【翻譯】短篇日本怪奇物語(二)

1001 回覆
654 Like 10 Dislike
廁所個女鬼主動約你

大家對女鬼太多幻想
「明天,來陪我吧~」
OK

話唔定又係六十路女鬼

快點強姦我

嘩 六十路你都啱

驅風正啊

你係咪棋靈王啲朋友?
猿夢之前睇過 但睇幾多次都咁心寒

仲諗住大家未睇過
我覺得同發夢有關既故好心寒

之前嗰個 差少少咋 都係好心寒
廁所個女鬼主動約你

大家對女鬼太多幻想

成日覺得會有靚女女鬼
猿夢之前睇過 但睇幾多次都咁心寒

仲諗住大家未睇過
我覺得同發夢有關既故好心寒

之前嗰個 差少少咋 都係好心寒

如果係報夢比女主角本人仲恐怖~
廁所個女鬼主動約你

大家對女鬼太多幻想

成日覺得會有靚女女鬼

FF得太多喇
I am the key to the lock in your house
That keeps your toys in the basement
And if you get too far inside
You'll only see my reflection

It's always best when the light is off
I am the pick in the ice
Do not cry out or hit the alarm
You know we're friends till we die

And either way you turn
I'll be there
Open up your skull
Climbing up the walls

It's always best when the light is off
It's always better on the outside
Fifteen blows to the back of your head
Fifteen blows to your mind

So lock the kids up safe tonight
Shut the eyes in the cupboard
I've got the smell of a local man
Who's got the loneliest feeling

That either way he turns
Open up your skull

Climbing up the walls
廁所個女鬼主動約你

大家對女鬼太多幻想

成日覺得會有靚女女鬼

FF得太多喇

如果係有我制呀 快d搵我
廁所個女鬼主動約你

大家對女鬼太多幻想

成日覺得會有靚女女鬼

FF得太多喇

攞命嘅就唔好啦 唔攞命有乜所謂
toy story個隻馬嬲
樓主加油~每日一推~
咁啱個朗讀我有聽開
個故都睇過
Btw就黎可以開post(三)

其實大家仲有冇興趣繼續睇
我怕爆左兩個Post之後大家會開始厭

唔厭呀,最鍾意睇呢類故事
有啲就算睇過再睇翻都覺得好睇
樓主譯幾耐就睇幾耐
猿夢真係未睇過
推推推~ 猿夢都幾恐怖
猿夢真係未睇過

未睇過就好
怕大家睇過覺得冇新意~
樓主譯幾耐就睇幾耐

好!
廁所個女鬼主動約你

大家對女鬼太多幻想

成日覺得會有靚女女鬼

FF得太多喇

攞命嘅就唔好啦 唔攞命有乜所謂

唔攞命都恐怖嫁喎,
可能係流晒血既爛面女鬼
推推推~ 猿夢都幾恐怖

我仲搵到一啲破解猿夢既方法
大家想睇我可以譯埋~
猿夢個主角會唔會驚到唔敢訓
(續)

不久,原先在車尾被弄成活人刺身的男子不見了,而坐在他前方的女子也是沒有表情地坐著。

「下一站,掘眼。掘眼。」我還未整理好混亂的思緒時,車內的喇叭又響起了。

這次,有兩個像剛才的小人的生物出現了。他們拿著像茶匙一樣的東西把那女性的雙眼掘了出來。那個本來看起來十分冷靜的女人開始變得面目猙獰,然後發出快要令我耳膜穿破的尖叫聲。她的兩隻眼球都飛了出來,臉上流著血和汗的混合物。

我嚇得不斷發抖,身體也不由自主地向前傾,希望盡量遠離身後可怕的景象。最先遇害的是車尾的男子,然後是他前方的女子...這樣說,下一個遇害的不就是坐在女子前方的我嗎?

「下一站,絞肉。絞肉。」糟糕了,輪到我了。我心裡不停默念著「快醒來!快醒來!快醒來!」我以前都是用這種方法令自己成功從夢中清醒過來,可是這次無論我怎麼念著,也未能醒過來回到現實。

「快醒來!快醒來!快醒來!」我閉著眼,心中不斷念著這句話。我聽到一些小人拿著機械從遠處向我的位置走過來的聲音,「快醒來!快醒來!!!!」

這時,好像有陣強風吹打我的臉,身邊所有聲音都倐然不見。

我立即坐起來,發現自己在床上時感嘆了一聲:「太好了!」床單都被我的汗水和眼淚沾濕,我休息了一會後,便打開水喉喝了很多很多的水,補充身體失去了的水份。

第二天,我和同學說起這個夢時,大家也沒有認真地當作一回事,只是在說「很有趣呢」等等。

過了大約四年,成為了大學生的我幾乎都把這個可怕的夢忘掉了。

但那天晚上…

「下一站,絞肉。絞肉。」我在夢中聽到這個列車廣播的聲音。

「糟糕了,怎麼辦?」我心裡慌得很,只好一直念著「快醒來!快醒來!」

我聽到那些小人拿著機械走近的聲音。

「快醒來!快醒來!快醒來!」怎樣還是不醒過來呀!

「快醒來!快醒來!快醒來!」我開始愈來愈害怕了。

「快醒來!快醒來!快醒來!」我開始放棄了,認為自己走不掉了。正當我想打開眼睛接受殘酷的刑罰時,一把聲音說道:「下次你再來,便走不掉了啊。」

我張開雙眼,發現自己正身處自己的房間內。可是,我感覺到剛才聽到的那把聲音並不是從夢中傳來,而是現實生活中的聲音。

下次我再做那個夢時,應該在那個世界被絞成肉碎;在這個世界應該會因心臟麻痺而死吧...

Youtube度搵到有個台溝人既朗讀版~
有興趣可以聽下。
https://www.youtube.com/watch?v=GF5kH73p_9A

聽米娜講過
猿夢個主角會唔會驚到唔敢訓

應該會
因為唔知自己幾時又會發到呢個夢
推推推~ 猿夢都幾恐怖

我仲搵到一啲破解猿夢既方法
大家想睇我可以譯埋~

想睇 呢個冇聽過
(續)

Youtube度搵到有個台灣人既朗讀版~
有興趣可以聽下。
https://www.youtube.com/watch?v=GF5kH73p_9A

聽米娜講過

原來米娜咁出名
佢把聲好好聽,
最衰唔係廣東話啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞