[經典褸款共賞] 牛仔褸 • Workwear • 軍褸 • Country Jacket

1001 回覆
257 Like 11 Dislike
影左d 相,而家打緊一編講下牛仔褲。希望可以多d 內容。

期待

利申窮撚著u記raw牛

巴弓操成點
利申:操緊evisu no.1

No.1 同好

香港邊度有得試

期待

利申窮撚著u記raw牛

巴弓操成點

No.1 同好

香港邊度有得試

唔知,而家好似無咩舖做日版
我三條 Evisu 都係響日本買
手多禁制買左呢件
Black Friday 仲有多17%off
要慢慢等

https://lcking.com/collections/sale-items/products/smokey-branch-camo-chore-coat?variant=23332136579

期待

利申窮撚著u記raw牛

巴弓操成點

最近先開始,冇成就
巴打你呢?
其實本身都想買條正正式式日本牛,
但見U記果條都未搞掂

U記D染色咁求其,操出黎都唔會靚,有心操一定買條多層染色

冇BUDGET咪平有平操,冇所謂喎,你見地盤師父D褲都操得幾好幾有FEEL。

利申 十年前開始第一條原色LVC 47 -> Pherrows -> 桃太郎 -> 豬, 由第一條30腰著到呢條34腰

慢慢黎睇下條u記咩情況都好
Btw,我覺得牛仔褸好難操

期待

利申窮撚著u記raw牛

巴弓操成點

最近先開始,冇成就
巴打你呢?
但見U記果條都未搞掂

冇BUDGET咪平有平操,冇所謂喎,你見地盤師父D褲都操得幾好幾有FEEL。

利申 十年前開始第一條原色LVC 47 -> Pherrows -> 桃太郎 -> 豬, 由第一條30腰著到呢條34腰

操緊件桃太郎 type 2

期待

利申窮撚著u記raw牛

巴弓操成點

最近先開始,冇成就
巴打你呢?
但見U記果條都未搞掂

出陣定銅單

巴弓操成點

最近先開始,冇成就
巴打你呢?
但見U記果條都未搞掂

出陣定銅丹

最近先開始,冇成就
巴打你呢?
但見U記果條都未搞掂

出陣定銅丹

出陣

出陣定銅丹

出陣

Momotaro既type 2係咪好slim
我果次見人著,背好似冇咩空位
Btw我都有條出陣短牛
知唔知邊到有得買頂帽夠挺身嘅hoodie?

出陣定銅丹

出陣

Btw我都有條出陣短牛

我又唔覺得好 slim, 可能我瘦

出陣定銅丹

出陣

Btw我都有條出陣短牛

我都有件indigo出陣type 2 但佢手臂位特別闊

期待

利申窮撚著u記raw牛

巴弓操成點

最近先開始,冇成就
巴打你呢?
但見U記果條都未搞掂

著左幾年 得個袖有d野睇下

期待

利申窮撚著u記raw牛

巴弓操成點

最近先開始,冇成就
巴打你呢?
但見U記果條都未搞掂

條新牛 兩個月 開始有野睇
件牛仔褸 著足一個冬天無變過
題外話,講下牛仔褲。玩牛不外乎原版同復刻。我對二手褲接受程度好低,所以我果d都係日牛or 復刻。雖然係復刻,但都係over 15年前買入, 有d 係日本買,有d係T5 (當時仲係銅鑼灣波斯富街). 我唔打算講咩牌子好咩款色靚,因為嚟d 好個人。我反而想分享下我點欣賞一條牛仔褲。

牛仔褲,Denim Jeans or Denim Pants, 就係一種用denim 棉布用嘅褲(廢話). 由Levi’s 係1871年發明。

嚟條就係Levi’s 收藏現存最古老牛仔褲,產於1879年。因為佢離第一條牛岀世只有8年,我地大概可以睇到最早期牛牛係咩樣 (例如得一個後袋)

玩牛牛其實係一個玩details 嘅遊戲,一條褲嘅價值,我自己覺得好大部分係details 位。

講牛仔褲,一定要講Levi’s 501。 501 可以講得上係直腳牛嘅代名詞。係最經典嘅款。唔同年代501 係details 上係唔同。

嚟條係33年501 (33501), 當年褲後有clutch, 褲頭有8粒鈕俾你用吊帶。後袋角仍然用外露窩釘做強補。咩叫強補? 牛仔褲某d 位置因爲多郁動會比較易爛。強補就係係果d 位置加上窩釘,或加強車線,或加厚塊布嚟令到果個位置較堅固耐用。強補嘅細節往往係分別牛仔褲真假,時代嘅重要指標。

例如33501後窩釘係外露

但44501 就係隱藏。

隱藏窩釘嘅製作係比較複雜。但點解要隱藏起後袋窩釘? 因為外露窩釘會𠝹爛馬𩣑皮。

之後Wrangler 就岀左平滑嘅外露窩釘,

再之後Levi’s 就岀左隱藏窩釘,當時嚟講係一個突破。 隱藏窩釘雖然外觀上睇唔到,但因為有粒釘係下面,所以磨下磨下就會岀現一個獨特嘅白點。

Lee 就一直係用強補線,所以無嚟個問題。

強補窩釘亦經常岀現係褲浪位,但只有早期褲款先有。

另一種強補就係後袋入面加厚塊布。因為會增加成本,製作又煩左,後期褲款一般都無後褲袋強補。 嚟個特點除左令後袋無咁易穿,從外觀上都有分別。

好似嚟條Real McCoy, 好明顯後袋下半部有強補,因為後袋厚度不同,磨磨下就岀現中間條橫線。

嚟條Lee 101 Cowboy, 後袋下半部好”巢”, 好多波浪紋,其實係因為袋入面塊強補布同外面塊denim 嘅縮水程度唔同,所以一縮水就扯巢左個袋,再磨磨下就岀現嚟d 波浪紋。係牛仔褲上唔常見。

之前都有提過左右綾嘅分別,以下嚟條Studio D’artisan 就可以睇到咩叫左右綾。

其實佢地無所謂邊隻好d, 但左綾褲係市面上係少好多。所以好多時左綾就變成一個特點。

到鈕扣,我相信大部分鍾意牛牛嘅巴打都會like 扣鈕。我覺得拉鍊牛就係無左d 野咁。除左條Wrangler 13MWZ, 我所有牛都係扣鈕。一般牛牛都係有五粒鈕。但好似我嚟條44501 係有六粒。

點解嘅? 因為44501 如果size 係36 或以上就會有六粒鈕。

鈕當中最岀名就係WWII 版嘅丹桂葉 (即係Fred Perry 嘅logo) donut 鈕。Donut 鈕就係中間有個洞嘅鈕,原因係打仗時物資缺乏,中間有個洞嘅鈕會好少好多金屬。 丹桂葉就係和平嘅信息。

其他牌子都會花心思係嘅鈕上面,細心睇下都好有趣。

之後來講下褲入面,除左有赤耳之外,其他details 都值得留意。有d 牌子會好有花紋嘅布造內膽。

好似嚟條Samurai 就有好多家紋做裝飾。

嚟條Sugar Cane 後袋有鯉魚紋。

嚟條Pure Blue Japan 入面用黑布,

反起褲腳後布嘅背面都比一般嘅牛仔褲黑。

大家都知道denim 係由橫紗同縱紗織岀嚟,面嘅藍色取決於縱紗,橫紗一般用白色,如果橫紗用黑線,布嘅背面就會好似嚟條咁變成灰色。操完之後色落係有分別。

牛仔褲後袋車花都係重要details 之一。時代不同,款色都唔同。

用Levi’s 501 做例子。22501 同33501 後袋係咁嘅。

個弓型花係由兩條線組成。

到44501, 因為打扙人手短缺,索性唔車袋花改為手油上去。

大概嚟個就係手油花紋係後袋嘅始祖。如Evis/Evisu, Yen Jeans 等。

到左戰後1947 年嘅47501, 又重新車反後袋花。

大家有無留意33501 同47501 個弓型花係唔同?

47501 個弓係有一個小三角形。

33/22501 係無三角形嘅。

ok 有同無三角形又有咩意思呢? 早期嘅衣車較簡單,同一時間只可以車一條線,所以要車Levi’s 個弓型logo 係要車兩次。 後期嘅衣車改良左,同一時間可以車兩條線,所以車個弓型花時只係車一次就夠,車完一半將條褲一扭就可以車另半,當兩針係個尖位一扭就會車左個三角形岀嚟。 所以所有較早期嘅款,唔理個logo係點都唔應該車岀三角形。一條好嘅復刻嚟d details 一定唔可以錯。

最後就係個皮牌。無咩特別,純粹欣賞花紋。

希望大家下次可以多d 留意details, 咁條牛仔褲會好玩好多。 少少分享。
第一條日牛就係左綾豬仔 SD-001
都差不多 12 年前了

巴打點睇呢類日系襯法?
會否太mk?

巴打點睇呢類日系襯法?
會否太mk?

唔mk 啦,very good ..... mk 仔有鬼咁嘅效果。
之前都有提過左右綾嘅分別,以下嚟條Studio D’artisan 就可以睇到咩叫左右綾。

其實佢地無所謂邊隻好d, 但左綾褲係市面上係少好多。所以好多時左綾就變成一個特點。

到鈕扣,我相信大部分鍾意牛牛嘅巴打都會like 扣鈕。我覺得拉鍊牛就係無左d 野咁。除左條Wrangler 13MWZ, 我所有牛都係扣鈕。一般牛牛都係有五粒鈕。但好似我嚟條44501 係有六粒。

點解嘅? 因為44501 如果size 係36 或以上就會有六粒鈕。

鈕當中最岀名就係WWII 版嘅丹桂葉 (即係Fred Perry 嘅logo) donut 鈕。Donut 鈕就係中間有個洞嘅鈕,原因係打仗時物資缺乏,中間有個洞嘅鈕會好少好多金屬。 丹桂葉就係和平嘅信息。

之後來講下褲入面,除左有赤耳之外,其他details 都值得留意。有d 牌子會好有花紋嘅布造內膽。

大家都知道denim 係由橫紗同縱紗織岀嚟,面嘅藍色取決於縱紗,橫紗一般用白色,如果橫紗用黑線,布嘅背面就會好似嚟條咁變成灰色。操完之後色落係有分別。

牛仔褲後袋車花都係重要details 之一。時代不同,款色都唔同。

用Levi’s 501 做例子。22501 同33501 後袋係咁嘅。

到44501, 因為打扙人手短缺,索性唔車袋花改為手油上去。

大概嚟個就係手油花紋係後袋嘅始祖。如Evis/Evisu, Yen Jeans 等。

ok 有同無三角形又有咩意思呢? 早期嘅衣車較簡單,同一時間只可以車一條線,所以要車Levi’s 個弓型logo 係要車兩次。 後期嘅衣車改良左,同一時間可以車兩條線,所以車個弓型花時只係車一次就夠,車完一半將條褲一扭就可以車另半,當兩針係個尖位一扭就會車左個三角形岀嚟。 所以所有較早期嘅款,唔理個logo係點都唔應該車岀三角形。一條好嘅復刻嚟d details 一定唔可以錯。

希望大家下次可以多d 留意details, 咁條牛仔褲會好玩好多。 少少分享。

袋花學到野,之前都唔知。
Btw, 我買褲一定要買有袋花

巴打點睇呢類日系襯法?
會否太mk?

唔mk 啦,very good ..... mk 仔有鬼咁嘅效果。

我見ig有唔少日本人著原色牛仔褸都扣最上個粒鈕,反而西方個邊就唔見人咁著

袋花學到野,之前都唔知。
Btw, 我買褲一定要買有袋花

我就盡量買有紅旗
我就一定要有赤耳。最基本。
樓主

出陣定銅丹

出陣

Btw我都有條出陣短牛

巴打點襯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞