【翻譯】短篇日本怪奇物語(二)

1001 回覆
654 Like 10 Dislike

頂 我個miss好撚鍾意播世界奇妙物語叫我地做feedback
佛學miss黎
上星期播左集返去五年前 打爛碟揀平行時空果個

你Miss識貨
果集叫咩名 好似冇睇過~

搵左一搵 好難搵
有個做緊呀head既OL
搭車去某個地方塞車 落車行
見到個阿伯 同個阿伯占卜 個阿伯打爛隻碟
OL返左去五年前 結左婚 身上面件chanel大褸變左假貨
七日後佢同一家慶祝生日 個仔打爛隻碟 OL返返去事業有成既五年後

sor for 1999
留名先
樓主bb
lmlm 十卜十卜
新讀者
一次過追曬舊po
一路驚一路睇一路支持樓主

唔洗驚 呢啲怪談都唔係太恐怖~

怪談因為唔一定係鬼
所以會好少少

冇錯
所以細膽既我比較鍾意怪談~

鍾意不安野但係怕鬼
唔知make唔make sense
姐係咁
好鍾意心靈上嚇鳩你果d
但係唔會露曬骨有血有鬼有死人咁
仲可以返尋味 現實生活代入到主角既話個心會離一離
怕鬼係因為d舊式鬼片 淨係識飛d野出黎+勁大聲
覺得咁樣俾人嚇好無謂

我都係咁諗
現實生活中遇到類似情節就會諗返起啲故

有興趣又未訓得著既可以睇下雪山凶靈:
https://youtu.be/HzdOp18SwZc

半夜睇睇下 全屋冇燈唔敢睇落去[/quote]
咁天光再睇啦
不過夜晚睇恐怖野其實幾刺激

頂 我個miss好撚鍾意播世界奇妙物語叫我地做feedback
佛學miss黎

你Miss識貨

搵左一搵 好難搵
七日後佢同一家慶祝生日 個仔打爛隻碟 OL返返去事業有成既五年後

幸福的選擇!
咁我都有睇過
最尾返返現實見到個仔同老公,
但呀媽/老婆係另一個人果刻好sad
樓主bb

早晨
今日幾忙下所以應該覆唔到大家既留言
通常如果真係喺現實畀大家見到樓主第一個故入面個白色衫女仔
你哋會唔會伸隻手掂下佢?
通常如果真係喺現實畀大家見到樓主第一個故入面個白色衫女仔
你哋會唔會伸隻手掂下佢?

應該唔會
終於追完上個post
表示期待 樓主加油

佛學miss黎

你Miss識貨

搵左一搵 好難搵

幸福的選擇!
咁我都有睇過
最尾返返現實見到個仔同老公,
但呀媽/老婆係另一個人果刻好sad

呀 係依個啦
真心正 次次上佛學堂就係睇世界奇妙物語
轆咗個一蚊入嚟
加速
快啲星期一啦 頂唔緊呀
新讀者
一次過追曬舊po

怪談因為唔一定係鬼
所以會好少少

冇錯

我覺得怪談恐怖啲
因為係會不斷亂諗嚇自己
有鬼個啲反而冇咩
係PTT見到 覺得好正
123木頭人即係紅綠燈過馬路要小心

---------------------------------------------

在聯誼時總是很常聽朋友說些恐怖故事嚇女生,每次都頗有成效

而朋友最常講的就是"不可以在洗澡時講出「123木頭人」這句話"

據說在洗頭時一旦講出「123木頭人」時,就會開始感覺有東西從你的背後接近

等到你一張開眼睛時,會有個

泛著青白色的臉,眼睛充滿血絲的女生,在你的側臉旁一直看著你。

雖然覺得這恐怖故事很有壓迫感,但總是當成玩笑看待

話雖這麼說,自己也沒膽大到去試試看這種事情的真假

直到有一天,不知為何在洗頭時突然腦中浮現了這個故事

因此嘴巴不自覺得跟著想法講出了:「1‧2‧3、木‧頭‧人」

驚覺自己似乎做了很糟糕的事情,但沒辦法眼睛總是要睜開的

所以戰戰兢兢的把眼睛慢慢睜開確認了一下四周

嗯...什麼都沒有

嘛、不過也就只是都市傳說

所謂都市傳說講難聽點不就是無法被證明的謠傳嘛

整頓好心情把洗髮乳沖掉後,又沖了一次水洗乾淨,接著把眼睛睜開

當然還是什麼都沒有

我就說嘛,心裡開始笑起了剛剛自己嚇自己的愚蠢

正當準備要伸手去幾擠潤絲時

突然有個很清楚、絕對不可能聽錯的聲音迴盪在浴室裡

「你有確認上面嗎?」

隻鬼要自己話比人知佢係到都幾失敗下
新讀者
一次過追曬舊po

怪談因為唔一定係鬼
所以會好少少

冇錯

以前學過少少日本既鬼文化
當時睇套電影又係怪談類
應該呢度好多人都睇過

幾個人係個雪山既暴風雪之中
搵左間屋避風
之後輪流瞓覺
瞓醒就行去另一個角落拍醒另一個人
咁後尾就慢慢有人死
睇返VIDEO CAM 影到...個人係被斧頭之類殺

原來話呢D情況...殺人既唔會係鬼
因為日本既鬼一般都係用「怨念」殺人
D人多數都係嚇死

好少會直接用武器整死你
果時聽係咁講啦

所以當日本D鬼故特別難接受

係咪世界奇妙物語「雪山凶靈」果集
我都有睇,第一次睇完R爆頭諗左好耐下。

冇錯 通常日本啲鬼都係唔會出手殺人,
次次啲日本鬼片既主角都係見到隻鬼之後大叫就嚇死左

有興趣又未訓得著既可以睇下雪山凶靈:
https://youtu.be/HzdOp18SwZc

我都睇過 覺得好恐怖
先正評後睇故
Lm
樓主有冇字典推介
google translate好撚on9
留名
留名
星期一了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞