[經典褸款共賞] 牛仔褸 • Workwear • 軍褸 • Country Jacket

1001 回覆
257 Like 11 Dislike
我想問下呢 牛仔嬲唔襯牛仔褲可以點襯

Chino,試下襯worker褲/軍褲都得

襯chino係咪襯cons會好啲 利申 我得啲波鞋

布鞋啦 無話一定 岩睇就得
波鞋黎講nb都夾既

有心研究vintage自然會發現岩feel既鞋

皮鞋啦

著開波鞋好難突然著皮鞋

乜野都要試既
lm
窮撚得件SUGAR CANE TYPE2
我想問下呢 牛仔嬲唔襯牛仔褲可以點襯

Chino,試下襯worker褲/軍褲都得

襯chino係咪襯cons會好啲 利申 我得啲波鞋

布鞋啦 無話一定 岩睇就得
波鞋黎講nb都夾既

有心研究vintage自然會發現岩feel既鞋

皮鞋啦

著開波鞋好難突然著皮鞋

咁可以試下布鞋先
慢慢先轉 style 都 ok 呀
Workwear 多數係一d 俾人係牧場工作,礦工,鐵路工作 or 船上工作嘅人著,總之就係俾工人著。

款式其實同牛仔褸相似,用料多數係厚棉布 (Cotton duck, Tin cloth, Moleskin, Chambray 等,為左保暖都會有厚羊毛。 顏色都係泥黃,白,藍,綠。

Cutting 通常好闊身因爲方便工作。多pockets 方便放工具。因為作為一個汽車維修員,帶住個士巴啦係身係好平常嘅事。Vintage 嘅工作服係比牛仔褸難入手。流通量少,Condition 好嘅仲少,你都唔會keep 住件返工衫幾十年後攞嚟賣。 當然日本有好多二手店賣vintage workwear. 但係下下十萬yen or 一百萬yen 不等。 如果玩復刻,當然係日本嘅天下。牌子可選Orguiel, Freewheelers, Heller's Cafe, Pherrow's, Adjustable Costume, Jelado, Warehouse, Sugar Cane 等等.

嚟件係vintage 嘅Filson Ranch Jacket (Made in USA), 大約70年代。 個款有d 似Lee Storm Rider. Filson 係Seattle 一個專做衫褲,袋,用品俾淘金工人用嘅品牌,岀品一流。小弟係死忠。

質料係厚身Tin cloth. 褸領係燈芯絨 corduroy。早年嘅worker jacket 好多都係燈芯領,因為保暖較好。

嚟件係Pherrow's 復刻40年代Duck Jacket. 褸身有摺位方便活動。厚身Cotton duck 亦非常㯲著。背面調節帶。

嚟條係Heller's cafe 嘅復刻30年代 work shirt 唔係褸,因為係羊毛質地,係香港都可以當外套著。版型係20-30年代design, 中間d 鈕只開到件衫2/3 嘅位置係當年work shirt 常見。

領位有帶可加強保暖。

相知道workwear點著? 睇一次Titanic 就知。戲入面正正就係20年代Early American Style 同workwear 嘅最好示範。

下次講Military
Workwear
有無機會講下boot
jj 插地請問巴打
遲下去日本旅行
想買件深色牛仔褸
請問有冇咩brand 推介
小弟諗住到時再睇下 visvim /桃太郎 個d

唔好插J 啦。 如果而我買一件新嘅日牛褸,我會買 Heller's cafe

Warehouse, 同Pure Blue Japan 都係心水

桃太郎當然very good la !!!

Visim 就不了!

桃太郎既denim jacket 係咪最高汁
jj 插地請問巴打
遲下去日本旅行
想買件深色牛仔褸

唔好插J 啦。 如果而我買一件新嘅日牛褸,我會買 Heller's cafe

Warehouse, 同Pure Blue Japan 都係心水

Visim 就不了!

無話最高嘅。
jj 插地請問巴打
遲下去日本旅行
想買件深色牛仔褸

Visim 就不了!

無話最高嘅。

咁有咩高汁 suggestion ??
jj 插地請問巴打
遲下去日本旅行
想買件深色牛仔褸

Visim 就不了!

無話最高嘅。

咁有咩高汁 suggestion ??

hahahahaha 我鍾意Heller's cafe, Warehouse, Freewheelers, SD, 桃太郎, Pure Blue Japan。
我有件幾舊水既levis既牛仔褸,已經覺得好靚
jj 插地請問巴打
遲下去日本旅行
想買件深色牛仔褸

Visim 就不了!

MOMOTARO D JACKET CUTTING唔係跟足傳統,
好似係為左FASHION而有所修改.
EG,TYPE 2(出陣)會變修長左
睇你AIM咩啦
BTW, MOMOTRAO都係一個好牌子
我都有條MOMOTRAO短褲
我有件幾舊水既levis既牛仔褸,已經覺得好靚

我都覺得自己鐘意滿足就 okay
不過有時認識多少少個 bg 都幾有趣

樓主
自己都好鍾意denim
不過真係無咁多研究

而家睇野又多d角度去睇
學到野 留名等睇military
jj 插地請問巴打
遲下去日本旅行
想買件深色牛仔褸

Visim 就不了!

MOMOTARO D JACKET CUTTING唔係跟足傳統,
睇你AIM咩啦

係呀,Momotaro 係比較修身,褲都係日牛中算最Slim . 原汁原味嘅話一定係闊身同直腳。
先留名
jj 插地請問巴打
遲下去日本旅行
想買件深色牛仔褸

Visim 就不了!

睇你AIM咩啦

係呀,Momotaro 係比較修身,褲都係日牛中算最Slim . 原汁原味嘅話一定係闊身同直腳。

同樣slimcut褸我會鐘意tcb多d
slim得黎有自己一套味道
布料織法又跟足年代復刻
價錢都幾好
入左件type ii 個袖太闊點搞

由佢 正常
Workwear 多數係一d 俾人係牧場工作,礦工,鐵路工作 or 船上工作嘅人著,總之就係俾工人著。

款式其實同牛仔褸相似,用料多數係厚棉布 (Cotton duck, Tin cloth, Moleskin, Chambray 等,為左保暖都會有厚羊毛。 顏色都係泥黃,白,藍,綠。

Cutting 通常好闊身因爲方便工作。多pockets 方便放工具。因為作為一個汽車維修員,帶住個士巴啦係身係好平常嘅事。Vintage 嘅工作服係比牛仔褸難入手。流通量少,Condition 好嘅仲少,你都唔會keep 住件返工衫幾十年後攞嚟賣。 當然日本有好多二手店賣vintage workwear. 但係下下十萬yen or 一百萬yen 不等。 如果玩復刻,當然係日本嘅天下。牌子可選Orguiel, Freewheelers, Heller's Cafe, Pherrow's, Adjustable Costume, Jelado, Warehouse, Sugar Cane 等等.

嚟件係vintage 嘅Filson Ranch Jacket (Made in USA), 大約70年代。 個款有d 似Lee Storm Rider. Filson 係Seattle 一個專做衫褲,袋,用品俾淘金工人用嘅品牌,岀品一流。小弟係死忠。

質料係厚身Tin cloth. 褸領係燈芯絨 corduroy。早年嘅worker jacket 好多都係燈芯領,因為保暖較好。

嚟件係Pherrow's 復刻40年代Duck Jacket. 褸身有摺位方便活動。厚身Cotton duck 亦非常㯲著。背面調節帶。

嚟條係Heller's cafe 嘅復刻30年代 work shirt 唔係褸,因為係羊毛質地,係香港都可以當外套著。版型係20-30年代design, 中間d 鈕只開到件衫2/3 嘅位置係當年work shirt 常見。

領位有帶可加強保暖。

相知道workwear點著? 睇一次Titanic 就知。戲入面正正就係20年代Early American Style 同workwear 嘅最好示範。

下次講Military

樓主件 filson 好靚喎
jj 插地請問巴打
遲下去日本旅行
想買件深色牛仔褸

Visim 就不了!

睇你AIM咩啦

明白
唔該各位巴打
入左件type ii 個袖太闊點搞

你唔鍾意咪拎去改囉 呢啲好睇個人 不過記住搵啲專做牛仔
留名學嘢
之前去日本入古著鋪,見到好多都好闊身 ,最後去買咗件orslow,有冇巴打聽過

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞