[第三季][RPG][冒險][一日三千字]亞特蘭蒂斯戰記 第五版

1001 回覆
109 Like 2 Dislike
講開講,柑柑嘴乞丐仔就比你地鬧淫婦,真子嘴查曼德就正嘢

真子都守咗咁耐啦

真子係輸俾個 player
柑柑係撩鳩個毒撚
好明顯係柑柑淫啲 仲未計狼仔啲嘢

果時得佢隻揪德軍,其他人唔係投誠就係避難,咁都計佢淫

講緊佢同狼仔開餐廳喎

佢嘴乞丐仔係乞丐仔潛入普拉姆斯事敗,比德軍捉左,柑柑探監捉佢果幕
開章大PVE今次再挑戰機關迷宮。

畫畫清空思緒先
有巴打講過同真子鬥業力未死過,應該改成同玩家鬥業力未死過。

用業力將NPC變喪屍,玩家的對應就係任解,練兵,刷裝刷錢,借喪屍奪城,可能因為細服的補給線未斷先可以玩得咁開心。

神神子到現在三個事件,殺嬰解蜜塔琳任,誘騙NPC斬件,借屍奪城。

蜜塔琳的任務,神神子想通了當中的關係,知道貝爺同蜜塔琳肯直面自己的感情就可以解決,而當中需要的道具就是一個嬰兒的犧牲,會令人睇到心寒是:神神子的鏡體做到真假難分,為何要用一個AI去實行呢?

然後斬碎AI拿物資,因為效率,安全性都比打怪來得好,所以松美是內心很不安但又不能拒絕去執行神神子的安排。但追溯到開頭的話,神神子是如何發現AI斬到碎晒時會出結晶呢?正常來說把AI殺掉是很普通的一件事,但就這樣殺掉是不會有結晶的。究竟神神子抱著甚麼心態去試驗,試到斬碎屍體後得到成果呢?

奪城,重點要變成中立,玩家絕對不能直接出手,借著喪屍的出現來殺掉AI守將首領可說是好到不能再好的方法。之前兩件事可以話有其他方法解決,是效率的問題,所以有爭議,今次神神子真係夠晒天才

而松美咁不安,因為他是感覺形的人物,對他來說,自己的感覺才是真實,現實和遊戲都沒分別,一樣隨自己心意而行;所以他才會接受現實的女朋友是一個仿生體,而在遊戲時一樣會對AI有同理心。
屌,手機打文真係好慢,打完去左十幾個回霞,火燒巴嗰篇仲清楚
另外,以普世價值來看的話,一定會有人話神神子係有問題,就好似GTA一樣通街殺人,會有人話隻驚鼓吹暴力一樣。

M底會唔會講到普世價值的定義咁大
另外,以普世價值來看的話,一定會有人話神神子係有問題,就好似GTA一樣通街殺人,會有人話隻驚鼓吹暴力一樣。

話說你第3點,點睇佢削尖個小朋友既手指同牙

話說你第3點,點睇佢削尖個小朋友既手指同牙

當碎屍都出埋,幫小孩的手指同牙改造,等佢變喪屍後攻擊得更有效都係正常

掉轉講,練毒嗰班玩家成日用其他玩家做實驗咪更唔人道
btw我想神神子研究吓乞丐仔同狼絲嘅感情
討論得好激烈...
改名巴睇得好仔細
松太要剖屍先知條嬰屍係真人=>神神子冇必要殺嬰,大可以用鏡像代替
咁點解要用真人呢?
再睇返神神子咩時候發生轉變,其實源於松美一句話(松太正白痴):

「你說可能性無限趨近零,不是跟零一樣嗎?

與其費神尋找貝倫,不如尋找打敗蜜塔琳的方法吧……」松美像洩氣的氣球
一樣說。

「你想……殺死蜜塔琳?」神神子瞪大眼睛凝視松美,一副難以置信的樣
子。

跟著神神子以為係因為npc的原因,所以有以下對話:

「松太………假如蜜塔琳的角色換成我,你下得了手嗎?」神神子追問。

「怎麼了?」松美對神神子奇怪的態度感到不安,反問。

「你能夠理性地作出‘擊殺蜜塔琳’的決定,因為她是NPC吧?她是‘NP
C’,無機的程式,所以你的‘道德責任’幾乎是零。所以平日我們才能夠切菜斬
草一樣砍殺NPC角色
,不是嗎?

但………她們是玩家呢?你也下得了手嗎?」神神子問。

「玩家也會殺啊!我純粹以利益出發。」松美大急解釋。

松美的解釋令神神子輸入新價值觀:單純以自己及身邊的人的利益出發便可以
但係松美算係講咗半個大話,因為對於玩家來說,遊戲世界只是虛擬,npc只是程式,就算殺了玩家,現實中都不會死,但是對有智能的AI來說,npc死亡代表程式重新編寫,等價於其存在被抹殺,所以對於AI來說,遊戲世界等同於現實,尤其在新世界d npc同神神子一樣係 AI
所以這同六口的做法相當不同,六口曾經表示過npc只是程式,對於六口來說,現實和虛擬的界線相當清晰,但神神子認為npc是真實存在的:

松太想殺死蜜塔琳,是‘人’嗎?

我希望幫助蜜塔琳,是‘人’嗎?

然而………蜜塔琳,是‘人’嗎?

「我認為盡管NPC也是真實存在,最少在這個時空………

這個時空,她們有追求幸福的權利………」神神子黯然道。

但她的男友並不同情npc,所以神神子不能一面有著本身價值觀和同理心,一面和松太在一起,她只有接受上面松太的說法:變得自私,只幫助自己看重的人和事,其他人不需理會,她才可以繼續在遊戲世界生存
所以殺嬰的原因好簡單,就是為了證明以上價值觀
再以今次搶城作為例子,其實要不降聲望,根據柑柑的示範,只要不被發現便可以,這樣松美捉一隻喪屍,用隱形粉丢去地牢更直接,但是神神子選擇折磨個細路,證明她有意透過實驗去觀察npc的反應,而且這些實驗往往沒有必要
依家的神神子比人感覺係:

他好像永遠對著你笑,笑得你心裡發寒
所以我之前話應該掟d zombie去敵人度喔
親疏有別
討論得好激烈...
改名巴睇得好仔細
松太要剖屍先知條嬰屍係真人=>神神子冇必要殺嬰,大可以用鏡像代替
咁點解要用真人呢?
再睇返神神子咩時候發生轉變,其實源於松美一句話(松太正白痴):

「你說可能性無限趨近零,不是跟零一樣嗎?

與其費神尋找貝倫,不如尋找打敗蜜塔琳的方法吧……」松美像洩氣的氣球
一樣說。

「你想……殺死蜜塔琳?」神神子瞪大眼睛凝視松美,一副難以置信的樣
子。

跟著神神子以為係因為npc的原因,所以有以下對話:

「松太………假如蜜塔琳的角色換成我,你下得了手嗎?」神神子追問。

「怎麼了?」松美對神神子奇怪的態度感到不安,反問。

「你能夠理性地作出‘擊殺蜜塔琳’的決定,因為她是NPC吧?她是‘NP
C’,無機的程式,所以你的‘道德責任’幾乎是零。所以平日我們才能夠切菜斬
草一樣砍殺NPC角色
,不是嗎?

但………她們是玩家呢?你也下得了手嗎?」神神子問。

「玩家也會殺啊!我純粹以利益出發。」松美大急解釋。

松美的解釋令神神子輸入新價值觀:單純以自己及身邊的人的利益出發便可以
但係松美算係講咗半個大話,因為對於玩家來說,遊戲世界只是虛擬,npc只是程式,就算殺了玩家,現實中都不會死,但是對有智能的AI來說,npc死亡代表程式重新編寫,等價於其存在被抹殺,所以對於AI來說,遊戲世界等同於現實,尤其在新世界d npc同神神子一樣係 AI
所以這同六口的做法相當不同,六口曾經表示過npc只是程式,對於六口來說,現實和虛擬的界線相當清晰,但神神子認為npc是真實存在的:

松太想殺死蜜塔琳,是‘人’嗎?

我希望幫助蜜塔琳,是‘人’嗎?

然而………蜜塔琳,是‘人’嗎?

「我認為盡管NPC也是真實存在,最少在這個時空………

這個時空,她們有追求幸福的權利………」神神子黯然道。

但她的男友並不同情npc,所以神神子不能一面有著本身價值觀和同理心,一面和松太在一起,她只有接受上面松太的說法:變得自私,只幫助自己看重的人和事,其他人不需理會,她才可以繼續在遊戲世界生存
所以殺嬰的原因好簡單,就是為了證明以上價值觀
再以今次搶城作為例子,其實要不降聲望,根據柑柑的示範,只要不被發現便可以,這樣松美捉一隻喪屍,用隱形粉丢去地牢更直接,但是神神子選擇折磨個細路,證明她有意透過實驗去觀察npc的反應,而且這些實驗往往沒有必要
依家的神神子比人感覺係:

他好像永遠對著你笑,笑得你心裡發寒

如果考慮機制,要喪屍隱形掉去地牢應該冇可能,玩家同喪屍係敵對關係,點都唔會自己用技隱形時敵對角色一樣食你招技隱形掛

巴打咁樣講完,松美真係一個仆街黎
討論得好激烈...
改名巴睇得好仔細
咁點解要用真人呢?

如果考慮機制,要喪屍隱形掉去地牢應該冇可能,玩家同喪屍係敵對關係,點都唔會自己用技隱形時敵對角色一樣食你招技隱形掛

佢蠢姐
佢本來就冇乜點諗過
突然間被人問 hand 機好正常

松美唔單止冇諗過個問題
佢直情覺你問呢個問都痴線
「正常人點會走去諗 NPC 有冇權生存同快樂?」

主要係蠢累事
冇錯,好多人當日屌六口多鳩魚
討論得好激烈...
改名巴睇得好仔細
咁點解要用真人呢?

佢蠢姐
佢本來就冇乜點諗過

松美唔單止冇諗過個問題

主要係蠢累事

真心話,人無完人
就係因為松美少諗多感受,先進入到神神子的內心
正如真子on9先令六口真正當主角群係同伴
個個都話真子線好睇,火良野線悶
好大原因係因為火良野角色形象太完善,真子內心的缺陷反而令劇情走向更吸引
試想下比六口會點:
同查曼德交合,再隊冧佢
捉火童,幫業火派
隊冧佢地,吸哂聖/業火的力量
天下無敵,完
所以一味話某某角色on9對角色同作者都唔公平
討論得好激烈...
改名巴睇得好仔細
咁點解要用真人呢?

佢蠢姐
佢本來就冇乜點諗過

松美唔單止冇諗過個問題

主要係蠢累事

真心話,人無完人
好大原因係因為火良野角色形象太完善,真子內心的缺陷反而令劇情走向更吸引
試想下比六口會點:
同查曼德交合,再隊冧佢
捉火童,幫業火派
天下無敵,完

就係on9先好睇
討論得好激烈...
改名巴睇得好仔細
咁點解要用真人呢?

佢蠢姐
佢本來就冇乜點諗過

松美唔單止冇諗過個問題

主要係蠢累事

真心話,人無完人
試想下比六口會點:
同查曼德交合,再隊冧佢
捉火童,幫業火派
天下無敵,完

i see
比你講講,六口好似真係會第一時間騎上查曼德到搖爆佢,每一滴都啜乾淨

依到有冇御姐控
比你講講,六口好似真係會第一時間騎上查曼德到搖爆佢,每一滴都啜乾淨

依到有冇御姐控

屌你,你收起個御姐再問有冇御姐控係咩玩法

係咪暗示就黎出件御姐
結論:松美On99

依到有冇御姐控

屌你,你收起個御姐再問有冇御姐控係咩玩法

係咪暗示就黎出件御姐

六口要出場了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞