(HEHE) 那天,你走進了我的世界

1001 回覆
115 Like 24 Dislike
(三十五)

「以前嘅事就唔好講喇!」Leo對小柔微笑。

London無奈地看Leo。

「揚揚話你好識煮野食!」沈柔對Leo甚感興趣。

「可唔可以教我?揚揚每日都剩係食飯盒,睇見佢都覺得慘,但係我又唔識煮,又驚煮完唔啱佢胃口!」

Leo高興地坐起來︰「揚揚鍾意清淡啲,中秋果陣我去佢屋企學架,佢媽咪教我唔好每次都煎或者炸,炒就最好,蒜蔥果啲就最後先擺,我見佢都係咁做,我就學咗喇,味道就會清淡啲!」

小柔點頭,眼光飄向揚揚,揚揚看著Leo,寵愛映在眼底。

「London屋企就唔同喇。」Leo繼續說著︰「火侯要夠,London媽油放好少,佢同我講London唔鍾意咁齋嘅野,早餐果啲呢佢就鍾意......不過無所謂喇,重點唔係佢,總知揚揚就係鍾意清淡啲囉,都鍾意燒野食,次次都食好多。」

小柔對Leo有點崇拜,難怪揚揚喜愛在心。Leo記得清清楚楚,哪個師兄喜歡什麼,縱使心愛的是London,對揚揚的好沒有任何怠慢!

「揚揚話你係佢師弟?」小柔試探性的問。「唔係London嘅?」

「都係架,但係揚揚次次都霸住佢...」London立刻說。「如果我對Leo稍有怠慢,佢唔會放過我。」

「但係你唔錫佢咩?」小柔說。「聽揚揚講你每一日都會送佢返工喎,就算要甩個客底都要送,唔係咩?」

Leo轉頭看London。

揚揚在一旁開始看好戲。小柔豈是你能招惹的?她的功夫跟我不相上下!

「唔係...咩?」小柔逼過去。她很想逼London承認,承認自己對Leo的一份心意!

「唔係啲咩重要嘅客就交比下面得喇。」London笑著說。「因為我地住得近,Leo每日都煮唔同款,我就每日都可以估有咩食,揚揚不知幾羨慕我哈哈!」

「係!?」小柔說。「揚揚又無同我講過你啲咩喎,我知佢都幾信你,不過聽你地講野好搞笑,好似親過屋企人咁!」

「奇聞!」London轉向揚揚。「你竟然無講我啲野?」

揚揚奸笑︰「皇上,我邊敢講野啊,你話開事架嘛!」

London狐疑的看揚揚。「你又想玩啲咩花臣,我同你講啊,Leo寶寶比我照顧得好好,佢話咩就咩,你無得怪我。」

揚揚想了一下,說︰「觀察多陣先喇!」

London想了一下,對揚揚勾指頭,起身。「出一出黎。」

揚揚跟著London到餐廳門外去。剩下Leo跟小柔。

機不可失!小柔起身對Leo說︰「揚揚同咗我講你同London啲野,不過你唔好怪佢多口,係我逼佢講架,同埋我係企喺你呢邊。」

Leo呆坐在椅子上,望著小柔。

「揚揚希望你快樂,我都希望你幸福!」小柔又說。

「揚揚本身想同你個妹見面,佢知你個妹一定支持你,但係我阻止咗佢。因為我覺得London先係重點,呢個世界上原來真係有人咁鈍架,你已經做得好好,但係佢仲未Get到,你要知道呢樣野。」

Leo垂眼低頭,沒有聲音。

「Leo?我可唔可以咁叫你?」小柔輕聲問。

Leo點頭。

「我知道好唐突,我都知第一次見面唔應該講呢啲野,但我希望你加油!」小柔繼續說︰「因為你同London,我先同到揚揚相遇,要多謝你地。第一次見,我都睇得出London鍾意你,你唔好放棄。」

Leo抬眼,眼底的悲傷好深好沉好重。「其實我覺得...唔會有結果。」

「London既然唔識愛,邊個估到佢會鍾意邊個?」小柔立刻說。

「揚揚略略同我講咗,佢真係想你好,佢而家只係想可以比你有多啲時間留喺London身邊。對於佢黎講,佢相信你唔會好似London個Ex咁對佢,最近你有啲唔妥佢都有同我講。你努力咗咁耐,斷估唔會想而家先黎放棄掛...?」

Leo沒有回應。

小柔一顆心往下沉。「係咪?Leo?」

Leo呆了一下,小聲說︰「因為再等都唔會有結果,我個妹為咗我而唔想結婚,London同我始終都係唔同世界嘅人,就正如我都唔會鐘意其他人一樣,我唔想揚揚為咗我而同London關係唔好,我唔想呢啲野發生...」

小柔看著Leo,揚揚沒錯,Leo有一顆好美的心!「你都堅持咗八年,唔會唔甘心咩?無人想睇到你咁痛苦,我都唔想,你要知道,如果你再消失,最傷心果個一定係揚揚!」

Leo抬眼看小柔,眼中,無奈,傷心,絕望。「我好攰...」

小柔覺得自己被Leo的情緒影響了,眼框開始發熱。

「有事再黎搵揚揚,佢會陪你。」

為甚麼人總是那麼犯賤?明明得不到,卻想一直爭取,到失敗了,會有人可憐嗎?

Leo沒有回答。

「Leo,應承我,你唔會放棄佢。」小柔眼角見到揚揚和London回來餐廳。「除咗你,無人可以比到佢幸福。」

Leo微微點頭。
Leo真係痴撚線
(三十六)

Leo善於掩飾。小柔一眼就看穿。揚揚跟London回到桌邊的一剎那間,Leo的神情恢復平常。看在眼底,心好痛!沈柔望著Leo,她見到揚揚時,喜歡他,毫不遲疑的就表達。當時也害怕拒絕,但是拒絕就拒絕,沒關係。可是Leo的立場比較敏感,表達之後,會破壞目前的平衡,瓦解過去的關係,揚揚都說聽天命,Leo把自己卡在這種不上不下的地方,日子一定很難挨!

顧慮London是正確的,London隨時都可以有新女朋友。先把前妻放在一旁,揚揚這關雅晴鐵定過不了,但是新女友呢?揚揚能阻止嗎?不太可能吧?

小柔轉眼仔細打量London,悄悄地打量。以女人的立場來說,Leo愛上一個麻煩人物,London天生有雙勾魂眼,又愛笑,笑起來顛倒眾女,一看就知道是來者不拒的人物,女服務生對這桌特別慇勤,用腳指頭想都知道是因為這桌的男士引人側目,特別是London。

Leo靜靜的坐著,不再跟沈柔聊天,她也知道,剛才為難Leo了!London顧著跟揚揚鬥嘴,對於他人的眼光毫不在乎。也許也是不會憐香惜玉型的,這樣的他,跟Leo配的恰到好處,他不需要人憐惜,一個人可以熬過八年,悶聲不吭,Leo剛才說的很清楚,他不希望別人為了他特別做些什麼。

有那麼一天,他這段感情走到盡頭時會有甚麼後果?

沈柔不由自主打一陣寒顫。揚揚轉頭:「凍?」

她搖頭。「唔係啊,OK!」

揚揚眨眼,他的外套放車上,沒帶下來。Leo一言不發,把他的外套遞給揚揚,揚揚披在小柔肩上。她對Leo報以微笑,Leo也笑了,沒說話。London有曾經愛過任何人嗎?沈柔又想,這得問揚揚才知道,揚揚說London不懂愛人,是不會表達,還是沒有愛過任何人?

菜開始上了,Leo幫所有人倒飲料,遞紙巾,特別幫London夾菜。London大概習慣Leo的舉動,夾來他就吃,沈柔可以感覺到揚揚越看越氣,但是忍著不說話。現在可以明白為何他會一意護著Leo寶寶了!什麼樣的人,不管男女,何德何能可以讓Leo這樣的人愛的這麼癡?一眼就喜歡上了吧?

Leo?像我一樣,一眼就喜歡上揚揚!可是我不會守八年,熬八年。
有小小野想講:

1) 再次應承大家唔會棄故因為我都想比個結局呢個故

2)目前個故進度已去到中段

3)唔好quote 文

4)雖然我唔知仲有幾多人睇緊,但如果仲有睇緊既你你你地,可以留個言比我知道嘛

5)家住深紅區(紅到變紫),但我果邊竟然比泛民贏咗,做咗三屆嘅建制比個政治素人贏咗
仲睇緊!!! 五大訴求!!!
Hi
睇緊
睇緊
有睇緊!等左你更新好耐
以為你棄故
香港人 報仇!
黑警死全家!
光復香港 時代革命!
睇緊,唔好停,希望happy end 同埋加少少甜
強烈要求修成正果 好似今屆區議會選舉咁
係文呀
一直有睇
終於有文
(三十七)

Leo伸手要移動裝著牛排的熱鐵板,London立刻伸手阻擋,小聲的責罵︰「喂!熱架!」

Leo眨眼︰「我知啊,下面有塊木板嘛!」

London翻眼︰「出到黎食飯就唔好咁忙喇,啲waiter去咗邊?有咩咪叫佢地做得啦,要你咁忙不如返屋企煮好過。」

Leo皺眉。「我郁碟牛扒都得罪你?」

London吞口氣,收嘴。

「講得好!」揚揚笑了。「Leo寶寶,咁就啱架喇,幫我咁樣睇實佢!」

「每日食飯盒嘅人忌妒我可以食寶寶煮嘅飯就直接講,唔洗拐彎抹角。」London反擊。「小柔,而家講緊家事,你都插唔到手。」

小柔笑著點頭。

「哼!Leo唔洗對佢咁好,呢條友最叻就係得寸進尺,如果佢再麻煩到你一定要同我講,我唔會放過佢,仲有,佢個EX再黎煩你嘅話我搞店完個EX之後再搞店埋佢!」

揚揚狠聲說︰「總之一句講晒,Leo就我睇嘅,得罪佢姐係得罪我!」

揚揚認真,London跟著認真。「真係慘,你都睇唔到我地平時點樣相處。」

小柔揮手,Leo對小柔微笑,很小聲很小聲的說︰「家常便飯,等佢地嗌餐飽。」

London接著說︰「你忌妒Leo鍾意痴我姐!」

「咁你知唔知點解人地咁鍾意痴你呀?」揚揚盯著London看。

「因為我錫佢囉,係咪唔比?」London沒想太多,仍以為是日常的鬥嘴情節。

小柔開始笑,這兩人真是寶!

「唔比喎!」揚揚放下筷子。

「塊扒黑椒汁啱唔啱?」Leo看揚揚。

揚揚點頭,Leo幫揚揚倒汁。

「我又要!」London說。

Leo點頭。

戰火瞬間平息。London看小柔。「星期日仲係唔係到?一唔一齊去睇戲?Leo話有套戲想睇。」

「好啊,我仲放緊假。」小柔笑著說。

揚揚跟London這兩人,只有Leo才頂得順!其實,因為他們的心有向著Leo,這是好消息!

Leo若無其事的化解他們的吵鬧,他非常習慣了,他們感情越吵越好,因為不分彼此,所以鬥嘴不傷感情!

一頓飯吃了兩個小時,揚揚跟London至少鬥了四次。鬥到後來,小柔也習慣了,London人不錯,雖然看似花心,但是對兄弟,對Leo都是真心的,也會問Leo有沒有吃飽,還要不要,看Leo的眼神挺溫柔的,也是疼愛的眼神,真心關懷!London對Leo好,揚揚就不會吭聲,只是笑。

飯局結束,分道揚鑣,小柔還Leo外套,Leo接過手,臉紅了。小柔沒說話,陪揚揚看他們上車,小柔對London說︰「下次要請教下你點樣泊車,揚揚架車好大,渣上手好攰。」

「貴車黎架!」London對小柔微笑︰「唔洗對佢咁好架,等佢渣車得喇!」

小柔點頭︰「路上小心!」

「信我!」London笑出聲。「唔計揚揚啲串嘴性格,佢係個好仔黎,攬實啲佢。」

揚揚無意偷聽到︰「哇,多謝皇上讚賞,謝主隆恩!」

London比個再見的手勢,倒車出車位,一次就出來了,技術好到小柔搖頭嘆息,然後車子揚長而去。

揚揚牽起小柔的手,往他的車子走。「覺得佢點?」

「有希望!」小柔輕聲說︰「Leo個人開始亂,我趁你地唔係到果陣,同佢講話我知道咗佢地兩個嘅事,佢話佢覺得好攰,同埋無希望,我都嚇一嚇。」

揚揚沉默幾秒︰「仲有無講咩?」

小柔沉吟︰「仲話,佢個妹為咗佢唔想結婚,而你又為咗佢可能會同London嘈交,佢唔想呢啲野發生,唉,佢真係好傻,但又好單純,成日都剩係諗身邊嘅人。」

「我講過喇!」揚揚微笑。「我豁出去架喇,無論點佢地兩個一定要係埋一齊。」

「你都知呢啲野無得逼。」小柔嘆口氣。

「係咪要搵佢呀妹傾下?」揚揚問。

小柔點頭。Leo的壓力來自於揚揚跟Kary,要是揚揚能跟她達成共識,Leo會比較好過——

但, 揚揚約不到Kary。
Dllm你最好出密d
唔好再令我地失望
(三十八)

Kary老是忙,接到揚揚的電話,也不想理睬,到後來,聽到是揚揚打的就掛電話。揚揚毫無辦法。小柔催他常約London跟Leo出來見面,什麼藉口都好,揚揚聽小柔的話,四個人常常見面,小柔細心,發現Leo憔悴了,但是沒有任何話語能安慰他。

十一月開始,小柔提醒揚揚要注意Leo,揚揚能做的就是常打電話給Leo問候一聲,打電話給London叮嚀他照顧Leo寶寶,London的確有照顧他,幾乎每天都見到Leo,幫忙一切他能幫的,盡量留Leo跟他一起,可是London公司很忙,有幾次都要放Leo鴿子,讓他自己回家。

月底,London有了新同事,屬下,新的助手,鄧依麗Chloe,活潑漂亮的女孩,進來就對London很熱忱。

Leo遞出辭呈,經理極力挽留,Leo已鐵了心,就是要離開,後來答應經理給時間找人,交接完了再走。

Leo日夜跟London相處,不會不知道他有一個新人要帶,新人找的都是大客戶,London要費心招呼,對公司的建樹很大!

Leo已經吃不下睡不著有一段時間了,打起精神,應付每天的事,London放他鴿子的次數越來越頻繁,Leo總是到London的住處,煮一桌菜,枯坐在桌邊等他回家,London回來的時候已經應酬吃飽了,還是勉強吃了一些Leo做的菜,Leo看得出來自己很礙事,之後,就乖乖回家,不再枯等。London還是每天早上到Leo那邊吃早餐,再送上班。為了能見多一面,Leo總是配合。

極限了!那個新助手老是纏著London,Leo感覺得出來,對方是漂亮活潑的女孩子,Leo鬥不過,但是還沒離職,不可能離開。

十二月初,Leo又被放鴿子,不想回家,他叫了部的士,回到大學校園。

這裡是第一次見到London的地方,永遠忘不了。那時比較快樂,什麼也不必想,只要專心愛他就好。London的女友一個一個換,每換一次,Leo的心就痛一次,但反正London不會太認真,所以沒關係,最終,會回到身邊。

為什麼要這麼愛他?Leo走在校園中,漫無目的。為什麼?要是能夠不愛他就好了,大家都輕鬆,或許那時就應該對London說,他從小就不喜歡跟女孩子在一起,London也許會接受,還是會疼他,會像揚揚一樣幫他的忙,他可以找到一個適合自己的人,生活在一起,沒有其他所求!

為什麼要愛上他?已經該絕望了,為什麼還留在他身邊?好痛!好累!

Leo不知道自己在校園走了幾圈,直到校園已經沒有人跡了,Leo才知道該回家了,走出校園,叫了的士,覺得全身不舒服。

London被Chloe纏的好煩,無奈有客戶在,送客戶走了以後,London看Chloe有些醉了,就先送她回家,再飛車回住處。屋裡一片漆黑,Leo沒來,London顧不得打開電燈,轉身又立刻出門,衝到Leo的住處樓下,怎麼按鈴都沒人回應,London坐在地上,開始抽煙等待。

Leo不對勁,最近好憔悴,還好揚揚沒出聲,Leo也沒說話,London皺眉,自己不對,幾次放他鴿子,沒有要回家吃飯,也沒通知Leo,就讓他一直等,要是傳到揚揚耳裡,他肯定發飆。

的士在街邊停下,London站起來,要命,等了一個多小時,看到Leo下車,London走向前。

「Leo?你去咗邊呀?電話又唔聽!」London先說。

Leo沒有說話,抬眼看London,看著看著,淚水就溢出來。
由cd-rom追到依家,竟然仲有更新,好感動
耐到唔記得邊個 Leo 邊個 London
又要由第一集再睇過
等更新
冇政江排以為棄咗 原來又繼續更
(三十九)

⠀London慌了,直覺伸出雙臂。「喂喂,做咩事啊?」

⠀Leo沒動,London抱住Leo,不要這樣,有什麼事就說嘛!

⠀Leo不動也不說話,London拖著Leo到大樓門前,找Leo口袋的鑰匙開門,咕噥著︰「比你條鎖匙我,我要拎去配。」

⠀Leo還是沒回答,London帶Leo上樓,心痛吶!Leo到底是怎麼了?逼著Leo洗澡,把Leo放上床,Leo睜眼盯著London,London拉過皮卡超,給Leo。「要唔要攬住?」

⠀Leo沒動,London丟下皮卡超。「我叫揚揚黎好無?」

⠀Leo沒回答,眼睛哭紅了,不肯閉上。

⠀London沒辦法,掏出手機,叫揚揚過來吧,揚揚最擔心的是Leo!

⠀揚揚被挖醒的,London沒有前言,只說︰「黎Leo呢邊!」

⠀揚揚喔了一聲︰「你唔好走開。」

「OK。」——

⠀Leo只是睜眼看London,London討好的微笑。「食咗飯未?我去整熱啲湯比你?」

⠀Leo沒回應,London起身,然後發現Leo伸手揪住他的袖子,London又坐回床邊。「揚揚好快到,你有啲咩唔想同我講可以同佢講,佢一定幫到你...」

⠀Leo點頭。「陪我...」

⠀London也點頭︰「好,陪你,無問題!」

「你唔洗應酬?」Leo說。

⠀London會意,微笑︰「你唔好理我公司啲客喇,我搞得店,唉,我已經預備好比揚揚鬧我,最近我成日都放你飛機,佢實鬧死我!」

⠀Leo垂眼︰「新同事...」

「果條靚妹?飲兩杯就醉,我送咗佢返屋企喇,諗住趕返黎飲你啲湯,點知就等咗我成粒幾鐘,擔心死我。」

「對唔住...」

⠀London心軟了,握住Leo的手。「唔洗道歉,唔係你嘅錯,揚揚黎到,你要同我地講發生咗咩事,佢會幫你,我都會幫你,但係你而家洗唔洗食咗啲野先?」

⠀Leo搖頭,握著London的手,好溫暖,London的手好溫暖。不想離開,不想見不到他,可是不離開又怎樣?難道再次看他結婚?再來一次,一定更痛!再也忍受不了了,想離開,又狠不下心,一直想著要去哪里,哪裡都不好,還是他們好,每天還可以見到兩個的笑臉,只是...好累。

⠀Leo閉上眼,淚水又溢出來,London皺眉,揚揚,趕快!輕輕撫摸Leo的額頭。「無事喇。」

⠀Leo望著London,怪自己貪心,活該!

「我無野喇,你早啲返去休息,聽日仲要返工。」Leo小聲說。

⠀這樣叫沒事?London皺眉,打死我我都不會相信!

⠀揚揚飆車來的,放下電話只差不到半小時揚揚就到了,London開門讓揚揚進來屋里。「佢係房,我問佢又話無野,返到黎都十一點幾,我等咗佢個幾鐘先返,一見到佢就已經係咁...」

⠀揚揚一言不發往房間走。

⠀Leo抱著皮卡超了,眼睛張開的,沒有要睡的意思。揚揚把London關在門外,在床邊坐下。

「對唔住,不過我無野喇...」Leo抬眼。

⠀揚揚微笑。「對唔住啲咩?頭先去咗邊,咁夜都唔返屋企?London等咗你成個鐘。」

⠀Leo想了下,眼神飄遠了︰「我返咗大學行個圈,果到好靜,令我諗返起以前我地相處。」

⠀揚揚望著Leo︰「攰到頂唔順?」

⠀Leo閉上眼。

⠀揚揚輕輕吐口氣。「睇你個樣都攰喇,成日都跟住個四肢發達,頭腦簡單嘅人一齊。不過,Leo,你覺唔覺佢變咗?你有無聽過佢會等人等成個鐘?有無聽過佢會同人報到去咗邊?我睇得出佢呢幾個月變咗,但佢自己都唔知,我諗連佢自己都唔知佢會有呢啲轉變。」

⠀Leo眼睛又睜開。

「小柔都講咗有機,佢好開心見到London對你好,佢可能睇到啲我睇唔到嘅野,佢仲講London對其他人好,只係出於責任心,但係對你好係不知不覺,係真心果隻。」

「佢最近黎左個新助手,佢好鍾意佢。」Leo悄聲說︰「我見過佢幾次,好靚,高高瘦瘦,成日都跟住佢...」

⠀鄧依麗,London提過幾次。揚揚微笑,這還算小問題,至少知道London沒有對Chloe抱有私人感情。

⠀Leo又靜了下去。

「你唔係擔心呢樣野呀嘛?」揚揚微笑說︰「我太熟London呢個人喇,佢對人太好,佢係對佢個EX果類先無咩抵抗力,又嗲又痴身果隻死港女Type,但如果London對果個Chloe有興趣嘅話,佢唔會咁趕返黎見你喇,一早送咗佢返屋企陪女喇。不過,我唔太建議你用雅晴呢招,因為你嗲起上黎應該都幾好笑哈哈哈哈!」

⠀Leo笑了!

⠀揚揚低眼看皮卡超,伸手彈肥東西鼻子一下。「肥野唔識講野,有咩就打比我,起碼我識應你呀,唔好鬱係個心到,其實你個小柔都好似,好識為人著想,但佢份人比你直接,鍾意就講,唔鍾意都會講。」

⠀Leo笑著點頭。

「瞓教喇。」揚揚微笑。

⠀Leo閉上眼,揚揚等了一下,然後站起來,關燈離開房間,把門關上。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞