(HEHE) 那天,你走進了我的世界

1001 回覆
115 Like 24 Dislike
(二十一)

Leo有種讓人安心的天份,此時此刻,London覺得好輕鬆,好舒服,很安心。以前Leo給人安心的感覺沒這麼強烈,現在似乎沉穩了,做事說話,穩穩當當,只是微笑中,有些憂鬱。

「Leo,有咩都要同我講,知唔知?幫到我一定會幫!」London輕聲說。

Leo紅著臉點頭。

「揚揚比我仲錫你,如果你唔想同我講,可以搵佢!佢一定會幫你。」London補充。

Leo再點頭,臉上,有了無奈的神情。

「我唔準你再無啦啦消失!」London嚴肅的說。「我地果陣搵得你好辛苦,你呀妹又唔肯同我地講你去咗邊,我求咗佢好耐...」

「你...見過Kary?」Leo小聲問。

London點頭。「見過幾次,佢應該比我煩到就黎要攞把刀劈我...」

「Sorry...」Leo小聲說。

「無咩好sorry嘅...你呀妹不嬲好有個性,好難想象你地係埋一齊果陣會點。」

「佢…都算聽我話嘅…同大哥比嘅話...」Leo解釋。「我同佢感情係好啲…」

「咁你真係好彩,揚揚同佢細佬都唔太親。」London微笑。「反而琪琪就似我妹妹多啲,都似係揚揚個妹,所以我明白點解琪琪最後都無揀揚揚。」

「揚揚果陣係唔係好難過?」Leo微皺眉。琪琪好漂亮,是所謂的班花或是系花,書也念得好,才華洋溢,沉靜大方,沒有半點美女的傲氣,當時跟揚揚站在一起,每個人都說是絕配,金童玉女。

「哈哈~~~!」London大笑。「你以為喇!揚揚呢啲情場老手,點會咁易唔開心。佢只係意外姐…當比個教訓佢都好。」

Leo眨眼,如果自己喜歡的是揚揚,或許今天不會是這個局面?但是這哪由得了人?如果能選擇去愛誰,這世界也不會有那麼多愛恨情仇!

「結婚呢啲野真係話唔埋,我從來都無諗過我會離婚,揚揚會同琪琪分手…所以話,有時自己嘅人生有時真係唔輪到自己話事。」London停了一下,然後問:「你係唔係都接受唔到?」

Leo訝異的抬眼,猛力搖頭:「唔…唔係嘅…只係…」

「只係咩?」

Leo又垂眼。「只係覺得,好似一排無見,就好多野都唔同晒咁…」

London啞然笑了!「揚揚我就唔知喇,但係我呢,就覺得離咗婚之後,成個人都輕鬆晒。我唔係話雅晴唔好,只係..佢令到我抖唔到氣,反而好似而家朋友關係嘅話,我好似仲了解多咗佢咁,佢份人好需要安全感,佢要嘅果隻轟轟烈烈嘅愛情,我比唔到佢。」

「佢一直都要求你付出,會唔會係…佢唔夠愛你?」Leo悄聲說。

聲音很輕,語調很低,London還是聽清楚了。望著Leo,London又覺得有些難過。「聽日我車你返工。」

Leo抬頭看London。「嗯?」

「我話,我聽日車你返工。睇個款聽日都應該會落雨!」

London微笑。「好啊!」

Leo在一瞬間,眼中有了歡欣的神色。「咁…你食唔食埋個早餐先返工?」

「你幾點OK啊?我實準時黎。」London點頭。

「我九點要返到公司,你七點半黎喇!」Leo開心的笑了。

「好!」

--------------------------------------------------------------------------------

揚揚回到住處,看報紙,報紙看完了看書,然後出門吃午餐,下午搬出公事,研究到天黑,一整天,想著不知Leo跟London怎樣了。明天打電話問Leo吧!

門鈴響時,揚揚正準備去洗澡,然後抱著書上床消磨整夜。揚揚開門,門外是對門鄰居,揚揚記得姓沈,老夫妻倆人。

「尹先生。」沈先生先開口。「我地…有啲事要返一返大陸,但係我個女聽日就返黎,佢唔記得帶鎖匙,想請你幫一幫忙,我地交低條鎖匙比你,我地再通知我個女問你攞…」

揚揚猶豫了一下。

「我個女做空姐,我地而家通知唔到佢,我知道係麻煩咗你…但係一時間又搵唔到人幫手…」沈先生又接著說。「諗諗下都係鄰居可靠啲…」

揚揚笑了。「你信得過我就好喇,我應該8點左右收工,你地知唔知你個女幾時會返到黎?」

「我地會Whatsapp佢架喇,佢一落機就會睇到,識得搵你攞鎖匙…真係麻煩你。」沈太太微笑了,似乎放心揚揚沒有一口拒絕。

揚揚點頭。「OK啊!大家鄰居係要互相幫忙嘅。」

「佢應該聽日會返到黎…」沈太太強調著,從口袋掏出一串鑰匙,遞給揚揚。

揚揚接過鑰匙,微笑:「我點認得出係佢?」

「柔柔短頭髮,眼大大。」沈太太立刻說。

「姓沈,加一個柔字,溫柔個柔。」沈先生打斷太太。「我地會同佢講聲架喇。」

揚揚點頭,這樣倒乾脆。「好嘅。」

「唔該晒你。」沈先生微笑,拉著太太轉身。

揚揚關上門時,聽到沈太太小聲說,我就說找尹先生了,比保安更可靠。

揚揚隨手把鑰匙放在進門的櫃子上。轉眼忘了這回事。

第二天,星期一,揚揚進辦公室就開始忙,忙到下班,根本沒有空打電話給Leo,倒是London打給他,氣沖沖的問一些莫名其妙的問題,揚揚懶得理他,只說下班再聯絡。下班離開公司時,揚揚餓的頭昏眼花,跳上的士,剛上路,手機就響了,Leo來電!

「Leo?」

「喂揚揚!」Leo平穩的聲音傳來。「收工未啊?」

「啱啱先走咋,點啊?掛住我呀?」揚揚歎口氣。

「London都係啱啱先收工,我係佢架車到,睇下你賞唔賞面同我地食飯姐。」

揚揚坐起來。「係唔係你整比我食先?」

「緊係喇,你直接過黎London果到喇!」 

揚揚笑,沒力氣了還笑得出來。「好,我直接過去。」

揚揚吩咐的士司機直接調頭殺到London家。進門時,晚餐已經在等了,London頗不高興Leo堅持等揚揚到了才開飯。揚揚看了兩人一眼,嘿!不錯,Leo沒被London壓制。

「London車你返黎架?」揚揚看Leo,接過飯碗。

「唔係我唔通你呀?要人等咁耐。」London先回答。

「煮果個都未催我,你嘈咩姐,食你就食喇!」揚揚對London翻白眼。

London轉過去看Leo。

Leo沒有看他,平靜的說:「大家都餓啊嘛!大家一齊食飯緊係要齊人先開飯架喇!唔好嘈喇你地!無你地咁好氣,食飯喇食飯喇!」

餐桌上安靜了幾秒,London沒聲音,努力吃。揚揚笑出來,笑的差點氣喘,生活的樂趣不過如此,看著這兩個人在一起真是太好玩了!

London抬眼看揚揚,微笑了。「好好笑呀?」

揚揚點頭。

London哼了一聲。「下次就唔搵你!Leo仔,聽日我有無早餐架?」

Leo點頭。「好啊!」

揚揚坐起來,忍不住打岔,望著London。「今朝早餐Leo幫你煮架?」

London勝利地抬下巴示威。「羨慕呀?」

揚揚反擊:「你咪諗住同我爭,我要BOOK Leo仔今個星期五夜晚出去掃街!」

Leo抬頭看兩位,又來了,任他們吵吧!

「掃街?你再cheap啲啦,咁無誠意,Leo仔,我帶你去食高檔野!」London接著說。

「高檔野?」揚揚一股火開始燃燒。「Leo,我煮野比你食好無?食牛排!」

逮到你的弱點了,廚房白痴!

London張大眼睛瞪揚揚:「喂!點可以咁架!唔得呀!明知我唔識煮野…」

「同我爭?下世喇!」揚揚回駁。

「你又知Leo仔會應承你?」

「你又問咗喇?」

Leo會心一笑,十足愛回家的大小姐和熊尚善的劇情。

Leo抬頭。「我有煲咗湯啊,要唔要?」

兩位傻瓜轉向Leo,微笑了,異口同聲說:「我要!」

Leo點頭。「我去裝!」

「我自己黎喇!」London立刻起身。

湯加回來了,London的語氣又恢復平日樣。「揚揚,中秋你屋企人會唔會返黎?」

揚揚皺眉沉吟:「唔~~我唔知喎,年年都唔同,有時返有時唔返…」

Leo微笑,繼續吃飯,學長們的無厘頭吵鬧結束!

London重新坐下。「我要返一返大陸…屋企人叫我返去食餐飯…」

「Leo仔,咁不如我地返去玩一晚?」揚揚抬眼。

揚揚此刻在幫他!Leo心底清楚。「我要問一問我啊媽,佢都好似要我返去食飯…」

「飯幾時都有得食喇!你早一日返去食咪得!」London加一句。

Leo點頭。「再睇下點…」

揚揚沒再逼問,他們就是這樣,Leo很喜歡跟他們相處,不該囉唆的決不說半個字,知道他不想回答的問題也不會問。

Leo先吃飽,進廚房準備水果。

門鈴響時,Leo剛把水果端上餐桌。

London去回答對講機,聽到來者的回答,London皺眉。「咩事?有朋友係我屋企!」

揚揚警覺性很高,望著London,開始盤算。

London歎口氣,又說:「唔係我唔比你上黎呀,係而家唔方便,你又唔係得我一個朋友,你搵其他人喇…」

雅晴!揚揚坐直了,飛快的看Leo一眼,不妙!

「我落一落去…」London掛了對講機。「好快返…」

「係咪雅晴?」揚揚挑眉。

London無奈的點頭。「佢…唔開心…係樓下喊緊。」

「帶佢上黎喇!等我地啲戀情曝光下都好!」揚揚說,當機立斷做了決定。

London忽然笑了,開門出去。「哈哈好!仲要保護我地個BB。」

「放心,金鐘罩都出埋黎。」揚揚笑笑的包著Leo。

門關上。揚揚立刻轉向Leo。「拿Leo仔,一陣佢講咩都唔好理佢啊!之前我地係咁搵你果陣佢都知,唔知點解佢次次聽到你個名都會變晒樣,佢仲勁過你呀妹,好巴渣架,你記住唔好出聲就得!」

Leo點頭。吞口水。

London沒有拖延,立刻帶雅晴上來。
好痴線,第一次打晒啲字數quota
咁耐先有文等死人
終於有文
等死人咩
等到唔記得上次發展到邊,啱啱要睇返次上一集先 加速

下一集雅晴會唔會見到Leo仔激動得滯搞出人命
終於有文
Leo B.B.
依家想搵沈柔黎配揚揚?
太遲啦
我要求佢同Leo London 3p
Leo 總受
我想要Leo個妹妹配揚揚啊
再耐d丫笨
新讀者
其實我係地下鐵巴 只不過改左名
下次唔好唔見人咁耐啦
得閑上黎探下小妹我都好嘛
文呢?

打風喇,樓主留喺屋企安全地方,出多幾篇文啦
(二十二)

Leo只在婚禮中見過雅晴,London向來都與美女交往,雅晴也不例外。看的出她剛哭過,但是紅著的雙眼,垂肩的直髮,纖細的身材,楚楚動人。

Leo立刻站起來,衝到浴室間,弄個冷毛巾給雅晴。

揚揚也站起來收拾餐桌。「London,食飽未?我要收野喇!」

London點頭。「飽喇!」

「仲有蘋果食啊!」揚揚對London溫柔的微笑,這招婁試不爽,所有人必定誤會,緋聞滿天飛。

「呢邊。」London招呼雅晴,帶她到客廳坐下。

雅晴望著揚揚,眨眼。

Leo拿冷毛巾出來,遞給雅晴。

雅晴皺眉,沒有伸手。「你係邊個?」

「大學師弟,Leo。」London解釋。

揚揚暗暗又罵London大白癡,在廚房門口轉身。「喂London,飲唔飲茶?」

London對揚揚感激的微笑,知道自己說的太快了。「都好,唔該晒!」

「客氣啲咩姐。」揚揚笑著回答。

London接過冷毛巾,遞給雅晴,雅晴接過手,望著Leo。

「我去幫手...」Leo小聲說,然後飛快的逃離現場。

London在隔個地方的沙發上坐下,望著雅晴。「你今次又做咩啊?」

Leo逃到廚房,揚揚示意他泡茶,出去繼續收拾餐桌。

「果條友就係你地之前搵果個啊?」雅晴逼問London。

活該,自己處理。揚揚收了餐桌,回到廚房。需要一點時間,考慮該如何應付雅晴。揚揚留在廚房,看著Leo泡茶。

雅晴的聲音不大,只聽得出她有些埋怨的語調。

揚揚靠近Leo,悄聲說:「一陣你要走果陣呢,我會叫London送你走架喇!」

Leo點頭,加了一句:「佢好靚女喎。」

揚揚白了Leo一眼:「得個靚字有鬼用,又咪港女一個,脾氣又差。」

Leo默然。

「剩係識比London麻煩,今次一定要比啲教訓佢。」揚揚又自言自語的說。「佢而家都仲以為我同London有路,哈哈,係咪好好笑?」

「唔係呀,都幾似。」Leo傻笑。

揚揚伸手推Leo的頭。「似你個頭,好似講到唔關你事咁,條友肯定係同London離完婚之後先知London有幾好!而家想食回頭草喇!」

Leo雙眼露出委屈:「咁都要睇London嘅...一個人成唔到事架嘛!」

揚揚望著Leo,過了一會兒,輕歎氣,沒再說什麼。

Leo把碗洗好,泡了茶,揚揚端到客廳。刻意幫London倒一杯茶,模仿Leo,把茶杯端正的放在London面前。「睇熱呀!」

London看了揚揚一眼。慘!揚揚殺氣騰騰。

「都離咗婚喇,都成日煩住London做乜。」揚揚小聲說。「本身仲想一齊出去行下。」

雅晴轉頭看揚揚。

London皺臉,揚揚這回,真的要吵起來了!

「你黎得我就唔黎得呀?」雅晴回以質問的口吻說。

「我諗你都成日黎喇?London都有同我講架。」揚揚淡然的說。「好多時都係London上我果到架,你睇到呢到亂又唔見你幫手執下?」

雅晴臉色開始不好。「唔關你事!搶人男朋友嘅死Gay佬!」

揚揚肚子裡一把怒火開始燒。

「揚揚!」London試著打圓場。「咁佢都係有事先黎搵我姐...無義務幫我執野架...」

揚揚抬眼看London,Leo靜坐一旁,看到揚揚看London的眼神,頭一個念頭是,揚揚該去演戲!他的眼神哀怨又委屈。

「點啊而家?佢黎咗你就劈埋我係一邊喇?」揚揚說。

「唔係咁嘅意思啊...」London歎氣。

「婚又係佢話要離,你都應承咗喇,我都無講乜野。」揚揚掏菸點。「離就離口喇,仲理佢做咩?」

雅晴臉色大變。「收聲喇。」

揚揚微笑。

雅晴氣呼呼的又說:「我警告你,唔好再成日搞London。」

「你話事呀而家?你邊位?」揚揚立刻回應。「London嘅地方,我鍾意黎就黎。」

Leo捏一把冷汗。

「揚揚,唔好咁...」London又勸。

「London!」雅晴轉向London。「你叫佢走先喇好無?我今日好唔開心啊...」

London皺眉。

「唔好以為London會幫住你我就會比面你,婚都係你話要離架,London而家單身,你理得佢同邊個一齊?」揚揚瞪著雅晴的眼中閃爍著怒火。「想同我爭?我地中學一齊走堂去唱K果陣你係邊?London唔開心果陣邊個陪係佢身邊?邊個一齊實習果陣大家支持大家?你有同London諗過咩?就算我係搶,我都係光明正大咁搶London返黎,你以為而家仲係你想點就點?」

雅晴氣的發抖,卻又找不到話反駁。

「BB,你送Leo返去先喇。」揚揚對London使眼色。

London為難的皺眉,但是當下的狀況,兩害相權取其輕,先把Leo送走再說,揚揚能應付雅晴,Leo絕對招架不住!要是炮火開到Leo身上就慘了!此刻,揚揚能擋的全部都攔下了。

London站起來。

雅晴立刻看他。「你要去邊啊?」

「我送Leo返去先。」London輕聲說。把雅晴丟給揚揚,對她有些歉意,但是,Leo先送走要緊。

「我唔準!」雅晴也站起來。「唔準走!」

「你妒忌我靚過你呀?定係唔抵得當初要同佢離婚呀?」揚揚又說。

雅晴立刻轉回去看揚揚。

London拉著Leo即刻逃走。
終於有文了
不嬲都會有架
唔夠喉 有冇多啲
出啦出啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞