[經典褸款共賞] 牛仔褸 • Workwear • 軍褸 • Country Jacket

1001 回覆
257 Like 11 Dislike

靚。但38只係small to medium ... 咁都太長? 巴打手好短喎。

巴打嚟緊會介紹咩?

hahaha 我無貨啦。等其他巴打share 啦。

等緊件Barbour 同一件棒球褸。 最近入左件Danton, 都可以share 下啦。

我都想入件棒球褸,有無推介

係唔係皮袖會好D

其實皮袖叫Varsity Jacket or letterman ... 不是棒球褸。 成件一樣色,同一質地先係baseball jacket

有無對比圖 因為我Google圖片係睇到同一樣野

Varsity Jacket

Baseball Jacket

當然你可以話不要分得那樣細,Varsity Jacket 又無中文。但其實唔係同一樣野。
Sorry, 唔小心撳錯制
屎忽都有釘

兩邊海鷗都唔對稱,果然係美國製

又係巴黎扣

又有褲耳又有吊帶扣

全條褲最大特色就係呢個布牌仔

羅斯福總統為對抗大蕭條而推行既National Industrial Recovery Act. 呢隻藍鷹就係當時既公司用黎證明自己遵從新法既標誌。

巴打,唔對稱唔係因為made in usa 呀,係因為舊時兩條線係分開車,所以係唔會對稱。咁係舊款嘅detail 嚟。

我抽下美國佬水啫,美製一向以造工粗獷而聞名啊嘛
屎忽都有釘

又係巴黎扣

又有褲耳又有吊帶扣

羅斯福總統為對抗大蕭條而推行既National Industrial Recovery Act. 呢隻藍鷹就係當時既公司用黎證明自己遵從新法既標誌。

巴打,唔對稱唔係因為made in usa 呀,係因為舊時兩條線係分開車,所以係唔會對稱。咁係舊款嘅detail 嚟。

hahaha 都係。LVC 其實我都覺得made in JP 好好多。

巴打嚟緊會介紹咩?

hahaha 我無貨啦。等其他巴打share 啦。

等緊件Barbour 同一件棒球褸。 最近入左件Danton, 都可以share 下啦。

我都想入件棒球褸,有無推介

係唔係皮袖會好D

其實皮袖叫Varsity Jacket or letterman ... 不是棒球褸。 成件一樣色,同一質地先係baseball jacket

有無對比圖 因為我Google圖片係睇到同一樣野

Varsity Jacket

Baseball Jacket

當然你可以話不要分得那樣細,Varsity Jacket 又無中文。但其實唔係同一樣野。

如果買varsity jacket,皮唔皮袖好 因為好似會乾裂 同埋有咩brand好
小弟第一條豬仔sd106﹐開頭都唔捨得兩k幾買。之後同個fd一齊買滿join埋vip
其實我個條係w34﹐但因為sd106個cut都有d slim。開頭操都硬到擦損條腰
呢條著左6年到﹐開頭多著(奈何返工最好著返斜褲或西褲)﹐比起take5 d展品真係爭好遠
另外﹐上次去大阪﹐買多左條豬仔(圍返港紙先$17xx)。
如果鐘意闊小小d巴打可以考慮sd103

屎忽都有釘

又係巴黎扣

又有褲耳又有吊帶扣

hahaha 都係。LVC 其實我都覺得made in JP 好好多。

可惜再無日製了
有條日版 44501 好鍾意,但著到就快穿要退役,想買多條都無機會喇
小弟第一條豬仔sd106﹐開頭都唔捨得兩k幾買。之後同個fd一齊買滿join埋vip
其實我個條係w34﹐但因為sd106個cut都有d slim。開頭操都硬到擦損條腰
呢條著左6年到﹐開頭多著(奈何返工最好著返斜褲或西褲)﹐比起take5 d展品真係爭好遠

呢條可以繼續操落去喎

呢條可以繼續操落去喎

返工好小著﹐依家一個月都唔知有冇著兩三次
呢條係何家園補過一次﹐呢間野搵佢改衫補衫都有十幾年。
成班阿姐改得幾好﹐唯一缺點係間野冇鎖鏈車
你改d 日牛唔做返鎖鏈腳硬係爭咁d
棒球褸 golden bear 美國牌子幾正不過相當貴

請問各位巴打知唔知呢件放到幾多錢呀?
全新架
大家會着咩鞋襯workwear?
我新手嚟同埋矮仔着過一輪redwing覺得顯腳短
之後轉布鞋襯
都係cons one star嗰啲
或者vans 但者好似格格不入
Share 下小弟條日版 44501

之後轉布鞋襯

點解會顯腳短,red wing 增高喎
係咪你條褲長度唔岩?
之後轉布鞋襯

係咪你條褲長度唔岩?

可能係寬身褲嘅關係
同埋對redwing高筒嘛
之後轉布鞋襯

係咪你條褲長度唔岩?

可能係寬身褲嘅關係

你攝boots?
日本仔教落,通常褲改到摺一至兩下之後,褲腳到腳眼位就岩岩好。
之後著boots定cons都好睇。

呢條可以繼續操落去喎

返工好小著﹐依家一個月都唔知有冇著兩三次
呢條係何家園補過一次﹐呢間野搵佢改衫補衫都有十幾年。
成班阿姐改得幾好﹐唯一缺點係間野冇鎖鏈車
你改d 日牛唔做返鎖鏈腳硬係爭咁d

補浪位?
之後轉布鞋襯

係咪你條褲長度唔岩?

可能係寬身褲嘅關係

你攝boots?
日本仔教落,通常褲改到摺一至兩下之後,褲腳到腳眼位就岩岩好。
之後著boots定cons都好睇。

學到嘢
Thx巴打
有冇巴打想要軍版m65
有件xs唔岩著又唔想擺係度
之後轉布鞋襯

皮鞋?
之後轉布鞋襯

皮鞋?

cons係ok vans就差d
之後轉布鞋襯

皮鞋?

唔多慣着皮鞋
好似太斯文
之後轉布鞋襯

皮鞋?

cons係ok vans就差d

着緊呢對
着咗幾年
覺得有啲格格不入
Share 下小弟條日版 44501

nice !!!
之後轉布鞋襯

我都係redwing , 同一d有brogues 嘅皮boots 都會match .

my Grenson

我第一條都係sd106 依家係咪無得買喇?
Btw 係大阪買左邊條?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞