[經典褸款共賞] 牛仔褸 • Workwear • 軍褸 • Country Jacket

1001 回覆
257 Like 11 Dislike
有無巴打用過嚟個page?

https://www.denimio.com

$15000 yen 就全球免運費,好似好正咁。

上個月買過,無問題,依家black friday 有折

幾多折? 上佢個網見唔到

呢度

https://www.denimio.com/black-friday-2017/?___store=default&utm_source=remarkety&utm_medium=email&utm_campaign=Black+Friday+Sale+11.23.2017&_rmId=v3dvgE7RNjibgLQO0oKGu16BeLdQN#

幾個禮拜前先買左條fullcount
唔可以再買住

琴日先係果度買左件tcb type1

呢度

https://www.denimio.com/black-friday-2017/?___store=default&utm_source=remarkety&utm_medium=email&utm_campaign=Black+Friday+Sale+11.23.2017&_rmId=v3dvgE7RNjibgLQO0oKGu16BeLdQN#

唔可以再買住

似乎好多bro 係度買野喎

呢度

唔可以再買住

15% off 真係有啲心動,想整條sugarcane okinawa

呢度

唔可以再買住

買過桃太郎同tcb
fedex送2日到屋企
不過係衰size估估下

洗大就無可能,但著多d 會大返少少。
天氣凍左著緊呢件

2千蚊一對danner ,拎黎襯牛一流

有無巴打知clarks邊度買最平

係咪type2? 可以試下剪開d閘

唔好一次剪曬 一邊應該有幾個閘 逐個試

Type 1

Type 1

Type 1都得

Type 1

Type 1都得

type 1,2 都有閘,利申未剪過

Type 1

Type 1都得

爆開就試過

Type 1

Type 1都得

今晚研究下先 剪完係咪返唔到轉頭
到海軍啦。海軍軍褸比空軍嘅長身,一般及pat pat or 及膝。質料多係厚羊毛or 夾綿/羊毛。外觀係三軍中最elegant, 最formal.

N-1 Deck Jacket

美軍WWII 時嘅海軍褸,係用Khaki 色厚Jungle cloth 做面,入面係羊駝羊。

N-1 可能係最保暖嘅軍褸。Jungle cloth 很耐用,反領設計可以保護頸部。好似闊袖但其實手袖有針織防入風。腰部亦有索帶防風。

嚟件係N-1 變種嘅薄身Deck jacket by Buzz Rickson.

PEA Coat

PEA 係一件深藍色嘅孖襟雙排鈕厚羊毛大褸。及pat pat 但唔會太長。因為係厚羊毛所以一樣好保暖。設計比較formal. 係一件幾trendy 嘅軍褸。如果係金鈕就係軍官穿著。

CPO Jacket

CPO jacket 就係俾Navy 嘅Chief Petty Officer 著,係一件好似裇衫嘅厚羊毛褸。又叫CPO shirt.

Duffle Coat

大家熟悉嘅漁夫褸其實係海軍褸。Duffle coat 係因為原料由比利時一個叫Duffel 嘅城市生產所以叫Duffle coat . 漁夫褸有好幾個特點。長身,厚羊毛。

好特別嘅牛角鈕。

好大個有flap 嘅外袋。

Shoulder 部分有加厚,可保暖又可防水。

一定有hood. 平嘅叫Pancake hood, 圓嘅叫Bucket hood.

Duffle coat 最岀名係英國Gloverall.

嚟張相可以見到PEA, CPO, Duffle

三軍入面,海軍既軍褸啱我心水多啲
自己都有件Pherrow既CPO
呢個天氣著啱啱好

PEA, Duffle 香港既天氣真係著唔落

Type 1

Type 1都得

應該係
諗清楚先
LM 學野
玩開牛仔褲
天氣凍左著緊呢件

依件crossover 買幾錢?

Type 1

Type 1都得

應該係
諗清楚先

最好就用拆線刀拆,拆左唔岩心水自己或者搵人用衣車車返,好似係
black Friday
amazon 買左M 65 slim fit 同N3b 過冬
但除左Burberry 外
有咩trench coat brand 推介😂
Burberry 成15000 一件
black Friday
amazon 買左M 65 slim fit 同N3b 過冬
但除左Burberry 外
有咩trench coat brand 推介😂
Burberry 成15000 一件

我諗burberry 15k 唔得喎。 除左burberry, Aigle 都好好
如果n1 deck jacket 會唔會咩推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞