(HEHE) 那天,你走進了我的世界

1001 回覆
115 Like 24 Dislike
文呢
無新嘢睇
仲未有文
仲未有文
聽日都十五啦
一睇就知樓主無野寫 係咁重複
追到live啦
鐘意直男真係好慘
唔可以俾呢件事發生 係有好感果陣就要扼殺左佢
樓主返實習 返到唔見咗人
點先?
喂???
新十五都過左...
文呢
又爛尾
一個故到底可以爛幾多次尾
同我認住樓主條仆街
推一推
文呢
求文~~~
樓主應下機報平安
樓豬又爛尾
唔想幫你推post
(三十一)
London開車沒怨言,揚揚開車一路埋怨。Leo坐在前座,陪笑著。London在後座一路安靜,心事重重。

揚揚載他們回香港,放兩人在London的住處下車,把所有的東西全部塞給London去處理,輕輕鬆鬆的空車回家。

Leo幫London把東西整理好,又幫London弄了簡單的晚餐,提著包包準備回家。

London送Leo回去,一路上兩人只是安靜地走著,London有時會看Leo,想問Leo為何傷心,就是問不出口。到了大樓樓下,Leo開門,轉身看他,微笑。「唔該晒你啊,聽日見!」

London點頭:「聽日見!」

Leo沒再說什麼,轉身進大樓。

心情好沉重。找個機會,離開吧。先寫好辭呈,找個藉口。搬家,搬到哪裡去?遠一點,搬到離島好了。怎麼對家人說?以後怎麼過?

Leo跨出電梯,門口的人轉身。

Leo呆了下。「Carl? 我妹呢?」

Carl微笑:「好彩我無估錯姐,你手機打唔通,Kary佢落咗左去買野飲,好快就返喇。」

Leo開門。「入黎先喇,係咪有咩事?」

Carl歎口氣,跟Leo進屋子裡。「我想同Kary結婚,佢話先問過你先。」

Leo笑了:「恭喜晒喎!但係點解要問我?」

Leo的事,Carl全都知道,他看Leo放下背袋。「你無野嘛?」

Leo沒有看Carl。「幾好啊!坐啦!」

Carl又歎口氣。認識Kary都三年了,Carl已經不想再拖下去了,再不結婚,會拖的沒完沒了。一年前就對Kary提了又提,Kary老是迴避。Carl終於下通牒令,Kary這次聽了。但是,野丫頭說,我要看到二哥幸福了再結婚!Carl差點沒昏倒,同時也知道,Kary已經招數用盡,這次要把他也拖下水了!以後會是家人,Kary跟這位二哥特別親近,Carl知道別人的感情事管不得,可是現在好像已經由不得他了。

「我去斟杯茶比你。」Leo轉身。

「唔洗啦,唔好同我咁客氣啦,我會過意唔去架!」Carl連忙說。「你贊成我地就好喇!」

「緊係贊成喇!我諗屋企都會贊成你地架。」Leo回來,在Carl對面坐下。「Kary要麻煩你喇!」

Carl搖頭。「搵日我會正式去你地屋企講架喇,你會唔會去?」

「睇下幾時喇!」Leo微笑。「有計劃未?諗住邊日?」

Carl搖頭,有苦難言。

Kary回來了,買了礦泉水。Leo先恭喜Kary,說Carl已經告訴他了。

Kary嘴一翹。「都話咗,我哥未結婚前我都唔會結架!」

Leo當場呆在原地。

「我講過算數!你唔想等都無所謂。」Kary又說。

「Kary!你點可以咁講野...」Leo有點生氣,但是壓抑著。「唔需要將我嘅野同你嘅野撈埋一齊講,咩叫做唔想等都無所謂,我咁樣教你架?」

Kary也不高興了。「咁我係唔鍾意你日日都係果個咩London呀嘛,成日都開口埋口都係佢,你次次幫佢,佢都唔識多謝你,你仲成日都去搵佢,佢話一,你就唔會話二,咁佢呢?佢從來都無尊重過你,你點解仲未醒?你等咗佢幾耐啊?你睇下你做咗幾多野,喊咗幾耐?我恨不得殺咗佢添呀!」

Carl過來平息戰火。「Kary,唔好咁講野喇...你唔係佢...好多野你都唔明...」

「咩叫做我唔明?」Kary怒視Carl。「如果我同你結咗婚,邊個黎幫我哥?London呢個人一定又會食住佢,遲早又會好似幾年前咁傷害佢,唔通到時搵你幫手呀?你又知幾多?」

「Kary,夠喇。」Leo說,怒意消失,好累,對一切的事都覺得好累。「我想行開一陣,比啲時間我,我會離開佢。你快啲應承Carl,準備結婚,做個幸福女人,我會係你身邊架。」

Carl跟Kary望著Leo,一時之間啞口無言。

Leo微笑。「就咁話好無?」

Carl畢竟年長,閱歷較多,聽到Leo平靜的語氣,背脊一陣寒意。

Kary望著二哥,停了一下。「一定會搵到個更好嘅人架,哥,一定會架,佢一定比呢個人更鍾意你,錫你!我信一定會!」

不可能! Leo對妹妹微笑,點頭。

Leo打起精神陪Kary跟Carl聊天,Carl既然提結婚,他心底已經有譜了,但是還是詢問Leo的意見,Leo很認真的提供意見,婚禮不必太大,太浪費。先訂婚比較好,訂婚後可以專心籌備婚禮。

送走Kary跟Carl,已經晚了。Leo沒食慾,換洗了就躺上床。

心裡夢裡都是London。
上水先

Sorry呢排真係有野忙,未有心機出文住

頂住檔先
又係呢個問題,明明每段有隔兩個格,post出黎都會唔見左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞