[經典褸款共賞] 牛仔褸 • Workwear • 軍褸 • Country Jacket

1001 回覆
257 Like 11 Dislike
巴打識貨
留名睇 cord 褸
幾年前起日本二手店見到2件日制lvc牛仔褸 見有件得右邊有袋幾特別就買左 結果誤打誤撞係type I 另一件仲好似係type II呢

正呀巴打,你誤打誤撞買嘅Type I LVC 仲係WWII 版tim. 鈕係donut, pocket 無flag !

TypeI既WW版都有分1同2?
見有隻得四粒鈕

四粒鈕先係原版設計
同埋早期日本復刻type i無用到月桂鈕
幾年前起日本二手店見到2件日制lvc牛仔褸 見有件得右邊有袋幾特別就買左 結果誤打誤撞係type I 另一件仲好似係type II呢

正呀巴打,你誤打誤撞買嘅Type I LVC 仲係WWII 版tim. 鈕係donut, pocket 無flag !

TypeI既WW版都有分1同2?
見有隻得四粒鈕

四粒鈕先係原版設計
同埋早期日本復刻type i無用到月桂鈕

Thanks Bro

最初版Type I 506XX blouse 係5 buttons, 無pocket flap, 無tag

pic from web

之後30s 加上pocket flap 同red tag

WWII 時因爲節省material, 無左pocket flap, 改4 buttons, 用donut 鈕。 1947 戰後加返flap 同五鈕。 所以上面件日版LVC 只可以話佢無原汁原味復刻。
香港Lee既款真係
日本既款靚好撚多
香港Lee既款真係
日本既款靚好撚多

日本有Lee Archives Real Vintage, 好似LVC 咁復刻古董Lee

我見冇同人撞過衫咁就足夠
香港Lee既款真係
日本既款靚好撚多

日本有Lee Archives Real Vintage, 好似LVC 咁復刻古董Lee

香港係咪得海港城果間先有小小?
lm
最後係Wrangler.

係香港無咩人會著Wrangler. 我估好多人會話wrangler 柒,老土。80-90後嘅朋友可能根本未聽過。Wrangler 曾經係香港好hit 的。中文叫"威格".

而家香港已經無Wrangler 嘅Boutique, 只係Lee Boutique 入面有售。

其實Wrangler 仍然係美國牛仔協會唯一指定品牌,非常經典。日本仔仍然好J Wrangler嘅。 最岀名係兩條牛仔褲11MW, 同13MWZ. 特別係Broken twill 嘅布,減少左牛仔褲"咩"骨嘅情況,係功能上係一個突破。

咩叫twill? 相信大家都有聽過牛仔布有分左綾(Left hand twill) 同右綾(Right hand twill). 我就用嚟條一半左,一半右嘅Studio D'artisan 講解下

斜紋從左上角開始就係左綾,從右上角開始就係右綾。

綾嘅方向會令到牛仔褲洗水後從一個方向縮水。嚟個就係牛仔褲一定"咩"骨" 嘅原因。而家對我地無咩所謂,但以前咩左骨嘅牛仔褲係會影響騎馬,係有一定危險性。所以Wrangler (其實係Blue Bell) 就發明左唔咩骨嘅Broken twill 布。

Broken twill 係無斜線,睇上嚟好似W 紋。

玩Wrangler 最好買早期有Blue Bell logo 嘅。我無Wrangler blue bell嘅收藏,只有一件同樣係Blue Bell group 嘅70年代Maverick (Made in USA). 一樣可以見到Wrangler 嘅 broken twill紋布。

下次題外話,講dd牛牛小知識。
留名
LM
如果想用嚟著layer 啫係可能入面加件hoodie或者shirt應該買深色定淺色?同埋有無平D但質素都唔錯嘅選擇 因為h&m果D都好垃圾

如果件褸係淺色,入面最好係白色。 如果係深色or unwashed, 就白色,深色or 格仔都ok.

其實平又好嘅牛仔褸我覺得就係二手嘅原版美製levi's Type III .... $800-1000 可以著好耐了。

淺粉hoodie都唔錯
如果想用嚟著layer 啫係可能入面加件hoodie或者shirt應該買深色定淺色?同埋有無平D但質素都唔錯嘅選擇 因為h&m果D都好垃圾

如果件褸係淺色,入面最好係白色。 如果係深色or unwashed, 就白色,深色or 格仔都ok.

其實平又好嘅牛仔褸我覺得就係二手嘅原版美製levi's Type III .... $800-1000 可以著好耐了。

淺粉hoodie都唔錯

hoodie + 牛仔褸好睇呀。
樓主會唔會講下Lee storm rider
高汁留名跟進
樓主會唔會講下Lee storm rider

Lee Storm Rider 其實係101J. 原先係101J Cowboy. 得1個pocket.

WWII 後改成兩個pockets 嘅101J rider.

Storm Rider 係lined 嘅101J. 入面係夾羊毛。領位係啡色corduroy. Storm rider 保暖度幾高。點分係cowboy 定rider? 粒鈕有寫呢。

from my 101 cowboy and 101 rider jeans

所有Lee 嘅Jacket 都可以從左前袋個label 睇得岀。Lee 係60年代前, Lee + R 係60年代,Lee + R + MR 係70年代到現在。
除咗專門店,邊到多lee牛仔褸/褲賣
巴打好有心詳細講解
難得一見高質post 幫推
比較想睇軍褸
Lm
睇完個po 有啲後悔之前去日本行間古著店 冇揀下啲牛仔褸 有啲levis 爛爛地 好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞