(HEHE) 那天,你走進了我的世界

1001 回覆
115 Like 24 Dislike
新文
G持
(二)
  「London?」Leo結巴地說。

「識架?咁就好講價喎!」另一位總理笑了。

「um...大學師弟。」London回頭對他說。

「世界真係細,Leo仔,同系唔同級。同你介紹返,我地嘅王副總,行銷部曾經理......喂喂,做咩發吽哣啊,你張卡片呢?」

Leo拿出名片,太訝異,回不過神來。那個夢是預兆嗎?相隔四年,再次見到London。

London又說:「佢係我個師弟,果陣佢加入咗排球隊,睇佢瘦瘦地以為唔係好識打,點知原來都好鬼勁,下下波都呯呯聲,我啲同學都好欣賞佢。而家睇睇下,你都FIT左好多喎,同我有得FIGHT哈哈哈哈哈。我仲記得我之前忙住實習,好彩都係Leo仔幫我睇住個排球soc,仲體貼過我之前啲女朋友呀哈哈。」

笑聲響起。

Leo望著London,發呆了.....

「喂Leo仔,你個妹點啊?係咪都就黎畢業喇?」London笑顏展開。

Leo還有個妹妹,Kary,是一個知道Leo所有大小事的人,包括Leo最深層的秘密。

「都唔錯,佢最近都忙緊實習。」忽然間,Leo回過神來。

「哈哈,你個妹而家都行緊我地行過嘅路,老喇我地。」London拍拍Leo的肩。

林經理進來,大家重新介紹一次,London又重複一次他和Leo的關係。

林經理乾笑。

「Leo,咁呢個客就交比你喇,有咩閃失唯你是問呀。」

「係,經理。」Leo點頭,忍不住轉眼看London。  

London對Leo報以微笑。

Leo恍惚地開始報告,感覺自己不是踩在地面上,而是浮動在空中。曾經理的問題都很尖銳,林經理都一一化解。一個小時以後,談到價錢問題,王副總和林經理私下討論。Leo請其他客人到接待室。

「Leo仔,最近點啊?」London問。

「托賴,都唔錯,你呢?」

「過得去啦。都係過住普通香港人生活。」London微笑。

Leo留意到,London沒有戴結婚戒指!

「呢個世界真係細,上星期我先同揚揚提起你,今日就見到你喇!」London又笑了。

「揚揚?你地仲有聯絡啊?」Leo抬眼。

「緊係有,死黨黎架嘛!」London笑嘻嘻地說。

「佢好把炮架,跨國公司,聽講就黎升經理個位喇,聽佢啲口氣,我諗下年就可以屈佢食返餐勁嘅!我諗佢都會好想見到你,大家自從畢業之後都無乜點傾過計,唉...其實我同佢畢業之後都好想搵你聚下,但又知道你好忙,問你呀妹又好似唔係好想答咁,你發生咗啲咩事啊?」

Kary想保護她哥哥!已經成為舊傷,就沒必要再去挖瘡疤。

「邊有啊,隨時約我喇。」Leo微笑。

「呢到食唔食得煙架?」London悄聲問。

「曾經理啲煙癮起。」

「可以!」Leo抬眼,然後眼睜睜看著London也點煙。

「原來你都食煙架?」

「Er...一兩支咁喇,有時應酬下咁。」London瞇眼笑。

Leo不知道女孩子是如何看London的,但是London吸引Leo的不是外表,而是他的聲音,輕柔低沉,任何時候都是溫柔的語調,就算在朋友間打鬧時也不例外。開很惡劣的玩笑時的語氣也都是溫溫柔柔的,一直都沒變。揚揚真是幸運,能成為London的好朋友!

揚揚和London從中學開始就是死黨,一路同校,一起考上同一所大學,認識他們的人對於這對冤家都見怪不怪,個性差很遠,感情卻相反地好,三天一小吵,五天一大吵是家常便飯。London領教過他們的吵架,很好笑,無厘頭的吵架會在下一秒鐘立刻終結,吵完之後又相約要去哪裡「蒲」。

這時,林經理帶著王副總來接待室。「Leo,交比你喇,以後有任何事就搵Leo喇,王總,合作愉快。」

王副總笑著同林經理握手,看樣子,談了一個好價錢。

「咁...我地走先喇。」London對林經理點頭。

「唔該晒!Leo仔,我同你再聯絡喇!」

Leo送他們到電梯,想跟London說些甚麼但又想不出該說什麼,最後,只是說聲再見,London一直微笑跟Leo道別。

從一開始,London一直也吸引著Leo,從大學開始都沒改變過...
有無甜野?
如果有會講聲

多謝支持
加速
應該隔一兩日更新一次
加速
Push push
冇文既
Sorry各位

有幾日忙緊無Update,補番篇長少少既
留名 唔好爛尾
多謝你

其實我知好多人有睇緊,但唔肯留個名比我
加速!
留名 唔好爛尾
多謝你

其實我知好多人有睇緊,但唔肯留個名比我
加速!

留名
收到
(四) 
  「喂?」Leo接聽。

「Leo?我呀,揚揚呀!」

「揚揚!」

「我而家係London架車到呀,耽誤咗一陣了,等多我地廿分鐘喇好嗎?」

「無問題。」Leo微笑。「真係好耐無見喇,揚揚!」

「我地見面再講喇!...喂London,白痴架?下個街口先轉車呀,而家轉你想去邊呀?」

「點呀又?係邊個要朕等咁耐啊?成半個鐘啦!」

「呀皇上,你係路癡就比我渣車啦!」

「捷徑黎架,你識乜野,坐車嘅就同我坐啦咁多野講!」

「Leo」揚揚回到電話中。「Leo仔,我地好快到喇,一陣見。」

「好喇。」Leo答。

通訊斷了,Leo收起手機,微笑,一點都沒變,兩位師兄還是老樣子。

Leo在公司等了一下,踱步到隔壁的便利商店,買了一瓶礦泉水,結帳時,Leo又買了一包煙,London抽的牌子。Leo將煙放在外套口袋裡。

等了二十多分鐘,一輛白色的Toyota靠邊停住,Leo的心臟猛烈跳了幾下,走回原來的位置,車子停好,駕駛開門下車。

「Leo仔!」London朝Leo走過去。

Leo趨向前。「London。」

「廁所,我要!!」London伸手指向大樓大廳。

Leo急忙跟過去。「一樓轉右!」

London吸了一口氣:「揚揚條友長期都遲到,下次真係要約早佢半個鐘先好出門口!」

Leo只是微笑,帶London到大廳後面的洗手間,自己在外面等,心中有些慌張,伸手進口袋,摸到煙,不知為何,心又平靜下來。

London走出來,看了Leo一眼。「喂,做咩唔出車等我啊?」

Leo傻笑:「係喎,哈。」

London領先走回車子。或許Leo已經知道London開始抽煙的事了,當他見到揚揚坐在前座悠悠地向窗外抽煙等候時,一點也不驚訝。

「揚揚,好耐無見。」Leo打招呼。

「喂Leo仔!」揚揚對Leo微笑。「上車喇!」

Leo坐進後座,London正在對揚揚說:「喂死仔,我要開冷氣喇!」

揚揚把煙熄了,煙蒂丟進手中的空飲料罐,升上車窗。

「Leo仔,洗唔洗坐前面啊?」揚揚回頭看Leo。「係咪仲會暈車浪?」

「ok掛,試下咪知囉!」Leo微笑。

London已經又把車子靠邊停下,沒好氣說:「咁你地交換試下。」

揚揚先下車,Leo不得已只好換到前座。

「安全帶!」London提點一下Leo。

London又埋怨:「點解好似又返番以前大學咁,一個呢就成日同我鬥嘴,另一個呢就傻下傻下咁,哈哈哈哈。」

「自己無進步就唔好五十步笑百步喇!」揚揚立刻回嘴。「識唔識路啊?路癡!」

「喂比你講一講我真係唔識去。」London忽然細聲說:「拿行錯你要提我啊,如果行錯路唔好怪我!」

Leo忍不住笑出來,揚揚也笑了。

放工時間塞車,是常有的事。

「係附近食咪好囉,點解要Book間咁遠架?」London歎口氣,打空檔拉手煞車。「我好肚餓啊!!!」

「唔得啊,Book咗就唔好飛機喇!」揚揚奸聲笑說。

「拿投票!港島定新界?而家各有一票,Leo仔,你呢?」London也奸笑,轉頭看Leo。

Leo眨眼。「可唔可以放棄投票?」

揚揚在後座大笑。

「唔可以!」London說,還是微笑著。

「咁...九龍?」投廢票好了!

揚揚在後座笑得更厲害了。

「哇,醒左喎呀羊!」London微笑說。

「哈哈,咁睇黎我都有啲進步。」Leo輕聲說。

揚揚又一陣大笑,探身到前座,看著London:「點啊?無人識你呀,乖乖地去番間日本野喇!」

London哼了聲,沒回嘴。

揚揚躺回後座,又奸笑了一陣子,然後,車內靜了下來。

Leo望著窗外,塞在馬路,車子好多。Leo轉回頭,望著London幾秒鐘,勇氣來了。

「你老婆幾好嘛?」

後座沒出聲,London也沒說話,彷彿沒聽到。
cliffhanger
咁就要追多啲post
繼續
Keith -> Leo?
Charlie -> London?
Kenny -> 揚揚?
好觀察力

但人物性格多少有唔同嘅
咁要等你繼續出,睇埋落去先知有咩分別喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞