(HEHE) 那天,你走進了我的世界

1001 回覆
115 Like 24 Dislike
Live左
慢慢追故啦
一直都默默睇默默睇,然後突然發現live 左
唔LM仲好意思講出黎

我想知有幾多個人睇緊
睇左喇
Leo仔好純真
有人睇緊架 加油
新讀者報到, 結局可唔可3p 人形蜈蚣咁, 好無?
睇緊
想睇揚揚追Leo!!!!
覺得揚揚鐘意Leo
文呢
加速plz
live 咗
加速!!!!
文呢?
两日都冇文
留名
Live
文呢
樓主呢
(十四)

「不過你唔講我都知咩事喇。」揚揚乾笑。「我諗呢個世界無乜邊個係可以令你咁上心,我諗你呢幾年應該都無拍拖?我唔洗問都知,因為你忘記唔到一個人,咁點解忘記唔到?我諗你自己都有答案。」

Leo強忍著淚水,扒口飯。

「食咗飯先喇。」揚揚又心軟了。

Leo勉強吃了半碗飯就吃不下了,一直幫揚揚掏湯夾菜,揚揚一直笑著說謝謝。

Leo忍不住了。「好唔好味?我見你食得好清淡,怕唔怕太唔啱食?」

揚揚抬眼笑。「我唔係講客套說話,好好食,我覺得London以後有你都會好幸福。」

Leo迴避眼神。「我去沖茶。」

吃過飯後,揚揚幫忙收拾,Leo一直拒絕,匆匆地收好餐桌,把碗碟往洗水槽堆,出來陪揚揚喝茶。

室內靜了一陣子。

「你唔見咗咁耐,London都一直開口埋口講Leo點樣點樣,其實我諗佢都好鍾意你,至於係邊隻鍾意,我又唔敢亂決定。」揚揚平靜的開口。

「其實,佢已經上過你屋企搵你幾次,但每次一係就無人係屋企,一係就比你呀妹用各種理由整走我,都無人知原來你搬咗出黎,知唔知咁樣好令人擔心?先唔講London佢點諗,你果陣咁嘅狀況自己一個住,避世咩?如果你一下子諗唔開做傻事,邊個都會擔心喇!自從我琴日第一次見返你,都估唔到你過咗幾年,對London都係無變過。我唔知佢有心定無意喇,但佢始終都傷害過你,比著我見返佢,一定打獲佢先喇!」

Leo低頭不語。

「不如你搵個機會同佢講?」揚揚又開始有些情緒。「你對佢特別好,佢自己都知架,應該話讀大學果陣個個都知,但係而家唔同喇,大家都係成年人,你再唔劃清界線,佢呢啲性格就會吊足你一世,又或者佢又唔知咩事腦閉塞,又同唔知邊個結婚咁點算?你有無勇氣再去多一次佢嘅婚禮?」

Leo搖頭。

「咁點解唔肯做個了解呢?」揚揚看著Leo,轉身找紙巾,把一整盒給Leo。

Leo還是不語。

「你驚乜野呢?Leo?」揚揚放輕語調。「有咩三口六面講清楚,一係呢就同佢幸福過生活,一係就食檸檬做返朋友,但咁樣最少可以令你死心呀嘛,你之後再遇到鍾意嘅人,我地都會祝福你,唔理係男仔定女仔,你鍾意咩都好,都改變唔到我地係好朋友呢個事實,Kary佢唔係一直都幫緊你咩?我地就同佢一樣,都只係想你開心過日子!但你之前話只要維持而家咁就好,你真係覺得咁樣係最好咩?咁樣叫對自己好咩?我覺得你只係唔肯去解決問題。」

Leo吸口氣,抽面紙擦臉,然後站起來,到浴室洗臉。揚揚跟到浴室門口。「飲埋杯茶我地去搵佢喇好無?」

Leo怔了下,關水龍頭,轉身拿毛巾擦臉。「唔可以而家花面貓咁樣搵佢!」

揚揚輕聲笑了。「你唔想知佢住邊咩?仲唔快啲。」

想!Leo掙扎了下。

揚揚看的出Leo內心的掙扎。現在又覺得好玩了!

「不如你填補返我腦入面果四年你做咗啲?」揚揚說著:「我地發生咗好多事,我諗你都一樣。」

Leo轉頭看揚揚:「我生活無咩點變...我呀哥結咗婚,個仔都識叫我叔叔喇,我同Kary搬咗出黎住,呀哥就同我媽繼續住,都好平靜,無咩特別。」

揚揚轉頭回客廳。「你呀妹都住呢到?」

「唔係啊,佢同佢男朋友住。」Leo答,洗完臉,回來客廳。「不過就成日都黎我呢到瞓,佢男朋友仲大過你,不過我見佢地相處無咩問題,就無講啲咩,係感情方面,Kary成熟過我好多!」

「講野仲好辣添。」揚揚瞇眼笑。「我諗佢生出黎就係為咗保護你呢個呀哥。」

「Sorry...」Leo小聲說。

揚揚笑出來。「無咩好sorry嘅,咁你都算好嘅,有個呀妹一直支持緊你,我都放心啲。」

「又無話支唔支持嘅,只不過…佢唔想睇到我受傷…」Leo歎口氣。「之前都係佢一直陪住我,會拖我出街。叫我做呢樣做果樣,我知佢係想我多啲野做,等我可以忘記之前嘅事。同埋…佢唔鍾意我見London。」

「佢唔係唔鍾意London,佢只係唔鍾意一啲令你受傷嘅人姐…」揚揚輕聲說。

Leo抬眼:「其實佢都有介紹朋友比我識,我亦有當嘗試去了解下其他人,之但係...」

揚揚淡淡地微笑了。

Leo深皺眉頭。「我以前都有識過女朋加,一齊行街食飯,拖手睇戲...但係…我知我唔會真正愛上佢地。」

我愛的是London。室內空氣充滿著未說出口的話。

揚揚拿煙點火。Leo立刻站起來,找可以充當煙灰缸的容器,最後找了一個杯子。

「唔該!」揚揚接過杯子放在桌上。

Leo重新坐下。

「我同你一樣,我一直以為我愛果個係琪琪。」揚揚平靜的說。「但係唔知點解見到你,我就唔明愛到底係乜野。」

Leo靜了許久,然後啜口茶。「我都唔明…」

揚揚微笑,得了吧!你會不懂,全世界就沒幾個人懂了!包括你妹妹。

「London段婚姻其實都好辛苦架。」揚揚又說:「早知我就反對佢地喇,雅晴果陣逼佢結婚,大家屋企人都應承咗,彎都無得轉。唉,個女人唔係咁易應付,如果比你見到佢,你真係要小心啲,果陣佢搵到個仲好啲嘅水魚就話離婚,我不知幾開心呀,不過我知點解London咁順攤就應承咗離,係因為佢都好攰,條女咩都唔識,日日出街食,又成日叫London買車買樓,又話要工人,條傻仔仲傻到問我借,都唔知佢諗緊乜!到離咗婚2年之後先還咗一大半比我,都唔知佢果2年係點過。」

Leo抬頭看揚揚,眼中有些不忍的神色。

「London真係好傻。」揚揚微笑。

Leo眨眼:「我都儲咗十幾萬可以幫佢還架!」

揚揚立刻仰頭大笑。Leo並沒失去他的幽默感,雖然這或許不像幽默,是傻得天真,一直也為他人著想,由其是London。

Leo又為揚揚倒茶:「有咩咁好笑喎…」

揚揚搖頭,看著Leo,早知道當初就不要保持沉默,幫Leo一把了!「行去搵佢喇?」

Leo遲疑了一下。

揚揚拿出手機,按了快速鍵

「喂死仔,係邊到啊?…我而家係Leo仔BB屋企囉,拿拿拿唔好怪我唔叫埋你,係Leo仔話想多謝我招呼咗佢一晚,想請我食返餐住家飯咋…你仲係公司?…返唔返到黎啊?…咁呢個又唔係你問題…有得走就走先喇,半個鐘內去你樓下等,係咁先!」

Leo坐直身子,希望寫在眼中。

「佢要偷走喇!」揚揚收起手機,笑著說:「London係佢地公司大紅人黎架,有咩狗屎垃圾都要搵佢幫手,我次次都幫佢甩身。」

Leo笑了。

「我幫你收拾埋啲野就出發喇!」揚揚微笑。

Leo收拾杯子,堅持不讓揚揚幫忙。揚揚靜靜地在一旁看Leo洗碗,手腳乾淨俐落。

出門時,Leo鎖門,等電梯的時候,Leo抬眼看揚揚。「揚揚…多謝你!」

「講呢啲…」揚揚溫柔的微笑。「都話咗係好朋友,唔好同我計較喇!」

Leo點頭。
忙左幾日,補番篇長既比大家
等左咁多日,臨瞓見到有文留個名先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞