[經典褸款共賞] 牛仔褸 • Workwear • 軍褸 • Country Jacket

1001 回覆
257 Like 11 Dislike

不嬲都好鍾意牛仔野
呢個post學唔少野
高質post
LM 睇type III

其實周街啲人都係著緊type lll

但我自己都好鐘意type III 本身唔行old school style

其實Type III 都可以好靚

但我自己都好鐘意type III 本身唔行old school style

睇款啦 好似純色藍/深藍呢啲比韓仔著爛晒就無左style

個人鐘意偏黃洗水藍同corduroy領嘅深藍嘅Type III 呢兩件真係著唔厭兼有味道

個人鐘意偏黃洗水藍同corduroy領嘅深藍嘅Type III 呢兩件真係著唔厭兼有味道

以乎巴打好鍾意corduroy

偏黃洗水係咪嚟種?
有冇 d 岩 170 嘅 牛仔褲加牛仔褸嘅襯衫例子?
講完Levi's 就到Lee. Lee 最岀名就係件101J. 我無入手101J. 另一件經典係91-J. 嚟件影響左好多之後worker jacket 嘅版形。 91-J 幾闊身,A字cutting, 膊頭會跌膊,可能因為係俾大隻鬼佬工人著,40size 已經好大件。 我仲揾緊件原版38 size. 可惜未遇到。91-j 的確好重vintage 味。

pic from web

我無91-J, 就share 另一件經典。Lee 係第一個發明有拉鍊嘅牛仔褲同牛仔褲。今次要share 嘅係號稱"First Zip Denim Jacket" 第一件拉鍊牛仔褸嘅Lee 91-B.

特點係曲線左右袋同一個zip chest pocket. 早期91-b 個check pocket 係有個正方型吊牌。後期改為長條形。

背面係類似Levi's Type III 嘅左右帶設計, 但91-b 係用膠鈕,唔係一般牛仔褸常見嘅金鐲鈕。

拉鍊係Made in USA 嘅Talon. 拉鍊就係由Talon 係1893年發明嘅。

下次到Wrangler
Lm

因為我其實唔係玩復古 係鍾意西部style 特別鐘意牛仔同courduroy咁解 牛仔唔會話一定搵vintage 會著重pattern同痕跡

偏黃洗水係咪嚟種?

肉眼睇洗水痕會再黃啲 好似發霉咁
難得呢個 post 冇啲 on9 仔
高質 post

因為我其實唔係玩復古 係鍾意西部style 特別鐘意牛仔同courduroy咁解 牛仔唔會話一定搵vintage 會著重pattern同痕跡

Courduroy真係幾正

洗撚襯咩
type1/type2 直筒牛 相近色 入面白tee搞掂
鞋淺層玩家咪cons
反而飾物先重要

我覺得vintage wear唔洗諗咁多襯得好唔好睇
出到黎自己覺得岩feel就ok
屋企有件type2 以前係日本古著店入
想問點分係咪原版

入面中間個皮size tag牌之前拎左去洗之後發左毛焗住剪左要掉
同埋件野真係比較短 大家入面應該點著最好

屋企有件type2 以前係日本古著店入
想問點分係咪原版

入面中間個皮size tag牌之前拎左去洗之後發左毛焗住剪左要掉
同埋件野真係比較短 大家入面應該點著最好

made in japan 一定唔係原版。係LVC .

洗撚襯咩
type1/type2 直筒牛 相近色 入面白tee搞掂
鞋淺層玩家咪cons
反而飾物先重要

我覺得vintage wear唔洗諗咁多襯得好唔好睇
出到黎自己覺得岩feel就ok

LM
講完Levi's 就到Lee. Lee 最岀名就係件101J. 我無入手101J. 另一件經典係91-J. 嚟件影響左好多之後worker jacket 嘅版形。 91-J 幾闊身,A字cutting, 膊頭會跌膊,可能因為係俾大隻鬼佬工人著,40size 已經好大件。 我仲揾緊件原版38 size. 可惜未遇到。91-j 的確好重vintage 味。

pic from web

我無91-J, 就share 另一件經典。Lee 係第一個發明有拉鍊嘅牛仔褲同牛仔褲。今次要share 嘅係號稱"First Zip Denim Jacket" 第一件拉鍊牛仔褸嘅Lee 91-B.

特點係曲線左右袋同一個zip chest pocket. 早期91-b 個check pocket 係有個正方型吊牌。後期改為長條形。

背面係類似Levi's Type III 嘅左右帶設計, 但91-b 係用膠鈕,唔係一般牛仔褸常見嘅金鐲鈕。

拉鍊係Made in USA 嘅Talon. 拉鍊就係由Talon 係1893年發明嘅。

下次到Wrangler

拉鍊牛仔褸好少見
幾年前起日本二手店見到2件日制lvc牛仔褸 見有件得右邊有袋幾特別就買左 結果誤打誤撞係type I 另一件仲好似係type II呢
幾年前起日本二手店見到2件日制lvc牛仔褸 見有件得右邊有袋幾特別就買左 結果誤打誤撞係type I 另一件仲好似係type II呢

正呀巴打,你誤打誤撞買嘅Type I LVC 仲係WWII 版tim. 鈕係donut, pocket 無flag !

正呀巴打,你誤打誤撞買嘅Type I LVC 仲係WWII 版tim. 鈕係donut, pocket 無flag !

TypeI既WW版都有分1同2?
見有隻得四粒鈕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞