(HEHE) 那天,你走進了我的世界

1001 回覆
115 Like 24 Dislike
#999#Husky
上篇文到而家隔左成個月
搞拎錯呀樓主 :(
7仔巴呢
唔小心live左
痛巴快d岀返黎
等甜呀 睇到六都冇
揀條自己覺得冇咁唔舒服既路 兩條都辛苦,但係邊條對你自己黎講舒服d先? 問心
踩界就會食屎
推呀
仲未有文
樓主去左邊
耐心等候
就到聖誕
樓主有冇打算俾leo同london甜住過聖誕
推推推
推推推推推
留名啦我
文呢?
番嚟未
說好的。。。。。。
喂??
(二十六)
Leo的母親跟他的大哥一家住在一起,Leo的大哥大Leo四歲,大哥的妻子都在工作。Leo是單親家庭,父親早逝,小孩都很孝順,Leo常給錢比母親,Kary也會孝敬母親。大哥對弟妹很好。揚揚和London受到Leo一家熱烈歡迎,Kary也在,厥著嘴,看也不看London一眼,恨透他的樣子。

揚揚善於社交幫了Leo大忙,每個人都招呼,滴水不漏,進門就和Leo的侄兒玩的不亦樂乎。Kary知道內情,不理會London,接近揚揚,陪侄子跟揚揚玩。

揚揚知道時機不當,但是機會難得。他看了Kary一眼。「我知道Leo啲野喇。」

Kary不是省油燈。「咁點?」

揚揚微笑。「我有優勢,我瞭解London,我想幫Leo。」

Kary小聲說。「叫你朋友唔好再接近我二哥。」

「恕難從命。」揚揚微笑。「搵時間我地再傾下喇。」

Kary點頭。「好~!」

揚揚點頭。這樣很好,彼此不掩飾,事情好辦!

Leo在家也是個寶。母親疼,大哥也疼。連大嫂都喜歡Leo。London被揚揚押在兩位太太當中,回答問題,聽她們說Leo哪裡好,善良,溫柔,這些London都知道,卻覺得從別人口中說出來,自己心裡很難受。

Leo樣樣都好,就是太善良。

「善良唔好...」London脫口而出。「成日都要睇住佢,又驚佢比人恰,擔心死我同揚揚。」
Leo的大嫂及母親立刻笑了。

「大哥都擔心佢呢樣,但係我覺得無咩野啊~」Leo的大嫂笑說。「Leo成日都提起你地架,有你地就唔洗擔心喇!」

London皺眉,那四年的空白Leo怎麼過的?乖寶寶對家裡說謊?如果是,那Leo遇到的問題就不是家庭問題了。London又覺得心痛,當初應該死纏爛打,逼Kary說出Leo寶寶的下落。

Leo在笑,跟侄兒玩瘋了,London看Leo,心好沉重。Leo的好,只有他跟揚揚知道!

「Leo無帶過女朋友返屋企?」London小聲問。

「佢應該有鍾意嘅人,但係就無帶過返黎囉。」大嫂回答。

London點頭。揚揚問過,Leo不肯回答,苦戀嗎?

「佢今日好咗好多喎。」Leo的母親輕聲說,望著Leo。「之前返黎,成日都苦口苦面,我問佢咩事佢就講對唔住...唉,我都想煩到佢,只要而家見到佢開心就夠。」

London聽著,心情每況愈下。Leo真的有喜歡的人嗎?只是沒對任何人說而已?找揚揚談,叫揚揚去問。揚揚比較會說話,而且善於察言觀色。

他們在Leo家吃午飯,接著又混了一下午,Leo的母親好喜歡揚揚,看到揚揚就笑,揚揚善於這些。London只是有機會了就陪在Leo身邊。晚餐也在Leo家吃,揚揚一直稱讚Leo媽媽好手藝,原來Leo得自高人真傳。

揚揚跟London在九點左右告別Leo家,Leo也跟著離開,上車時,London特別留意Leo的頭,看著Leo坐進車中。Kary撇嘴,假惺惺。

「呼~~」車子上路後,揚揚在後座吐了一口氣。「飽死朕喇!」

「鬼叫你食咁多咩。」London好笑的說。「明明你都食唔到咁多,又要係咁食食食。」

「唔食會唔好意思呀嘛。」揚揚翻眼瞪London的後腦杓。「Leo仔都食咗好多喇,你囉,食咁少,無啲禮貌,搞到好似人地整得唔好食咁。」

「我媽唔會介意架。」Leo微笑。「我係因為好耐都無返過屋企,所以佢地整晒我鍾意食嘅野,我先食咁多。」

London這次聽的出來Leo在幫他了,露出微笑。「聽到未啊!」

揚揚沒回答。

London也沒再跟揚揚鬥下去。

車子快到London家時,揚揚坐起來,探身到前座。「Leo仔,今晚去London到瞓好無啊?聽日又要早起身,咁樣方便啲你唔洗走黎走去。」

Leo想了一下,猶豫著。

「仲有啊,我要睇住你個傷口唔好掂到水啊!」揚揚又說。

聽到這理由,London自動幫腔。「我張床比埋你囉。」

「咁我呢?」揚揚轉頭看London。

「我瞓梳化,你瞓廁所得喇,牛高馬大。」London微笑。「呢個主意唔錯!」

「哇~聽落真係好唔錯喎,不如交換呀好無?」揚揚皺眉。

「已經好好架喇,唔通一齊瞓梳化咩?你咁肥絲大隻,成部電單車咁。」London笑了。「之前雅晴仲講過,你剩係可以瞓門口架咋。」

「What The Fuck?佢咁樣講過?」揚揚詫異的問。「咁你點答啊?」

「Er...我話可唔可以瞓廚房,廁所通風,夜晚會好凍哈哈哈哈。」

「真係唔該晒你呀。」揚揚向London舉中指。「之前一直對佢客氣,佢就三分顏色上大紅,好彩你同佢離婚咋,呢啲女人都唔知點頂成世。」

「佢誤會你地兩個有野,你地唔會介意...?」Leo看揚揚。

揚揚立刻哈哈大笑。「邊輪到佢介意呀,London係我賤內黎架嘛。」

「但係果日之後,佢無乜點搵過我喎。」London接著說。「揚揚,你同佢講咗啲咩呀?」

「天機不可洩漏!」揚揚得意地微笑。

London聳肩,不說就不說,無所謂。

車子直接回London家,London和揚揚沒給Leo商量的餘地,直接決定。

揚揚帶了行李,Leo沒帶,一直以為他還會回住處整理隔夜用的東西帶去大陸,發現這一點時,Leo要回家一趟,London先讓Leo坐下,叫揚揚重新幫Leo包紮傷口,跟Leo拿了鑰匙,開門出去。
樓主
樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞