[經典褸款共賞] 牛仔褸 • Workwear • 軍褸 • Country Jacket

1001 回覆
257 Like 11 Dislike
可唔可以講下
冇 tom cruise 咁有佬味的話 可以如何 carry ???
lm
一直好想買件g1皮褸,香港邊度會有

Take 5 好似有件Toy Mccoy. $2萬3蚊。

真G-1 我唔知lu !
樓豬有無用filson 袋
愈殘愈靚
愈殘愈靚

我有4個呀! 係呀,殘先靚。
以為講香港個間
以為講香港個間

你指workware? 不了啦。
愈殘愈靚

係咪外國買平啲?
ma-1真係好正
利申得u記 u記長身左d
愈殘愈靚

係咪外國買平啲?

美國可能係,英國就好貴。
強貼留名
巴打點睇TCB, 最近想入手
巴打點睇TCB, 最近想入手

入 入就岩 唔會錯
巴打點睇prps
巴打點睇prps

我麻麻地,process 得太勁。
可唔可以講埋帽

可以呀,要d時間。
樓主操牛會唔會洗
愈殘愈靚

開心share下
入左件type ii 個袖太闊點搞

你唔鍾意咪拎去改囉 呢啲好睇個人 不過記住搵啲專做牛仔

巴打有冇邊度推介係專改牛仔褸架

你問下呢間得唔得 我兩年前改左一次 但間舖好似轉左型 唔得我再幫你搵搵
樓主你平時著咩boot襯?
睇嚟大家對Workwear 無咩性趣,好啦講Military.

講Military 前,我戴左頭盃先。我知嚟度好多high hands, 我一講military 就獻陋。我一件軍褸都無,只有軍褸款嘅褸。所以唔好插插。 講軍褸都係從海陸空三軍咁講。大家都知三軍門檻其實有高低之分。空軍 (Air Force) 係精英,之後係海軍 (Navy), 拎去行先死先嘅陸軍(Army)。從三軍嘅褸都睇得出身分有別。

先係空軍

空軍褸就係俾機師著嘅,因為機倉好細,所以空軍褸係短身,高空非常凍所以保暖非常重要。

G-1 Jacket

pic from web

G-1 係WWII 美軍嘅Pilot jacket, 係短身啡色羊皮褸,真羊毛領,兩個有flap 嘅前袋,毛冷cuff, 腰位都係毛冷。無側袋。G1 用料好高級,好有份量。毛領有助保暖,冷手袖同束腰可以防止入風。我覺得G-1 非常難carry. 點先好睇? Tom Cruise 咁囉。

A-2 Jacket

pic from web

A-2 係另一件美軍pilot jacket. 係從WW1 嘅A-1 改變而成。最大分別係A-2改用拉鍊。 A-2 係一件啡色短身馬皮褸,皮裇衫領,兩個有flap 嘅前袋,毛冷cuff, 腰位都係毛冷。無側袋。無側袋係為pilot揸飛機時係無插褸袋嘅需要。

A-2個款好成熟,我覺得無番40-50歲都好難著得好睇。順帶一提,每個美國總統都會有一件A-2, 當當侵侵都唔例外啦。

MA-1

大家都見到上面個兩件皮褸係幾貴幾重料啦,為左降低成本,咪岀現左港男制服MA-1 囉。

話明港男制服,當然我都有一件啦。

MA-1 就係由 Dobbs Industries (即係之後嘅Alpha Industries )所生產俾美軍用。

原版係綠色尼龍,入面係橙色。橙色係俾你有意外,降低左係雪地,海灘等等可以反轉件褸嚟著等人睇到你。

嚟張美國🇺🇸同多國語言就係當你P左K之後都可以話俾人知你係乜水,等人救。

MA-1 俾G-1, A-2 都輕好多,活動性都大d, 所以除左成本低左之外都有實際好處。

講完空,下次到海。

我對workware有興趣
如果巴打唔介意既話之後可唔可以分享埋
愈殘愈靚

開心share下

Small Duffle Navy 去3D2N trip 最啱

Zippered Tote Navy 幾時用都啱

Rugged Sack Tan 去旅行不二之選

Original briefcase olive 返工用

岩岩執冬天衫出黎,哩件都著左有成十年啦,好似洗過2~3次

岩岩執冬天衫出黎,哩件都著左有成十年啦,好似洗過2~3次

以前d chevignon 幾好架!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞