【翻譯】短篇日本怪奇物語(二)

1001 回覆
654 Like 10 Dislike
留名

阿墳巴打
好似成日係啲恐怖Post度見到你咁

佢咩post都入架
lm
留名支持
樓主我會一直mon post 每次開連登都係睇左出左新故事未
總係覺得,呢啲故事係發生喺日本先至正常,如果係其他地方絕對會有違和感

(我是來留名的)
支持樓主
繼續支持樓主
總係覺得,呢啲故事係發生喺日本先至正常,如果係其他地方絕對會有違和感

(我是來留名的)

留名

阿墳巴打

佢咩post都入架

我愛樓主

睇完你個名同句野,
我諗起「我愛樓主」張圖
雖然自己最鍾意係睇懸疑解謎果類, 有時仲會專登搵恐怖IQ題嚟睇

不過睇怪談都好正, 同埋樓主兩個po嘅文我都真係未睇過, 加埋咁有心機譯, 抵正皮!

我都鍾意睇恐怖IQ題,
但好多時都諗唔明所以要連住答案一齊睇
樓主我會一直mon post 每次開連登都係睇左出左新故事未

下次有新故應該要等到星期一喇~
就算冇新故都入黎吹下水推下Post啦

(我是來留名的)

日本先有果種怪談既味道
最後果句好寒下

呢種結尾會唔會好啲

我無咩所謂
咩都食得落

咁就好!
留名

阿墳巴打

佢咩post都入架

好似多數係恐怖post咁
留名

阿墳巴打

佢咩post都入架

好似多數係恐怖post咁

留名
樓主加油
支持樓主

謝謝
繼續支持樓主

多謝晒
好正
留名
樓主加油

多謝支持
好正

鍾意就好喇
係PTT見到 覺得好正
123木頭人即係紅綠燈過馬路要小心

---------------------------------------------

在聯誼時總是很常聽朋友說些恐怖故事嚇女生,每次都頗有成效

而朋友最常講的就是"不可以在洗澡時講出「123木頭人」這句話"

據說在洗頭時一旦講出「123木頭人」時,就會開始感覺有東西從你的背後接近

等到你一張開眼睛時,會有個

泛著青白色的臉,眼睛充滿血絲的女生,在你的側臉旁一直看著你。

雖然覺得這恐怖故事很有壓迫感,但總是當成玩笑看待

話雖這麼說,自己也沒膽大到去試試看這種事情的真假

直到有一天,不知為何在洗頭時突然腦中浮現了這個故事

因此嘴巴不自覺得跟著想法講出了:「1‧2‧3、木‧頭‧人」

驚覺自己似乎做了很糟糕的事情,但沒辦法眼睛總是要睜開的

所以戰戰兢兢的把眼睛慢慢睜開確認了一下四周

嗯...什麼都沒有

嘛、不過也就只是都市傳說

所謂都市傳說講難聽點不就是無法被證明的謠傳嘛

整頓好心情把洗髮乳沖掉後,又沖了一次水洗乾淨,接著把眼睛睜開

當然還是什麼都沒有

我就說嘛,心裡開始笑起了剛剛自己嚇自己的愚蠢

正當準備要伸手去幾擠潤絲時

突然有個很清楚、絕對不可能聽錯的聲音迴盪在浴室裡

「你有確認上面嗎?」
係PTT見到 覺得好正

---------------------------------------------

而朋友最常講的就是"不可以在洗澡時講出「123木頭人」這句話"

據說在洗頭時一旦講出「123木頭人」時,就會開始感覺有東西從你的背後接近

泛著青白色的臉,眼睛充滿血絲的女生,在你的側臉旁一直看著你。

嗯...什麼都沒有

整頓好心情把洗髮乳沖掉後,又沖了一次水洗乾淨,接著把眼睛睜開

當然還是什麼都沒有

「你有確認上面嗎?」

係PTT見到 覺得好正

嗯...什麼都沒有

當然還是什麼都沒有

「你有確認上面嗎?」

我仲未沖涼呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞