[經典褸款共賞] 牛仔褸 • Workwear • 軍褸 • Country Jacket

1001 回覆
257 Like 11 Dislike
留名學野
請問
新買牛仔褸
其實要點洗,之後又要點保養
D人又話手洗,又要暖水,又要熱水

9洗 手洗就得
污漕就刷
盡量唔好用化學野清潔就ok
暖水一般40度下 因為防止縮到件褸同皮牌
其實9黎 件褸先係屬於自己
唔好傷害佢就ok

係呀 牛仔就係講緊不羈同個性化
你洗到咁乾淨買牛仔做乜
我有條牛踩單車個陣炒左 穿左個窿 仲有血跡 我到而家都無清甩去

你洗到咁乾淨買牛仔做乜
我有條牛踩單車個陣炒左 穿左個窿 仲有血跡 我到而家都無清甩去

洗得多同洗得少都係自己選擇
有d人買津巴布韋棉 少洗 追大對比色落
我就鐘意美國棉 多洗 鐘意自然淺對比
基本上所有野都睇人

你洗到咁乾淨買牛仔做乜

洗得多同洗得少都係自己選擇
有d人買津巴布韋棉 少洗 追大對比色落
我就鐘意美國棉 多洗 鐘意自然淺對比
基本上所有野都睇人

睇黎我中意後者
啲綿有咩分別
Carhartt件Michigan coat coat我見佢Xs個膊位得38Cm 窄成咁

係咁 佢既chore jacket sizing係得chest有大分別
袖長 身長 分別唔大
pointer chore coat

師兄喺外國網買定點?大約幾錢?
巴打點睇豬仔
係denimio 睇中咗件typeII 牛仔褸
問果度d sales 應該買咩size
佢建議40
但本身我得166高
係咪水我

你冇試著咩,
定巴打你好肥

Denimio 網店無得試著啦
65kg唔算肥吧
睇黎要搵日上take5試下

我170cm
Type2著38

我175 75kg著40, 同款

我172 75kg著38 同款
巴打165應該唔駛著40喎
巴打點睇豬仔
係denimio 睇中咗件typeII 牛仔褸
問果度d sales 應該買咩size
佢建議40
但本身我得166高
係咪水我

你冇試著咩,
定巴打你好肥

Denimio 網店無得試著啦
65kg唔算肥吧
睇黎要搵日上take5試下

我170cm
Type2著38

我175 75kg著40, 同款

我172 75kg著38 同款
巴打165應該唔駛著40喎

我著緊36
件barbour收埋左一兩個月之後好勁油味 可以點解決

試下放係通風嘅地方一排,睇下有無好d ...如果係油益味,我會水洗再re-wax
到陸軍啦。

相比起空軍,陸軍軍褸一般係中身至長身。陸軍人數多,開支自然大,就唔會有空軍嘅皮褸,海軍嘅羊毛褸嘅高級。一般陸軍褸都係綿布。顏色係綠or khaki. 睇過Saving Private Ryan 都知陸軍成日行嚟行去又多gear, 陸軍褸一般都好多袋。

M-51

嚟件係美軍韓戰時期嘅褸。有四個袋,反領,袋有flap 同鈕扣。中身cutting, 手䄂有鈕扣防入風,可以外加hood,腰間,底部有索繩。M51 唔太保暖,冬天時入面要再著其他褸,夏天時可單穿。

M-65

美軍越戰時嘅陸軍褸,同M-51一樣有四個袋,袋無鈕扣,企領,手袖改用魔術貼。Build in hood, hood 可以卷起袋入領位。Shoulder 有帶M-65 係最common 嘅陸軍褸,比M-51 causal 少少。

Trench Coat

無錯,而家好common 嘅Trench Coat (乾濕褸) 其係應該係戰壕褸,係陸軍軍褸嘅一種。Trench Coat 有幾個特點,厚身棉布 (Gabardine) 製造,孖襟。

有腰帶,腰帶上嘅D型環係扣手榴彈用嘅。右shoulder 有加厚布,有助減低長槍嘅後座力。

領口有金屬扣,後有扣帶可以反上前面扣上作保暖之用。

䄂口有扣帶可以防入風。

背後加上一塊布用嚟”線” 水。

唔知咩原因,後來Trench Coat 變左fashionable item.

Military 就講完啦,講得唔係咁好。

下次到Country Jacket

trench coat好型,但係我唔夠高著
留明
我再睇睇

褲真係幾好
除左60's同20's用美國棉 出既色落都唔同d

褲就遲下先 仲玩緊條skull jeans
請問
新買牛仔褸
其實要點洗,之後又要點保養
D人又話手洗,又要暖水,又要熱水

9洗 手洗就得
污漕就刷
盡量唔好用化學野清潔就ok
暖水一般40度下 因為防止縮到件褸同皮牌
其實9黎 件褸先係屬於自己
唔好傷害佢就ok

你洗到咁乾淨買牛仔做乜

隔住個moon都聞到陣味..
lm
一直都好想搵件黑色車線既牛仔褸
有冇好介紹
同埋想問下牛仔褸有無人會改衫袖,唔改又太長,摺又唔好睇
有冇好介紹

摺袖好睇呀。 我估好難改短啦。
有冇好介紹

摺袖好睇呀。 我估好難改短啦。

手短撚常見問題
成日膊岩袖唔岩

巴打呢件點睇
點解咁多人問改衫

巴打呢件點睇

A2 deck
正野

巴打呢件點睇

幾靚呀!
pointer chore coat

師兄喺外國網買定點?大約幾錢?

係佢官網買,印象中100usd 但成日有優惠,我買好似就70,80usd 未計shipping

巴打呢件點睇

幾靚呀!

算唔算少有?本身唔太熟軍事野,賣衫個阿叔話背面同拉鍊位有啲數字係個艦既number同名,入面羊毛見幾暖,五舊水有找

巴打呢件點睇

幾靚呀!

算唔算少有?本身唔太熟軍事野,賣衫個阿叔話背面同拉鍊位有啲數字係個艦既number同名,入面羊毛見幾暖,五舊水有找

我呢件係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞