【翻譯】短篇日本怪奇物語(二)

1001 回覆
654 Like 10 Dislike
自細屋企人都係教話如果唔覺意整到呢啲野一定要道歉,
仲要講「細路仔唔識世界」果啲

太耐以前啦

可能我真係有講埋呢句

巴打當時冇道歉既話,
可能係呢個Post見唔到你喇
留名待j
仲要講「細路仔唔識世界」果啲

太耐以前啦

可能我真係有講埋呢句

巴打當時冇道歉既話,
可能係呢個Post見唔到你喇

咁又應該唔會咁誇張呀

呢啲野好難講
聽我媽講,我哥細個有次拜完山返屋企就一直發燒,
食左藥但一到夜晚又燒過,
係咁睇醫生都搞唔掂,
最後唔知去左黃大仙定邊度,
果個人話我哥唔小心踩到人地啲墓,
最後拜左一大輪先冇事
皮膚病咋
每日一推

我都試過細個個陣唔識嘢 跨過人地神主牌
然後下晝踢波立即被ban中條j
利申好彩仲用到
仲要講「細路仔唔識世界」果啲[img]assets/faces/mf/shocking.gif[/img]

太耐以前啦

可能我真係有講埋呢句

巴打當時冇道歉既話,
可能係呢個Post見唔到你喇[img]assets/faces/mf/frown.gif[/img]

咁又應該唔會咁誇張呀

呢啲野好難講[img]assets/faces/mf/surprise.gif[/img]
係咁睇醫生都搞唔掂,
最後拜左一大輪先冇事[img]assets/faces/mf/@.gif[/img]

就算唔信有呢啲野,禮貌上踩到人都應該要道個歉。
有年拜山見有家人俾細路仔坐係人地墳頭度打機 真係好離譜
皮膚病咋

每日一推

我都試過細個個陣唔識嘢 跨過人地神主牌
然後下晝踢波立即被ban中條j
利申好彩仲用到

好彩冇斷到
仲要講「細路仔唔識世界」果啲[img]assets/faces/mf/shocking.gif[/img]

太耐以前啦

可能我真係有講埋呢句

巴打當時冇道歉既話,
可能係呢個Post見唔到你喇[img]assets/faces/mf/frown.gif[/img]

咁又應該唔會咁誇張呀

呢啲野好難講[img]assets/faces/mf/surprise.gif[/img]
係咁睇醫生都搞唔掂,
最後拜左一大輪先冇事[img]assets/faces/mf/@.gif[/img]

果時應該係大家都冇為意呀哥踩到
係後尾間廟果個人講返出黎先知
細個果陣老母教落係草叢小便記得講句唔該借借
然後吐啖口水先好行開

太耐以前啦

可能我真係有講埋呢句

巴打當時冇道歉既話,

咁又應該唔會咁誇張呀

係咁睇醫生都搞唔掂,

果時應該係大家都冇為意呀哥踩到
係後尾間廟果個人講返出黎先知

幾驚話被人踩果個出黎講返

係就得人驚
然後吐啖口水先好行開

再吐啖口水係咩意思?
然後吐啖口水先好行開

再吐啖口水係咩意思?

我都唔知 老母又冇講
細個唔識野咪照做
留名
地藏嗰篇我以為會好似洋娃娃嗰篇潮文咁
倒數嗰個真係唔知想點
完全無提示倒數緊啲咩 唔太寒
如果係facebook 度見到可能會寒啲

一般都會諗係死亡

可能係全世界夾埋俾個生日surprise佢呢

其實諗下佢嘅死嘅方式係咩有排諗[img]assets/faces/mf/sosad.gif[/img]

第三天早上 新聞報道:「昨夜傍晚約7時 有一名男子墮軌 後被火車輾過 當場死亡 經警方調查後並無可疑 列為意外。」

巴打可以幫手寫埋落去!

個故唔夠刺激我就會加料
(續)

第二天早上,睡得不太夠的我在電車上幸運地找到了一個位子,我立即坐下,並開始打瞌睡。當我迷迷糊糊快要睡著時,隔鄰傳來「還有十一小時」的聲音。

我清醒過來,看了看右邊的坐位。坐位上是一個年約二十四、五的上班族女性。她正在低頭看著文庫本小說,而且看她專心的樣子,也很難想像佢剛才說過話。可是,那句說話明明是從我的右面傳來啊?

我開始胡思亂想,屈指一算,由昨天晚上八時左右我聽見「還有二十二小時」,到十時與兒子洗澡時的「二十小時」,跟現在早上七時的「十一小時」,這不是在倒數嗎?這種巧合開始令我背部發寒。

我懷著不安的心情回到公司。今天早上還有重要的會議要開,所以我急忙跑進會議室,與在印刷文件的後輩一起作好準備。

「還有九小時。」敞大的會議室傳來這樣的一句話。

我大吃一驚,向背著我印刷文件的後輩問道:「OO(後輩的名字),你說甚麼?」

「甚麼?我沒有說話啊,前輩。」後輩的答覆令我更感不安。

我開始回想昨晚第一次聽到這種「倒數」的情景。到底這是甚麼鬼倒數?

會議過後,我一直躲在公司的後樓梯不知所措。現在是下午五時,我還有兩小時...各位,我該怎麼辦才好?

8PM話得22小時
5PM唔係得返1小時咩
push
Lunch 留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞