[經典褸款共賞] 牛仔褸 • Workwear • 軍褸 • Country Jacket

1001 回覆
257 Like 11 Dislike
levis type I ,type II 本身短身剪裁,唔會長到腰間方便彎腰,會唔會難襯衫?因為依家有啲品牌會出type I,type II, 但係會修改版型,長身啲啲
levis type I ,type II 本身短身剪裁,唔會長到腰間方便彎腰,會唔會難襯衫?因為依家有啲品牌會出type I,type II, 但係會修改版型,長身啲啲

Type 1/2 的確係幾短身,如何襯嘅下身係差不多色嘅身腳牛,入面加裇衫。or 件牛仔褸著入面做layer

Type 1/2 的確係幾短身,如何襯嘅下身係差不多色嘅身腳牛,入面加裇衫。or 件牛仔褸著入面做layer

有冇 sample 睇下呀
巴打有無玩埋corduroy jacket
自己鍾情西部美國佬style

短身唔難襯
短身好似仲好襯過正常
個比例都高啲
短身好似仲好襯過正常
個比例都高啲

其實係,著件tee 已經做都layer... 腳都長d

短身唔難襯

圖2正喎呢件

無呀,但都有興趣。但corduroy 會唔會好熱?
如果想用嚟著layer 啫係可能入面加件hoodie或者shirt應該買深色定淺色?同埋有無平D但質素都唔錯嘅選擇 因為h&m果D都好垃圾
lm
如果想用嚟著layer 啫係可能入面加件hoodie或者shirt應該買深色定淺色?同埋有無平D但質素都唔錯嘅選擇 因為h&m果D都好垃圾

如果件褸係淺色,入面最好係白色。 如果係深色or unwashed, 就白色,深色or 格仔都ok.

其實平又好嘅牛仔褸我覺得就係二手嘅原版美製levi's Type III .... $800-1000 可以著好耐了。

其實同type III牛仔褸差唔多 但有綿領會常見啲 因為corduroy本身就係興有綿領 所以玩最classic嘅有綿領一定熱啲嘅
短身好似仲好襯過正常
個比例都高啲

其實係,著件tee 已經做都layer... 腳都長d

睇身型啦 膊頭寬襯短身會好睇啲
本身瘦著牛仔褸會顯得更瘦
LM 睇type III

其實同type III牛仔褸差唔多 但有綿領會常見啲 因為corduroy本身就係興有綿領 所以玩最classic嘅有綿領一定熱啲嘅

i see i see.... Corduroy 領我有幾件,corduroy 褸就未有。等我留意下先。

其實周街啲人都你著緊type lll

其實周街啲人都係著緊type lll
到Type III 啦。嚟件係最common,最公廁嘅牛仔褸。大約90%嘅牛仔褸都係抄Type III. 原版vintage Big E美製大約$1000。細e vintage 要幾多有幾多,幾百蚊一件。嚟件係ebay 入手60年代原版Type III。

Type III 係有兩個chest pockets. 胸前有兩個好似V字嘅大pattern. 一眼就認得出係Type III。

背後沒有調節帶改為左右兩條帶。早期Type III 一樣無左右袋,tag 係Big E.

嚟件係80年代原版Type III. 有左右袋同細e
後期到而家係有左右袋。

原版Big E 嘅Type III 全部美製。雖然未必一定係LEVI'S 原廠,但起碼係Made in USA.

細e 都有美製,但已經有大量係其他國家製造,例如東南亞。

之後講下Lee

短身唔難襯

圖2 可以喺邊買
LM學野

短身唔難襯

圖2 可以喺邊買

要ebay or 二手店。如果係LVC, 大約$1500, 如果係原版就一定過萬。

其實周街啲人都係著緊type lll

但我自己都好鐘意type III 本身唔行old school style
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞