[經典褸款共賞] 牛仔褸 • Workwear • 軍褸 • Country Jacket

1001 回覆
257 Like 11 Dislike
到海軍啦。海軍軍褸比空軍嘅長身,一般及pat pat or 及膝。質料多係厚羊毛or 夾綿/羊毛。外觀係三軍中最elegant, 最formal.

N-1 Deck Jacket

美軍WWII 時嘅海軍褸,係用Khaki 色厚Jungle cloth 做面,入面係羊駝羊。

N-1 可能係最保暖嘅軍褸。Jungle cloth 很耐用,反領設計可以保護頸部。好似闊袖但其實手袖有針織防入風。腰部亦有索帶防風。

嚟件係N-1 變種嘅薄身Deck jacket by Buzz Rickson.

PEA Coat

PEA 係一件深藍色嘅孖襟雙排鈕厚羊毛大褸。及pat pat 但唔會太長。因為係厚羊毛所以一樣好保暖。設計比較formal. 係一件幾trendy 嘅軍褸。如果係金鈕就係軍官穿著。

CPO Jacket

CPO jacket 就係俾Navy 嘅Chief Petty Officer 著,係一件好似裇衫嘅厚羊毛褸。又叫CPO shirt.

Duffle Coat

大家熟悉嘅漁夫褸其實係海軍褸。Duffle coat 係因為原料由比利時一個叫Duffel 嘅城市生產所以叫Duffle coat . 漁夫褸有好幾個特點。長身,厚羊毛。

好特別嘅牛角鈕。

好大個有flap 嘅外袋。

Shoulder 部分有加厚,可保暖又可防水。

一定有hood. 平嘅叫Pancake hood, 圓嘅叫Bucket hood.

Duffle coat 最岀名係英國Gloverall.

嚟張相可以見到PEA, CPO, Duffle

唔識野...牛角鈕褸好易襯 ...
可能個人高同橫...著落幾好睇...
著緊U記平價野 ...如果想質地靚少少有咩選擇

Duffle 都係Gloverall 啦。
我再睇睇

褲真係幾好
除左60's同20's用美國棉 出既色落都唔同d
我再睇睇

褲真係幾好
60's同20's用美國棉 出既色落都唔同d
Lm學野
同埋有levi’s想問下值幾錢?
唔該巴打
Carhartt件Michigan coat coat我見佢Xs個膊位得38Cm 窄成咁
點睇316,rgt嗰啲brand
lm
四五年前到係take5買左件The Flat Head既type3牛仔褸 可惜而家肥左唔岩著
留名,

鍾意Momotaro jeans 同 Orgueil
想買條Momotaro銅丹,但take5淨係得出陣賣
有無巴打知邊到有得買,唔想上網買,驚唔岩size
巴打點睇豬仔
係denimio 睇中咗件typeII 牛仔褸
問果度d sales 應該買咩size
佢建議40
但本身我得166高
係咪水我
Lm學野
同埋有levi’s想問下值幾錢?
唔該巴打

唔值錢
比盡一兩百
巴打點睇豬仔
佢建議40
但本身我得166高
係咪水我

你冇試著咩,
定巴打你好肥
巴打點睇豬仔
佢建議40
但本身我得166高
係咪水我

你冇試著咩,
定巴打你好肥

Denimio 網店無得試著啦
65kg唔算肥吧
睇黎要搵日上take5試下
巴打點睇豬仔
佢建議40
但本身我得166高
係咪水我

你冇試著咩,
定巴打你好肥

65kg唔算肥吧

我170cm
Type2著38
巴打點睇豬仔
佢建議40
但本身我得166高
係咪水我

你冇試著咩,
定巴打你好肥

65kg唔算肥吧

我170cm
Type2著38

我175 75kg著40, 同款
到陸軍啦。

相比起空軍,陸軍軍褸一般係中身至長身。陸軍人數多,開支自然大,就唔會有空軍嘅皮褸,海軍嘅羊毛褸嘅高級。一般陸軍褸都係綿布。顏色係綠or khaki. 睇過Saving Private Ryan 都知陸軍成日行嚟行去又多gear, 陸軍褸一般都好多袋。

M-51

嚟件係美軍韓戰時期嘅褸。有四個袋,反領,袋有flap 同鈕扣。中身cutting, 手䄂有鈕扣防入風,可以外加hood,腰間,底部有索繩。M51 唔太保暖,冬天時入面要再著其他褸,夏天時可單穿。

M-65

美軍越戰時嘅陸軍褸,同M-51一樣有四個袋,袋無鈕扣,企領,手袖改用魔術貼。Build in hood, hood 可以卷起袋入領位。Shoulder 有帶M-65 係最common 嘅陸軍褸,比M-51 causal 少少。

Trench Coat

無錯,而家好common 嘅Trench Coat (乾濕褸) 其係應該係戰壕褸,係陸軍軍褸嘅一種。Trench Coat 有幾個特點,厚身棉布 (Gabardine) 製造,孖襟。

有腰帶,腰帶上嘅D型環係扣手榴彈用嘅。右shoulder 有加厚布,有助減低長槍嘅後座力。

領口有金屬扣,後有扣帶可以反上前面扣上作保暖之用。

䄂口有扣帶可以防入風。

背後加上一塊布用嚟”線” 水。

唔知咩原因,後來Trench Coat 變左fashionable item.

Military 就講完啦,講得唔係咁好。

下次到Country Jacket
請問
新買牛仔褸
其實要點洗,之後又要點保養
D人又話手洗,又要暖水,又要熱水
請問
新買牛仔褸

從來無諗要點洗

我件牛樓,差唔多十年,洗左無3次
請問
新買牛仔褸

從來無諗要點洗

咁牛仔褸其實係唔係同操牛一樣
一開波洗唔洗過一過水
如果食野,整污糟左
要洗,又要點洗

唔好意思,太多問題
請問
新買牛仔褸

從來無諗要點洗

一開波洗唔洗過一過水
如果食野,整污糟左
要洗,又要點洗

唔好意思,太多問題

牛仔褸唔使過唔過水果d
想洗咪反轉佢囉
請問
新買牛仔褸

從來無諗要點洗

一開波洗唔洗過一過水
如果食野,整污糟左
要洗,又要點洗

唔好意思,太多問題

污糟左乜都要洗架喇...
請問
新買牛仔褸

我所有牛牛都係用Samurai 岀果盒粉嚟洗。其實只係浸下,晾乾就得。如果係二手買返嚟第一次著之前會浸滴露先再用盒粉再浸。
竟然無陸軍parka
件barbour收埋左一兩個月之後好勁油味 可以點解決
請問
新買牛仔褸

9洗 手洗就得
污漕就刷
盡量唔好用化學野清潔就ok
暖水一般40度下 因為防止縮到件褸同皮牌
其實9黎 件褸先係屬於自己
唔好傷害佢就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞