[經典褸款共賞] 牛仔褸 • Workwear • 軍褸 • Country Jacket

1001 回覆
257 Like 11 Dislike
巴打點睇豬仔
係denimio 睇中咗件typeII 牛仔褸
問果度d sales 應該買咩size
佢建議40
但本身我得166高
係咪水我

你冇試著咩,
定巴打你好肥

Denimio 網店無得試著啦
65kg唔算肥吧
睇黎要搵日上take5試下

我170cm
Type2著38

我175 75kg著40, 同款

我172 75kg著38 同款
巴打165應該唔駛著40喎

Thx bro
預佢縮水,我諗38穩陣
不過而家心大心細買levi’s 定豬仔好

睇埋size chart先?
我同你咁上下高 唔夠60kg
我最大個件type1
縮完 前長60cm 膊闊42~44cm chest 50~52cm
最近著緊件tcb type1
size36 59cm長 42膊 chest50

最後入左件tcb type1 size 38
因爲我膊44
size36 我驚太窄
old school 就係正
old school 就係正

通常買牛仔嬲用unwash 定washed 好 ,新手驚買返黎自己wash 搞唔到唔岩size
留名
British Country Clothing

British Country Clothing 係英國傳統嘅户外服飾。沿於19-20世紀。 一般嚟講係英國人傳統上著去打獵,picnic, 釣魚等活動時穿著。甚至英國皇室人員都會著。所以好多country clothing 品牌都有所為royal warrant. Country clothing 有幾個特點,一定係深沉嘅顏色,你都唔會著紅色衫去打鹿。注重保暖同防水。質料可以係canvas, 或tweed. 鞋會著wellington boots (即係好似Hunter果d 長boot), 頭會戴Flat cap (即係賊仔帽or 報童帽) 等。

一講Country look 就一定要講Barbour.

Barbour 係一個英國歷史悠久,有三個Royal Warrant 嘅country clothing 牌子。好多好多好多年前睇過一本日本magazine 講男人要有嘅十個items. 有Submariner, 有Burberry Trench Coat, 有Church’s 嘅鞋,仲有就係Barbour 嘅Bedale.

Bedale 係一件最classic 嘅country jacket. 用waxed canvas 製造,防水保暖。有一次去英國係Frankfurt 轉機嘅時候,坐無人駕駛嘅時候有個外國人同我講 : Hey, nice Barbour ! Where r u going? 我 : London, 佢 : oh, you well prepared for the weather! 可見Barbour 岀名防水。 當時我心諗,有幾何會用到防水功能呀。 點知真係落超大雨,我件Bedale 濕到透,但入面真係乾嘅。 之後我就深信Barbour 真係可以當雨褸著。 濕透又乾返之後,我褸身多左好多操過嘅痕跡,靚左好多。 之後我自己re-wax 左。

可以見到re wax 前後嘅較果。

講下Bedale, 係一件中身waxed jacket, corduroy 領,領後有扣帶。

前面有兩個係特別高位置嘅胸袋,原因係近心口位置會較暖放便暖手。入面係traditional tartan。

Wax 有分Sylkoil 同傳統wax, sylkoil會乾身d, 啞色d, 色落明顯d, 傳統wax 會shinny d, 件褸會濕濕地咁。

除左Bedale, 我仲有一件Trench Coat 款嘅啡色。

Barbour d size 好大件,比你平時細二至三個碼先會啱身。 Barbour 有日版,版型fit asian, 但就無左traditional 嘅英倫味。 我自己一定要Made in England 嘅。

Barbour真係超正
香港真係冇咩人著
之前去韓國
日日喺街都見有人著
連女都有著

日本仲多。

made in England sizing 係點? 巴打咩size,平時其他衫又著開咩size?

British Country Clothing 係英國傳統嘅户外服飾。沿於19-20世紀。 一般嚟講係英國人傳統上著去打獵,picnic, 釣魚等活動時穿著。甚至英國皇室人員都會著。所以好多country clothing 品牌都有所為royal warrant. Country clothing 有幾個特點,一定係深沉嘅顏色,你都唔會著紅色衫去打鹿。注重保暖同防水。質料可以係canvas, 或tweed. 鞋會著wellington boots (即係好似Hunter果d 長boot), 頭會戴Flat cap (即係賊仔帽or 報童帽) 等。

Barbour 係一個英國歷史悠久,有三個Royal Warrant 嘅country clothing 牌子。好多好多好多年前睇過一本日本magazine 講男人要有嘅十個items. 有Submariner, 有Burberry Trench Coat, 有Church’s 嘅鞋,仲有就係Barbour 嘅Bedale.

Bedale 係一件最classic 嘅country jacket. 用waxed canvas 製造,防水保暖。有一次去英國係Frankfurt 轉機嘅時候,坐無人駕駛嘅時候有個外國人同我講 : Hey, nice Barbour ! Where r u going? 我 : London, 佢 : oh, you well prepared for the weather! 可見Barbour 岀名防水。 當時我心諗,有幾何會用到防水功能呀。 點知真係落超大雨,我件Bedale 濕到透,但入面真係乾嘅。 之後我就深信Barbour 真係可以當雨褸著。 濕透又乾返之後,我褸身多左好多操過嘅痕跡,靚左好多。 之後我自己re-wax 左。

講下Bedale, 係一件中身waxed jacket, corduroy 領,領後有扣帶。

前面有兩個係特別高位置嘅胸袋,原因係近心口位置會較暖放便暖手。入面係traditional tartan。

Wax 有分Sylkoil 同傳統wax, sylkoil會乾身d, 啞色d, 色落明顯d, 傳統wax 會shinny d, 件褸會濕濕地咁。

除左Bedale, 我仲有一件Trench Coat 款嘅啡色。

Barbour d size 好大件,比你平時細二至三個碼先會啱身。 Barbour 有日版,版型fit asian, 但就無左traditional 嘅英倫味。 我自己一定要Made in England 嘅。

Barbour真係超正
香港真係冇咩人著
之前去韓國
日日喺街都見有人著
連女都有著

日本仲多。

made in England sizing 係點? 巴打咩size,平時其他衫又著開咩size?

我件Bedale 係36, 其實34 會最啱身但無貨。平時著38or 40 !

Barbour真係超正
香港真係冇咩人著
之前去韓國
日日喺街都見有人著
連女都有著

日本仲多。

我件Bedale 係36, 其實34 會最啱身但無貨。平時著38or 40 !

巴打咩身型

Barbour真係超正
香港真係冇咩人著
之前去韓國
日日喺街都見有人著
連女都有著

日本仲多。

巴打咩身型

矮連登standard 少少,小肥。 西裝size 40
通常買牛仔嬲用unwash 定washed 好 ,新手驚買返黎自己wash 搞唔到唔岩size

one washed 會較好,買unwash 的話要留意縮率,另外著one washed 著一排就會變返大約unwashed 尺寸,當然褲長就會長返
btw, 如果巴打有興趣workwear, 嚟本野幾好參考。

filson啲褸如何?
有幾件都想買
但網上冇咩review

我有一件vintage 嘅ranch jacket ..我覺得正。 想入Short lined cruiser.

Filson 褸係香港好少撞。

大約有幾長?
上網好似唔見佢有講長度

Filson jacket係香港剩係見過鑽石山個間有賣
不過正價無減價
filson啲褸如何?
有幾件都想買
但網上冇咩review

我有一件vintage 嘅ranch jacket ..我覺得正。 想入Short lined cruiser.

大約有幾長?
上網好似唔見佢有講長度

不過正價無減價

我都係係鑽石山見過,mark up 都幾勁。
冇巴打鍾意overrall?

我自問carry 唔到。Gf 有一件vintage round house 一件carhatt ..
filson啲褸如何?
有幾件都想買
但網上冇咩review

大約有幾長?
上網好似唔見佢有講長度

不過正價無減價

台灣買會唔會平d?

之前去台灣見過百貨公司有filson

我自問carry 唔到。Gf 有一件vintage round house 一件carhatt ..

女友都鍾意vintage 野
好幸福
filson啲褸如何?
有幾件都想買
但網上冇咩review

大約有幾長?
上網好似唔見佢有講長度

不過正價無減價

台灣買會唔會平d?

最平上網買 黎緊black friday 應該有好多優惠
題外話,小弟響JCREW美國網襯Black Friday 入手左對boot

6折,係6折呀!
btw, 如果巴打有興趣workwear, 嚟本野幾好參考。

lighting 本 vintage denim 都幾好
題外話,小弟響JCREW美國網襯Black Friday 入手左對boot

6折,係6折呀!

nice wor

其實我都有
filson啲褸如何?
有幾件都想買
但網上冇咩review

大約有幾長?
上網好似唔見佢有講長度

不過正價無減價

台灣買會唔會平d?

我覺得唔會平d ...

其實我都有

巴打識唔識日文

其實我都有

巴打識唔識日文

唔識啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞