊,小柔是大笑,很不淑女的大笑。

「咁又無咁誇張...」Leo微笑。

「佢太瘦喇!」London說:「小柔靚得多哈哈。」

「她唔單止個人靚架,London,你唔好阻住我地傾計!」揚揚接著說:「Leo,Chloe頭先有無點對你?」

「佢邊敢啊,比你呢個大婆嚇親啦。她敢?」London又說。

「揚揚,佢頭先話要去浸溫泉,但係我地咩都無準備喎。」

「小柔咩都準備好晒喇,放心,唔會要你地咁快玉帛相見。」揚揚回答。

小柔又大笑。

Leo坐起身,溫泉﹖剛才沒注意到,要跟London浸溫泉?香港有地方可以浸溫泉的嗎?

揚揚在電話中開始報告:「帶咗衫、毛巾,Book咗兩間房,不過Leo仔隻比卡超我無帶,唔緊要啦,你今晚攬London瞓,我諗London啲肉應該好攬過隻公仔嘅,好無?」

「唔...唔好!」Leo小聲說。

「下,我連隻比卡超都比唔上?」London立刻埋怨。「揚揚,你唔係真係Book左雙人床比我地掛?」

「講笑姐,嗰張係我同小柔架,你地係兩張單人床。」揚揚回答。「我驚你瞓瞓下,突然色心起食左我個Leo仔啊。」

「我先唔會。」London回嘴。「我地係好朋友黎,點會咁做。」

「無...無所謂喇,一係我瞓梳化?」Leo說。

「你就想!」兩位異口同聲的說。

「都話咗Book左兩張單人床比你地。」揚揚補上去。「瞓梳化係London豬頭嘅專利,係都佢瞓喇!」

London沒吭聲,就是認了!

小柔又是一陣大笑。「London,我地就到喇,目的地見。」

London微笑,揚揚掛了電話。

Leo轉頭看London。「揚揚同小柔已經咁Close喇?」

London點頭。「介紹得比我地就應該幾穩定。」

「小柔真係幾好...」Leo說,看著London的側影。「同琪琪都幾似,唔會亂呷醋,又愛屋及烏,揚揚同我約嗰陣有講話係小柔一定要搵埋我地。」

「咁我地一陣要識做啲喇,廢事佢嬲喇。」London微笑。「你都見識過喇,佢嬲起上黎唔係人咁品,希望小柔知喇。」

Leo點頭,心中惦記著洗溫泉的事,揚揚在想什麼呀?還是這真的是小柔的主意?有什麼藉口可以推辭?不舒服?他沒有不舒服,沒有心臟病,沒有頭痛,一點毛病也沒有,可是,揚揚也會在吧?那樣會比較好,自己可以分心!揚揚說過會幫他掩飾,他也是說到做到的人,可以相信他的吧!

London剛剛說我們只是好朋友...Leo內心一沉,是的,我們只是好朋友,對吧?

「好朋友只是朋友 還是朋友 不能夠佔有」Leo突然想起台灣歌手郁可唯的一首歌,試問有多少人是利用「朋友」這個關係去愛一個人﹖Leo在車上沉默不語,靜靜望著車外的風景。
哇,有更新呀
隔咗太耐,要由一開始睇返,唔太記得之前嘅嘢
好似轉咗手法?一半書面語一半口語咁睇得有啲辛苦
好似以前全口語咁會舒服啲
癡撚線 過咗兩三年

等到腦魔都有新icon了
真CLS
要由頭睇返
(四十七)
Leo就一路胡思亂想,London快要到達目的地時便追到揚揚的車,他們相視而笑,小柔跟揚揚換位子,改由揚揚開車。

「揚揚餓喇?」London微笑,轉頭看Leo。「你餓唔餓?」

「OK喇。」Leo回答,看著前面的車。「係咪仲有好耐?」

「快喇!」London回頭,開始跟著前面的車子走。

換人開車沒多久就到達目的地了,小柔揹了一個大背包,Leo看到了,伸手接過背包,小柔沒有拒絕。

他們來到溫泉附近的餐廳,很熱鬧,人很多,但是還有空桌。女服務生送來熱茶,菜單,站在桌邊準備點菜。

四人都先喝茶,三人沒有人拿菜單,只是看著揚揚。揚揚環視三人,然後拿起菜單,翻開來看,揚揚開始點菜,一下子就解決了,不必問大家的意見,反正他被推選出來點菜,他說的就算。把菜單還給服務生,對服務生笑:「唔該上菜快啲,呢到有四個就餓死嘅人,同埋比多壺熱茶,唔該!」

服務生對揚揚微笑:「好,請稍等!」

「Chloe要你送佢搭車架?」小柔轉向London。

London想了一下:「佢只係問我,我唔知道今晚會約你地,反正唔遠,我又要接Leo,所以咪應承咗。」

揚揚看小柔。

小柔無奈的聳肩,說:「所以我唔敢先Judge人地。」

揚揚側頭:「至少佢唔係啲一哭二鬧三上吊嘅人,我就係驚佢機心重,London又咁易呃。」

「我邊有咁蠢。」London忍不住抗議。

揚揚抬眼看London。「Chloe點諗你都唔知喇,可能有一日佢呃左你上床,然後你比人逼婚,除非你自願喇,咁我就唔理你喇。」

Leo一顆心跳到喉嚨。

「我又點會自願...」London皺眉。「你又唔係唔知個雅晴搞到我咁煩,更何況Chloe只係同事姐.....」

「你唔鐘意Chloe?」小柔又問。

Leo一顆心本來放下了,又立刻往上彈。

「同事之間又無話鐘唔鐘意...」London翻眼。

「我咁問喇...」小柔不肯放棄,路上都跟揚揚套好了,今天一定要把Chloe的事情弄清楚。「你會鐘意同邊個一齊多啲,我定係Chloe?」

「你!」London看小柔。「你想問咩啊?」

「Leo同Chloe呢?」小柔微笑,揚揚沒猜錯,London沒把Chloe放在心上。

「當然係Leo喇!」London開始笑。「仲洗問?你唔好又問我揚揚同Chloe之間會揀邊個,如果我講揚揚,就代表自己犯賤,每次比佢恰都仲要揀佢,揀Chloe就化表踐踏我同揚揚嘅交情,我揀邊個都係自己蝕底,第三個問題我唔答喇。」

揚揚大笑。

小柔看見Leo放下心來的臉色,難怪揚揚覺得好玩,這樣子,應該是幫了Leo一次忙吧?聽到揚揚說Leo一個人跑回大學校園晃到深夜,又一直哭,小柔就不忍心。讓Leo難過的不是London放Leo鴿子去應酬,而是Leo覺得London喜歡Chloe,現在這件事弄清楚了,以後就是防止London喜歡任何人。怎麼防止?小柔很煩惱,可是揚揚似乎一點也不擔心!揚揚是瞭解London的,相信他吧!小柔在心裡輕歎口氣,連揚揚都無法相信,就再也找不到其他的人可以幫Leo了!

一直放在心上的大石頭卸下之後,Leo的精神就恢復好多,食慾也好了,晚餐就吃了很多。只是,等一下還有一關要挨,溫泉!

Leo還沒想好怎麼問,London先問了。「揚揚,一陣係浸咩溫泉?旅館房入面嗰啲?」

「都有,仲有室外大池,男女分開,但係我自己就鐘意露天池,男女混浴!」揚揚微笑。
London會意比較快,嗆到食物,咳嗽。

Leo跟著睜大眼睛:「小柔點算?」

小柔跟揚揚開始笑。小柔揮手:「混浴要著泳衣架,London你諗咗去邊啊?」

「想可以大飽眼福!」揚揚接口。「邊有咁著數嘅事,同你講,去得混浴嗰啲都係呀婆,你唔好有咁大期望喇。」

London咳嗽不停,咳的淚眼濛濛。

「哎呀,咳得真係唔抵!」小柔挖苦的說。

London揮手,掙扎著一口氣。Leo無奈地看London:「乜你好想去混浴咩?」

小柔跟揚揚又開始笑。

London終於恢復氣息。「我仲諗緊小柔咁大膽,敢同一大班麻甩佬去浸溫泉。」

「緊係唔敢,我仲諗緊啊,你地可以去露天池,我自己留係房入面浸都OK。」

「如果係著住泳衣應該無問題喇﹖」Leo微笑,最好是規定一定要再包著浴袍!

揚揚大概看出Leo心裡擔心的事了,順口說:「露天好啊,有風景可以睇!小柔都可以一齊,如果好似啲旅遊節目咁,一邊浸一邊飲啤酒,爽!」

「浸完再飲囉。」London笑著看揚揚。「但係,我地咩都無帶喎。」

「帶咗,帶埋右,幫你買咗喇,還錢!」揚揚伸出手。

小柔立刻轉向揚揚,不可置信的看揚揚。「你真係要佢地還﹖係我地臨時搵埋佢地黎架喎。」

London掏出錢包,沒理會小柔,Leo看小柔,又對小柔揮手,很小聲的說:「佢地係咁樣相處架喇,由佢地。」

「聽日仲有節目?」London微笑看揚揚。

「未知架,聽日再算。」揚揚隨口說。

吃過飯後,揚揚和小柔先離開到旅館登記房間,隨後Leo和London一起行路到溫泉旅館,到了這邊已經沒什麼便利商店了,哪裡買啤酒?

「London,無地方買喎,點算好?一係我去問下人?」Leo小聲說。

London回頭看Leo,笑了,又覺得心疼,他們剛才說要喝啤酒,Leo寶寶就一直放在心上。「房入面有啊,出黎玩就放鬆下喇,唔好諗太多。」

Leo乖乖跟著London,在櫃檯跟揚揚會合,先領了房間鑰匙,就在隔壁,Leo的心又開始劇烈運動,臨時說不想浸溫泉好像很不合群,而且小柔也說會去混浴看看再決定,小柔都敢,為何自己如此膽小!

揚揚很貼心,東西準備的很齊全,睡衣都帶來,看樣子是他自己的,連第二天可以換的輕便衣服都帶了,原來是小柔準備的,小柔來敲門,又把一包盥洗用具給開門的Leo。「呢啲都係即棄架,你OK?」

「都係你準備架?唔該晒你呀,無問題!」Leo接過小包包。

「反正我落機之後都無野做,咪幫你地準備下先囉。」小柔微笑。「揚揚話啱啱食飽唔好浸住,一陣你地過黎玩好無?」

Leo點頭。

小柔回去房間,Leo把包包拿到浴室放,London正在試浴室的溫泉水。轉身看Leo把用具放在盥洗台上,微微皺眉,但是沒有說話。

他們到隔壁房去找揚揚跟小柔時,London把剛才Leo看到的皺眉原因立刻說了。「揚揚,無帶電動嗰隻?」

「電動震蛋?」揚揚抬眼吐槽。

Leo微笑,小柔又大笑。

「剃鬚刀啊!」London沒好氣的看揚揚。「我用唔慣手動!」

「唔緊要喇,我有帶膠布,信揚揚,唔怕!」揚揚奸笑。

London歎口氣,算了,大不了不刮鬍子!

「唔識叫Leo幫你?」揚揚翻眼看London。「Leo寶寶,你聽到喇,有人唔識剃鬚呀,咁我指意你架喇。」

「好。」Leo習慣性的點頭。

小柔笑翻天了,這三個男人的對話真是有趣!

四人玩誰是卧底,揚揚是個鬼靈精,小柔頭腦也好,剩下Leo跟London奮鬥,London當卧底時老是傻傻的被發現,經常被罰。

「哈哈哈,渣架。」揚揚大笑,看著London在地上爬兩圈。

「罰第二啲野好無?」London咕噥。「我寧願比錢!」

「一次一百!」小柔說。

Leo皺眉,多輸幾次就破產了!

「可以去浸溫泉未?」London站起來。「遲啲先繼續喇!」

「出發!」揚揚先往門口走。

大家就跟著揚揚走。
係文
原來個post差唔多三年喇

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞