(HEHE) 那天,你走進了我的世界

1001 回覆
115 Like 24 Dislike
(四十三)

「無野喎,唔想講都無所謂。」London接著說。「感情嘅嘢逼唔到,我只係想同你講,睇開啲,仲有我喺度呀!我好識得保守秘密,想搵人傾計嗰陣可以搵我。」

Leo抬眼,遲疑了一下,輕聲說︰「我只係想死心姐,我都知感情嘅野冇得勉強,有時候想叫自己死心,但係自己又唔捨得,所以心情唔好。」

「吃晒佢!」London叮嚀。「就算心情幾唔好都好,都要記得食飯,冇嘢重要得過食飯,知唔知?」

Leo低頭吃蛋餅。London在身邊時,就會有些胃口。坐在他身邊,感覺好好!

London望著Leo低下的頭,Leo真的好可愛,揚揚那麼疼Leo,不可能會傷害Leo,先跟揚揚談過再說,如果自己的假設成立,至少揚揚不會對Leo翻臉,昨晚已經證明了,揚揚半夜被吵醒,還是趕來看Leo好不好。讓揚揚跟Leo繼續保持現在的關係,自己可以在中間調解,揚揚知道Leo喜歡誰,如果揚揚是Leo喜歡的對象,難怪揚揚對我說不出口。

Leo乖乖吃完早餐,時間差不多。London陪Leo走到公司樓下。

「你新來嗰個同事幾靚女。」Leo說。

London皺眉。「新同事?喔!Chloe!佢靚咩?嘴大大,腳細細,成隻巨嘴鳥咁,講嘢又高音,聽佢講嘢都覺得辛苦。」

「佢好似幾鍾意你咁...」Leo說,豁出去了。「我之前見到,你同佢兩個一齊陪個客入餐廳。」

London大笑。「揚揚同你一樣,成日疑神疑鬼,佢都同我講叫我離遠啲,問題係點樣離姐,同事日日見面,我叫佢扮多次係我女朋友,佢又叫我叫你扮。」

Leo皺臉,抬頭看London。「我?我唔得㗎,揚揚應該要去學做戲,上次佢扮你女朋友嗰陣,個眼神含情脈脈咁,我都好佩服。」

London又大笑︰「揚揚搞屎棍就得,仲記得我哋中學嗰陣,佢嚇走咗兩個鍾意我嘅女仔,自此果次之後,我屋企人就稱佢為最強二奶。」

Leo微笑,要London離Chloe遠一點,揚揚真的在幫他的忙!

「其實仔細啲諗,佢同我真係好夾,唔怪得細個嗰陣,佢哋都話要將揚揚嫁俾我,嗰陣佢拍拖我都仲有啲妒忌,而家大個咗,就好懷念嗰陣時成日同佢嘻嘻哈哈。如果揚揚真係嫁俾我,我阿媽一定好開心。」London故意套話。

「揚揚有女朋友喇!」Leo說。

真的懷疑Leo喜歡的是揚揚!

「係小柔追揚揚!仲話我係來者不拒,自己又咪三兩下俾人地搞掂。」London說。「不過揚揚無咁易擺個心落去,小柔都仲係未知數!」

Leo眨眼︰「小柔幾好呀,我好希望佢哋兩個可以喺埋一齊。」

London沒接話。Leo就是這點叫人心疼,總是要別人好,自己無所謂!

送Leo到公司樓下之後,London回去牽車,趕到公司,Leo已經算準了他不會遲到。

被揚揚跟Leo這一提,London就發現Chloe挺黏自己的,什麼事都要來報告一下,賴在辦公室不走。揚揚的話真的要聽!

「我之前交俾你果份Report寫好未?我聽日要睇。」London吩咐。

Chloe無奈的轉身離開。London看著她的背影,真的很像巨嘴鳥!

London拿起電話筒,撥給揚揚。揚揚在位置上,立刻接了。

「中午一齊食飯!」London劈頭就說。

「你嚟我呢邊呀?我唔得閒行咁遠。」揚揚立刻回應。「夜晚唔得咩?」

「夜晚我要同Leo出去食飯,我要而家食。」London回嘴。

「見面再講!」

「OK!」London掛了電話。開始寫自己的報告。

快要接近中午時,Chloe又來了,拿著報告給經理看,London把資料夾壓在桌上,揮手要她離開,Chloe站著不動。

London抬眼。「仲有事?」

「要唔要一齊食飯?」Chloe微笑。

London低頭看電腦螢幕︰「有約!」

「客?」Chloe機靈的問。

London抬眼,停了一下,露出微笑。「非也!約咗我BB!」

「BB?」Chloe的大下巴差點掉下來。「你...有女朋友?」

London想了一下,跟揚揚混這麼久了,哪會不知要如何整人?London為難的說︰「BB有一個,寶寶都有一個,好難取捨,要輪流陪佢地。今晚就要陪寶寶,如果唔係就比人飛㗎啦。」

Chloe不可置信,口裡說不出一句說話。
到咗

加速
期待下一次
已經唔記得個故講咩重新再睇先
係咪要等到新年先有文
(四十四)

London立刻逃走,揚揚已經等在門口了,看到London的車,走過來上車。「你請。」

「好。」London回答。

揚揚機靈的看London一眼,有事情,London的表情好嚴肅。

揚揚按耐著性子,London停好車,進了餐廳,坐下,點餐,之後,揚揚點煙,看London。「做咩事?」

London嘆口氣︰「唉,我唔識賣關子,直接同我講,Leo鍾意果個係咪你?」

因為太突然了,揚揚呆了好幾秒,然後大笑,笑得說不出話。

「唔係你?」London悶聲輕哼。

「笑死我,醒少少好無?」揚揚喘氣。「如果Leo係鍾意我,我又點會同小柔一齊?」

London皺眉,看著揚揚。

「對象係一個你點都唔會估到嘅人。」揚揚得意的說。「我有同佢講,我支持佢嘅決定,如果個對象係我,就唔洗搞到咁煩喇,我地一早私奔咗,理得你。」

London沒回應。

揚揚開始奸笑。「哦~你以為佢鍾意我,頭先準備教訓我?」

「Leo咁樣,你唔諗住幫手?」London小聲說,心虛了。

「我要幫呀,我仲要你幫我幫佢,如果唔係你仲有咩用?」揚揚坐起身子。「朝早有無送佢返工?」

「陪佢食咗早餐,送到公司門口。」London乖乖回答。「同埋Chloe講清楚。」

「一乾二淨無手尾?」揚揚逼將。

「無錯,你當我個經理位死架?」London抬眼。

「咁就差唔多。」揚揚躺回椅背。

「無其他野做到喇?」London追問。「齋陪?」

揚揚斟酌了下。「無架喇,你剩係陪住佢就夠,小柔都睇得出佢殘咗好多,我一聽就把鬼火,佢日日都係你身邊架咋。」

這頓午餐就叫做將自己一軍!自找煩惱!London點煙,不然Leo喜歡的會是誰?「你真係會幫?你唔係唔鍾意理人感情事咩?」

「你嘅野我就唔想問,反正你都唔會聽我講,Leo就唔同喇。」揚揚微笑。「其實佢煩咗好耐架喇,所以我話你蠢,咁都睇唔出。」

London也自認蠢了,悶著抽一口煙!

「承認你鍾意Leo喇?」揚揚又笑。

「我無唔認啊。」London倒楣的說。「你成日都霸住佢,明明我地係一齊識佢,而家搞到好似我先係外人咁,佢都有同我講心事,朝早佢又話咩想死心,但係又唔捨得咁,所以佢心情唔好...」

「你一路誤會佢鍾意我,咁都幾忍得喎,而家先搵我。」揚揚狠狠的捅一刀。

London又靜了下去。

「唔係我,另有其人。」揚揚又說。「對Leo細心啲,佢把口就話唔洗人陪,但係我覺得點都要係佢身邊先得,呢個重任交比你喇。」

London點頭。

London跟揚揚吃過午飯,送揚揚回他的公司,直接到客戶的公司拜訪,這禮拜,Leo的公司要來報告,預定後天。到時可不能在副總面前穿幫,只是師兄弟的關系,交情不會這麼好。回去了先跟Leo溝通好,免得Leo誤會。

London心想,他真的很喜歡Leo,在Leo身邊覺得好舒服,Leo讓人安心。如果Leo喜歡自己,那就好了。我知道Leo的好,我不會讓Leo那樣哭,Leo擔心自己的取向,找不到可以說話的人,他為了不知名的人這樣繼續憔悴下去實在於心不忍,所有認識Leo的人都知道Leo的好,都很疼Leo,連小柔都疼Leo。天使應該幸福的呀!不管是誰,不管Leo喜歡的是誰,鼓勵他吧!喜歡男生也沒什麼不好,這種時代了,Leo還因為傳統道德不敢跟自己說,為難他了!

London盼到下班,飛車去接Leo。

一上車,Leo就把鑰匙交給London。「中午去配架。」

London收了鑰匙,跟Leo一樣,掛在自己家鑰匙一串一起。「想食咩?」

「你呢?」Leo微微笑著。「我都得!」

「食扒!」London踩油門,車子飛沖向前。一路想著要告訴Leo不必忌諱他,希望Leo能對自己說心話,可是就是說不出口。唉~陪著吧!只能陪著了!

Leo好像恢復食慾,一餐牛排吃的乾淨,London稍微放下心,送Leo回住處,以往,只是丟Leo下車就開車回家,這次,London熄了引擎,跟Leo下車,上樓到Leo的地方,試了新鑰匙,然後說晚安,才下樓開車回自己的地方。

London前腳才走,揚揚就打電話來。

「喂?」Leo以為是Kary。

揚揚還沒說話就開始笑︰「Leo,我。」

「揚揚!」Leo微笑。「仲未瞓?」

「無,好好笑!London中午搵我,你知唔知?」

「唔知…講咩?」

「我琴晚同佢講話我知道你鍾意邊個,個白痴諗咗成晚,個結論係...我。」揚揚又開始笑。「食飯果陣佢諗住同我攤牌,我聽到果陣笑死我哈哈哈哈。」

Leo在沙發上坐下。「我點會...London點解會話係你...?不會!」

「我點知個白痴係點諗嘅姐,佢真係好蠢。」揚揚的語氣充滿笑意。「佢以前對雅晴都無咁殷勤,話說你點解又會心情唔好?」

Leo無言。

揚揚接下去說︰「你知唔知我個用意?我要你痴住佢,痴到佢會發覺有一日無咗你唔得,雖然我知感情無得逼,所以而家要幫你地培養下,既然而家個發展咁好,你記住唔好放棄,白痴終有一日都會知道你鍾意嘅係邊個架。」

Leo點頭。
預祝各位巴絲聖誕快樂

半夜
聖誕快樂呀樓主
平安夜快樂呀
跪求加速
其實有留意開個故都知我大多數都係深夜出故

因為打完機先有心機打字
樓主打完機未?定同仔仔過賢性誕
樓主打完機未?定同仔仔過緊性誕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞