【翻譯】短篇日本怪奇物語(二)

1001 回覆
654 Like 10 Dislike
其實呢啲怪談恐怖嘅地方係同我哋日常生活好接近,隨時有可能發生
比起咩鬼故乜鬼故我更加鐘意睇怪談
btw樓主比嘅兩個網都好正,返工成日蛇王得閒睇返一兩篇
第三十三話:『下一個』

那天旁晚,拓也如常離開學校,穿過田野回家。

當時天色已頗昏暗,但拓也兩年來也是這樣走在無人的田野上回家,因此也不是太在意。

在安靜的道路上走著走著,眼前出現了一抹黑色的身影——那是個穿著黑色洋裝的女性。憑著落霞的光線,拓也看見那個女性的肩胛骨不自然地上揚,而腰間的骨頭也明顯地突出來。拓也也留意到,她是沒有穿鞋子的。女性面向著拓也,一動也不動地站著。

在這樣的一個旁晚以一身奇怪的打扮站在田野的小道上,實在不得不引人注目。拓也意識到好像有點不妥,所以停止了腳步,膽怯地站左半路中,與那個女性保持了一定的距離。

拓也還未弄清是甚麼一回事,那個女性便朝拓也走過來;可是,她並不是像正常人一樣步行或跑過來,而是「碰、碰」一下一下的跳過來。

隨著她愈走愈近,拓也愈能清楚看見她的臉——她並沒有瞳孔,只有兩個黑黑的洞。
(續)

「不要過來...」害怕得發抖的拓也對那女性說道。那女性沒有瞳孔的黑洞慢慢擴大,說道:「下,一,個。」

那把聲音並不是一般女性的聲音,而是像機器發出來、沒有抑揚頓挫的聲音。

拓也不斷後退,而那女性亦一邊步步逼近,一邊以那機械般的聲音說:「找,到,了。」

拓也「鳴呀~」的一聲大叫了起來,把書包掉在地上,不顧一切地一口氣掉頭跑,身為田徑隊隊員之一,他對自己跑步的速度有信心。他一直跑呀跑,即使途中感覺不到後面有人追上來也沒有鬆懈。

全速跑了約二十分鐘,他到達一個小小的公園。雖然那女性也不見蹤影,但拓也還是放心不下,便跑到那公共廁所的廁格裡去。

「躂,躂,躂...」拓也聽到廁所外好像有腳步聲,心臟快要停頓般害怕。

腳步聲在廁格外停止了。

取而代之的是那把機械聲音:「去,年,那,孩,子,也,躲,在,這,裡,啊。」

拓也怎麼想也不明白到底是甚麼事,那把聲音說道:「我,來,接,你,了,啊。」

「呀~~」一聲呼叫後,廁所回復一片安靜。
BTW 大家覺唔覺新Post好似冷清左好多咁

新post啲故既討論空間好似少左
樓主 我想睇啲 迷離 人性啲 唔知有冇
Btw 而家仲留底既巴打先係 真 讀者

結局太空泛我怕大家會唔鍾意
所以都只係搵左結局較為清楚啲既黎譯
我再搵下 實有既!

樓主 今日再出一個得唔得?

慢慢出啦
唔好將一樣自己享受著既野, 慢慢變做一樣有壓力,而唔想做既野

right
出故都係為興趣姐

大家都好理解寫/譯故既人既感受
留名
以前成日上ptt(一個台灣論壇)搵人翻譯日本怪談
估唔到連登都有
感謝樓主

台灣論壇好似成日都有翻譯故仔
終於追晒
多謝樓主咁有心機同耐性翻譯

要繼續追呀
投身社會三年買到樓

係香港睇黎冇咩可能
支持
終於live
加油啊巴打
Btw有無留意
我舊讀者

多謝你呀
(死喇冇留意,即刻去舊Post搵搵先)
可唔可以出少少係warm啲嘅
睇完啲恐怖嘅想調和下

好呀~晏少少出個感人既
我一路追緊故
一黎自己好鍾意去日本
二黎自己成日睇世界奇妙物語 同埋毛骨悚然撞鬼經歷
講起荒廢神社 我都有參觀過下
個陣去油布院 見冇野做就係google map search 下神社參觀
我同女友就去搵。行行下左去幾間應該冇人去參拜神社
神社外面d 鳥居都倒塌晒
但係出面可以隱若見到神社入面有隻老虎
其實個下嚇左一嚇 因為佢實在太真 望真d 原來係神像黎
我女友本身想影相。但我stop 左佢
因為我覺得佢係神明 應該要尊重 雖然日久失修左
跟住我地就投幣 誠心拜下 就離開
但個種靈氣逼人感覺真係好實在

點解咁恐怖你地都敢入去
我都覺得呢種冇咩人氣既神社唔好影相好啲,
因為唔知入面會有啲咩係度...
巴打女朋友好大膽
其實呢啲怪談恐怖嘅地方係同我哋日常生活好接近,隨時有可能發生
比起咩鬼故乜鬼故我更加鐘意睇怪談
btw樓主比嘅兩個網都好正,返工成日蛇王得閒睇返一兩篇

不能同意更多~
扮工時間慢慢睇啦
支持

早晨呀
支持

早晨呀

早晨
支持

早晨呀

早晨

又要扮工喇
繼續支持
繼續支持

最新呢個細佬做咗咩錯事 要咁對佢
留名支持,樓主加油
最新呢個細佬做咗咩錯事 要咁對佢

可能每年都要捉一個,
呢個細路咁岩唔好彩遇到佢
留名支持,樓主加油

好好睇
[駁故]有人追殺我﹐等我入去廁格先﹐咁我就一定走唔到啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞