[經典褸款共賞] 牛仔褸 • Workwear • 軍褸 • Country Jacket

1001 回覆
257 Like 11 Dislike
levis type I ,type II 本身短身剪裁,唔會長到腰間方便彎腰,會唔會難襯衫?因為依家有啲品牌會出type I,type II, 但係會修改版型,長身啲啲

Type 1/2 的確係幾短身,如何襯嘅下身係差不多色嘅身腳牛,入面加裇衫。or 件牛仔褸著入面做layer

有冇 sample 睇下呀

短身唔難襯

個比例唔得
入面件tee 太長

咁樣呢 ??

都係長左d
其實都可以話2代太短
我好難先搵到件短身tee 黎襯
levis type I ,type II 本身短身剪裁,唔會長到腰間方便彎腰,會唔會難襯衫?因為依家有啲品牌會出type I,type II, 但係會修改版型,長身啲啲

Type 1/2 的確係幾短身,如何襯嘅下身係差不多色嘅身腳牛,入面加裇衫。or 件牛仔褸著入面做layer

短身唔難襯

個比例唔得
入面件tee 太長

唔覺有問題

短身唔難襯

個比例唔得
入面件tee 太長

唔覺有問題

咁接受到都ok既
巴打點睇TCB, 最近想入手

入 入就岩 唔會錯

可唔可以講多d
因為想直接上網買

個人覺得入面果件長出面果件咁多左右會好睇d

入 入就岩 唔會錯

可唔可以講多d
因為想直接上網買

牛仔褸 牛仔褲款做得幾好
全部係復刻布料 再復刻個款式
detail位都做到 例如type1jk個巴黎扣入面d字
要注意係type1/2jk 袖改窄左 衫身改長左
真係幾fit身的 但有佢一套風味

其他野例如工裝褸就要睇清楚d細節
d款式復刻得黎加左自己idea
唔係人人鐘意

利申舊年開始鐘意tcb 褸褲袋都有

type1-2就係著重短身

當然知啦
但係我都會著重佢個比例
Pea coat有咩牌子岩高瘦
Lm
香港除左take5邊到有桃太郎

應該就無,take 5 係香港代理,唔驚網上買可以試下去denimo 或者Okayama denim 買,兩間都去到一定金額free shipping,denimo 係特定條件下可以free size exchange
等講陸軍褸

當然知啦
但係我都會著重佢個比例

Type 1,2咁短好難跟

應該就無,take 5 係香港代理,唔驚網上買可以試下去denimo 或者Okayama denim 買,兩間都去到一定金額free shipping,denimo 係特定條件下可以free size exchange

其實take 5 唔係好過份je

當然知啦
但係我都會著重佢個比例

跟到既
睇你有冇心姐
不過1,2代我有時扣鈕
入面著Henley
桃太郎 0705sp 算係窄?
我記得豬仔都好似有小腿再窄少少嘅款
桃太郎 0705sp 算係窄?
我記得豬仔都好似有小腿再窄少少嘅款

豬果條係Sd107
好窄
復刻抵玩重有UES
性格比高重有得ship香港
褲可以揀onewash改埋褲頭

當然知啦
但係我都會著重佢個比例

跟到既
睇你有冇心姐
不過1,2代我有時扣鈕
入面著Henley

我2代通常都扣
因為件野太硬太闊,
唔扣就成件叉出黎

入 入就岩 唔會錯

可唔可以講多d
因為想直接上網買

牛仔褸 牛仔褲款做得幾好
全部係復刻布料 再復刻個款式
detail位都做到 例如type1jk個巴黎扣入面d字
要注意係type1/2jk 袖改窄左 衫身改長左
真係幾fit身的 但有佢一套風味

其他野例如工裝褸就要睇清楚d細節
d款式復刻得黎加左自己idea
唔係人人鐘意

利申舊年開始鐘意tcb 褸褲袋都有

我再睇睇

巴打點睇呢個日牌,嚟緊去日本想入返件

唔識呀,但幾靚喎。

幾靚,不過潮流款,未必興得耐

我鐘意買啲class 款,可以著到爛,著到留比個仔
到海軍啦。海軍軍褸比空軍嘅長身,一般及pat pat or 及膝。質料多係厚羊毛or 夾綿/羊毛。外觀係三軍中最elegant, 最formal.

N-1 Deck Jacket

美軍WWII 時嘅海軍褸,係用Khaki 色厚Jungle cloth 做面,入面係羊駝羊。

N-1 可能係最保暖嘅軍褸。Jungle cloth 很耐用,反領設計可以保護頸部。好似闊袖但其實手袖有針織防入風。腰部亦有索帶防風。

嚟件係N-1 變種嘅薄身Deck jacket by Buzz Rickson.

PEA Coat

PEA 係一件深藍色嘅孖襟雙排鈕厚羊毛大褸。及pat pat 但唔會太長。因為係厚羊毛所以一樣好保暖。設計比較formal. 係一件幾trendy 嘅軍褸。如果係金鈕就係軍官穿著。

CPO Jacket

CPO jacket 就係俾Navy 嘅Chief Petty Officer 著,係一件好似裇衫嘅厚羊毛褸。又叫CPO shirt.

Duffle Coat

大家熟悉嘅漁夫褸其實係海軍褸。Duffle coat 係因為原料由比利時一個叫Duffel 嘅城市生產所以叫Duffle coat . 漁夫褸有好幾個特點。長身,厚羊毛。

好特別嘅牛角鈕。

好大個有flap 嘅外袋。

Shoulder 部分有加厚,可保暖又可防水。

一定有hood. 平嘅叫Pancake hood, 圓嘅叫Bucket hood.

Duffle coat 最岀名係英國Gloverall.

嚟張相可以見到PEA, CPO, Duffle

唔識野...牛角鈕褸好易襯 ...
可能個人高同橫...著落幾好睇...
著緊U記平價野 ...如果想質地靚少少有咩選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞