(HEHE) 那天,你走進了我的世界

1001 回覆
115 Like 24 Dislike
WoW好勁 我都諗緊點解有種講唔出既熟悉
好多舊讀者出現了
你認得我?
咁我諗你講得出個故啲名,應該都睇過下掛
push 加速
多謝你

今晚應該會出
冇既
push 加速
多謝你

今晚應該會出

等睇
lm
(五)

Leo覺得自己臉紅了。

「應該OK掛!」London平靜地說。

Leo抬眼,應該?什麼意思?

「你無同Leo講?」揚揚在後座問。

Leo回頭看揚揚。

「前年離咗婚,離埋右。」London笑說。

Leo又回頭看London。「離婚?」

「夾唔到咪離囉!」London看著前方,微笑。「無野喎,唔痛唔癢,一開頭揚揚同仲我打賭過唔到兩年,結果係四年呀,我贏咗!」

「都係你啦,又唔到我地聯絡!」揚揚探身到前座看Leo。「你呀妹又唔知做咩唔肯同我地講你個電話,我差啲要去賄賂佢,你睇下你Miss咗幾多野!」

Leo低頭輕吐口氣:「Sorry...」

「離咗婚反而對大家都好!」London輕聲笑說:「佢間唔中都會搵下我傾計,我無聊果陣又會同揚揚一齊同佢食飯。」

「唉!而家搵到Leo仔,以後都唔好再煩我喇,搵Leo喇,你講咩佢都會奉陪!」揚揚沒好氣地說。「除非,Leo生性喇,到佢都頂唔順你個路痴。」

兩位同時大笑。

「食完飯去我果邊飲下野喇!」揚揚輕拍Leo的肩膀。

Leo點頭:「好啊!」

好不容易到了預定了的日本餐廳,London在找車位時Leo的一顆心就一直往下沉,怎麼這麼多人?可是看到London找車位停車的功夫後,Leo又微笑。明明看似沒車位,硬是擠出一個車位來!

「勁呀呢?」London拉起手煞車,轉頭對Leo挑皮地笑了一下。

「哇,哥哥好叻呀!」Leo笑出來。

London下車走到揚揚身邊搭著他的肩。

Leo已經猜到了,店內已經人山人海!  

揚揚又露出Leo熟悉的自信的微笑,往店內走去。「比兩分鐘我!」

Leo轉頭看了下環境,幾乎都是上班族打扮,成群結隊,也有三兩成軍的,Leo注意到一些女孩子轉頭看他們,看的都是London,以前就是這樣了,London和揚揚站在一起時更引人側目。

Leo下意識的就開始退後,退到London身後,London一把拉住Leo,推Leo向前。「睇個款似有位啦喎!」

Leo抬眼,揚揚對他們揮手。

揚揚認識店長,打聲招呼而已,立刻為他們另外在旁邊的靠窗位增加一個桌子。

點菜就看揚揚的,揚揚是Leo認識的唯一的Foodie,只要揚揚說好吃,不吃會很可惜!

Leo靜靜地坐著,看見前面的London,不自覺沉思了一會,到底上一次跟他們吃飯是甚麼時候呢?大概也有一段時間了吧!

揚揚還在打量菜單。

「十碟魚生,再叫左啲壽司,同埋3碗湯,唔夠再叫啦!」揚揚輕聲問。

「你當我地係豬呀?」London望望菜單說:「三個人食幾十碟壽司!」

「全部都好細件架咋。」揚揚不溫不火地說,完全當London沒說過話。

服務生重複一次點菜,揚揚滿意地點頭,服務生立刻就離開了。

Leo已經忍笑忍得很難受了!!

揚揚抬眼看London,悠悠的說:「你咁多野講,下次唔好要我地企走廊。」

「押埋韻喎!」Leo說,然後終於忍不住大笑。

揚揚微笑,轉向Leo:「真係好耐都無見你啦,最近都幾好呀嘛?」

Leo點頭:「唔錯呀,做野方面都OK。」

「好餓!」London在一旁說。「應該唔洗等好耐掛?」

「呢間野好快架!」揚揚回頭微笑。「應該餓你唔死!」

London轉身看窗外,打量一下外面的風景。Leo的眼睛跟著London,天氣很涼了,他下車時也沒穿外套下來,等吃過東西就會比較沒有寒意了吧!

Leo轉回頭,看見揚揚望著自己,眼裡有些特殊的意味。Leo裝的很自然,微笑問道:「對面海係邊到黎?睇唔睇到維港架?」
唔夠喉 又再等下一篇
樓主係咪好鍾意係人名後面加個仔字 好可愛

Btw之前個番外編點解無左後續
...................
尋晚唔小心追埋你舊故 快出文
我開頭見到呢個故果陣,見頂頭quote返個爛尾故,有諗過呢個係咪個番外篇既後續
可愛呀呢
唔係啦,呢個係新故黎

同埋呢篇我預計寫好長
我都特登撳翻舊post從頭睇一次
正,有排可以追故
加油
應該問點解爛尾
Btw想問好耐
樓主個post個標題係咪參考左盧廣仲個首歌黎改?

最近比呢句歌詞感染到
btw , 今日應該無文住,有無人可以陪我傾下計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞