[經典褸款共賞] 牛仔褸 • Workwear • 軍褸 • Country Jacket

1001 回覆
257 Like 11 Dislike
有冇orSlow同好?
大部分重磅料同所謂既”毛羽感”重
入左件type ii 個袖太闊點搞

TYPE II 原本係闊袖+闊身
真係睇你AIM咩
新手求問 男朋友想買牛仔褸,不過唔高,大約165cm,係咪短身會好啲?

佢自己prefer Levi's,但我見樓上好多話日本有二手古著,佢咁岩遲下去沖繩,想問有冇地方推介?

Budget預500-800HKD係咪冇可能
有冇orSlow同好?
大部分重磅料同所謂既”毛羽感”重

Orslow正呀,上次去日本都差d買咗件牛仔褸
新手求問 男朋友想買牛仔褸,不過唔高,大約165cm,係咪短身會好啲?

佢自己prefer Levi's,但我見樓上好多話日本有二手古著,佢咁岩遲下去沖繩,想問有冇地方推介?

最平
lvc type1 world war版 5鈕
~1000蚊
但165高要著34 好難搵
留名學嘢
可唔可以講埋帽

美國村

最平
~1000蚊

多謝巴打 我都知好難 佢又好執著想買牛仔褸 佢平時好少會想買一件item諗足幾年 平時勁慳

美國村

美國村係沖繩? sorry for 無知

美國村

Yes 幾多vintage 軍褸軍褲牛仔野

美國村

Yes 幾多vintage 軍褸軍褲牛仔野

唔該巴打 會同男朋友建議下

最平
~1000蚊

多謝巴打 我都知好難 佢又好執著想買牛仔褸 佢平時好少會想買一件item諗足幾年 平時勁慳

除非玩oversize 否則一定短身架啦 牛仔褸過長唔好睇 但講真levis偏大size 如果你搵唔到岩size寧願你唔好買 認真
入左件type ii 個袖太闊點搞

你唔鍾意咪拎去改囉 呢啲好睇個人 不過記住搵啲專做牛仔

巴打有冇邊度推介係專改牛仔褸架

最平
~1000蚊

36都可能得 會大機會D見到
係膊頭難D搞
邊條仆街負評晒前面啲留言
巴打有無買Barbour?見佢SL cutting 好吸引

Lee storm rider

Carhartt detroit

Levi's type III

件 carhartt Detroit jecket好正
點解牛仔褲咩骨會影響騎馬?

Wrangler 仲有樣特點係,固定後褲袋既撞釘係平滑。
Levi’s 嗰種撞釘會刮損馬具。
巴打有無買Barbour?見佢SL cutting 好吸引

等下啦。哈哈
點解牛仔褲咩骨會影響騎馬?

Wrangler 仲有樣特點係,固定後褲袋既撞釘係平滑。
Levi’s 嗰種撞釘會刮損馬具。

我又唔知呀,未騎過呀。 係呀,wrangler 係有平釘防止刮馬具。但Levi’s 有更高級嘅隱藏式釘。
睇嚟大家對Workwear 無咩性趣,好啦講Military.

講Military 前,我戴左頭盃先。我知嚟度好多high hands, 我一講military 就獻陋。我一件軍褸都無,只有軍褸款嘅褸。所以唔好插插。 講軍褸都係從海陸空三軍咁講。大家都知三軍門檻其實有高低之分。空軍 (Air Force) 係精英,之後係海軍 (Navy), 拎去行先死先嘅陸軍(Army)。從三軍嘅褸都睇得出身分有別。

先係空軍

空軍褸就係俾機師著嘅,因為機倉好細,所以空軍褸係短身,高空非常凍所以保暖非常重要。

G-1 Jacket

pic from web

G-1 係WWII 美軍嘅Pilot jacket, 係短身啡色羊皮褸,真羊毛領,兩個有flap 嘅前袋,毛冷cuff, 腰位都係毛冷。無側袋。G1 用料好高級,好有份量。毛領有助保暖,冷手袖同束腰可以防止入風。我覺得G-1 非常難carry. 點先好睇? Tom Cruise 咁囉。

A-2 Jacket

pic from web

A-2 係另一件美軍pilot jacket. 係從WW1 嘅A-1 改變而成。最大分別係A-2改用拉鍊。 A-2 係一件啡色短身馬皮褸,皮裇衫領,兩個有flap 嘅前袋,毛冷cuff, 腰位都係毛冷。無側袋。無側袋係為pilot揸飛機時係無插褸袋嘅需要。

A-2個款好成熟,我覺得無番40-50歲都好難著得好睇。順帶一提,每個美國總統都會有一件A-2, 當當侵侵都唔例外啦。

MA-1

大家都見到上面個兩件皮褸係幾貴幾重料啦,為左降低成本,咪岀現左港男制服MA-1 囉。

話明港男制服,當然我都有一件啦。

MA-1 就係由 Dobbs Industries (即係之後嘅Alpha Industries )所生產俾美軍用。

原版係綠色尼龍,入面係橙色。橙色係俾你有意外,降低左係雪地,海灘等等可以反轉件褸嚟著等人睇到你。

嚟張美國🇺🇸同多國語言就係當你P左K之後都可以話俾人知你係乜水,等人救。

MA-1 俾G-1, A-2 都輕好多,活動性都大d, 所以除左成本低左之外都有實際好處。

講完空,下次到海。
Military 都好靚喎
一直好想買件g1皮褸,香港邊度會有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞