【翻譯】短篇日本怪奇物語(二)

1001 回覆
654 Like 10 Dislike
大家好,又係我
見上一個Post反應咁熱烈,
決定繼續出故。

上一個Post既Link:https://lihkg.com/thread/403425/page/1

星期一開始每日會出一至兩個故,
通常都係短篇/中篇~
大家睇完覺得鍾意既可以留言同俾個正評我,
等我有動力繼續寫落去

最後,多謝大家係Post(1)一路以黎既支持,
冇諗過係LIHKG既第一個Post會爆
多謝大家
不過出故之前,有少少野想講返
(原諒我咁長氣,只係唔想大家覺得故事同預期唔同而失望)

首先,我譯既主要係日本怪談
而怪談同鬼故唔同既地方,
就係怪談係指日常生活中發生不能理解既故事,
而呢啲故事都唔會有清晰既結局
所以如果抱住一個睇鬼故、懸疑故、有清晰結局真相既故黎入呢個Post既話,
好大機會會失望
所以真係對呢種冇結尾既怪奇故事有興趣先繼續睇,
真心唔想大家覺得失望/晒時間
好想大家睇得開開心心

另外,上面都講左怪奇故事係冇真相,
所以我睇完通常唔入好深入咁諗一個說服到自己既結尾出黎。
即使大家追問我「到底真相係點」我都好難搵到個滿意答案俾大家
不過我好樂意同大家一齊討論,講下自己既聯想
亦歡迎大家講下想睇咩類型既故事(神話?都市傳說?)
我搵到既都可以盡量譯!

最後,對日文有興趣/學緊日文既巴絲都可以係度討論下!
(雖然我得N3程度
我啲故多數係以下呢兩條Link、2ch同怪談小說睇返黎:
http://fumibako.com/kowai/special/
https://xn--u9jv84l7ea468b.com/kaidan/#tanpen

希望大家會睇得開開心心!
多啲都市傳說
Thx
多啲都市傳說
Thx

終於有人留言喇
好!會盡力搵多啲!
上個Post「逆拍手」果類岩唔岩你口味?
新post留名
新post留名

多謝支持
留名之餘都講下想睇咩類型既故啦~
想盡量譯啲大家想睇既野
留名支持樓主 好好睇
幾驚樓豬棄post
每日都追黎睇
留名
留名支持樓主 好好睇
幾驚樓豬棄post
每日都追黎睇

多謝冰毒巴打支持!
唔會咁輕易放棄
(雖則見個Post開左半個鐘唔夠就有負評而少少唔開心)

唔係阿媽識 係佢阿媽識得d人識
可能個女仔一直以為係自己精神問題
發現男仔都會聽到怪聲先諗係咪靈異嘢呢

咁諗都有啲道理,
但點解男仔呀哥最後成個月都聯絡唔到佢?

太多可能性
可能個變態佬喺四國等緊佢地
留名

阿墳巴打
好似成日係啲恐怖Post度見到你咁

唔係阿媽識 係佢阿媽識得d人識
可能個女仔一直以為係自己精神問題
發現男仔都會聽到怪聲先諗係咪靈異嘢呢

咁諗都有啲道理,
但點解男仔呀哥最後成個月都聯絡唔到佢?

太多可能性
可能個變態佬喺四國等緊佢地

都可能係
但我始終覺得女仔係有陰謀
留命待丁
留命待丁

正評先
留名

阿墳巴打
好似成日係啲恐怖Post度見到你咁

都唔係嘅
留命待丁

正評先

多謝支持
新post留名
雖然話左星期一先出故,
但開新Post冇故點都好似差咁啲野咁,
所以決定偷步出一個

第二十九話:『站在雨中的女性』

這是友人貴正遷進單身公寓時的事情。

投入社會工作了三年多的貴正,總於買了屬於自己的公寓。雖說是真金白銀買回來的公寓,卻跟學生宿舍沒甚麼兩樣——只有一廳一廁,沒有廚房或睡房;廳的角落裡放著被團便算是睡覺的地方了。不過既然是單身公寓,意味著是一個人居住,所以這樣的間隔也很足夠了。

雖然不是寬敞的公寓,我們一班好友也高高興興地為他舉辦了喬遷派對。我們先到他的家參觀一下,然後一行五人走到公寓附近的超市買食物和飲料。那時下著不大不小的雨,我們都撐起雨傘,雙手提著重重的袋子,頗為狼狽的。

貴正是在我們一行人之中走最後的一個。我們到達他的公寓入口時,他轉身把雨傘收起,同時「嘩」的一聲大叫了出來。

由於貴正是個雄糾糾的男性,這樣大呼小叫的情況並不常見,所以我們連忙掉頭望向貴正的方向,赫見他背後不遠處站著一名女性——那是一名大約二十五至三十歲、不高也不矮、穿著白色連身裙的女性。

那名女性撐著雨傘,一動也不動地抬頭透過透明的雨傘望著公寓高層單位的窗戶。

「真奇怪呢。」我相信當時每人心裡也浮上同一句說話。

因為站在哪裡都是別人的自由,因此我們都未有說甚麼話便回到貴正位於四樓的公寓單位去了。

我們一邊把剛買的物品從袋子拿出來放進雪櫃裡,一邊討論著方才站下公寓樓下的女性。

「喂,是你的鄰居嗎?」其中一名友人向貴正問道。

貴正搖搖頭,說:「不可能。前天,大凌裡的所有住戶都要往社區會堂開大會,我記得當時每一戶都出席了,但我卻沒見過剛才站在樓下的女性。況且,若然是住戶的話,為何要在雨中站著而不回家?」

大家都覺得貴正的話有道理,便不再談論這個嚴肅而令人感到一點不安的問題。
正呀
Lm
支持

Btw我唔識寫故
正呀

Lm
支持

Btw我唔識寫故

試下啦~ 試下寫可能發現自己有呢方面既才華!
留名
希望樓主可以譯多啲類似逆拍手嗰類嘅都市傳說
正阿 新po留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞