【翻譯】短篇日本怪奇物語(二)

1001 回覆
654 Like 10 Dislike
舊讀者留名
留名先,樓主加油
BTW 大家覺唔覺新Post好似冷清左好多咁

都有百幾個正皮呀 向好嗰邊睇啦

唔記得留名
加速加速

呀 係依個啦
真心正 次次上佛學堂就係睇世界奇妙物語

好正 功課就係講返自己感想果啲?

係呀不過鬼怪些少果d唔會睇
好似仲睇過個天跌條女落黎 不過係炸彈黎
感想要話你會點對待個女仔/炸彈

呢集我都有睇
其實比較舊果啲好多時都係同鬼怪無關,
有集好深刻既係「懲刑三十日」(唔肯定個名),
仲有另一集又係講坐監既都好正

佢播開都係199幾同2004
留名
lm
等咗post 2好耐
好睇
樓主好勁
正皮左
留名支持
樓主加油
加速
快啲星期一啦 頂唔緊呀

久等喇 !出左新故~

兩個故都好正
btw樓主唔洗灰心 無晒啲on9 係度問結局仲好
留名支持
push
記得係Post(1)度有巴打話想睇同神社有關既故,
所以譯左個短短地既

第三十二話:『古老的神社』

在我老家附近,有一座看似歷史猶久的神社。

我從來沒見過有任何人到那神社參拜。神社的門窗都破破爛爛的,外面的雜草長得有半個成年人的高度,日久失修的樣子令誰也不想接近吧。

雖然沒有前來參拜的人,但前來自殺的人卻不少。在我小時候,曾經不下十次聽說有人在神社內上吊自殺。總言之,與其說是神社,不如稱之為「自殺熱點」、「心靈場所」更合適吧。

那天晚上,我夢見自己正在前往那座神社的路途上。道路寧靜得半點聲音也沒有,由於我家附近是高速公路,所以不可能完全沒有車子通過的聲音。夢裡的我在踏上通往神社的石級時,面前的神社突然焚燒了起來。

我頓時從夢中清醒了過來,異常快速的心跳令我安心不下,好像是有甚麼壞事發生了似的。當時,我做了一件令我十分後悔的事,便是到這種可怕的深夜到神社走一轉。

站在神社前,我確認目前的神社沒有任何被焚燒過的跡象,它一如以往的破舊和了無生氣。正當我鬆一口氣轉身離開時,一股寒夜傳來我的背脊。

像是被鬼迷的我掉頭看,不看還好,我回頭一看,只見神社內數之不盡的屍體吊在神社內前後擺動。吊在神社的一具具屍體好像有魔力似的,把我一步一步地引進去。當我快要檻過神社的門檻時,後面有人大叫我的名字。

我立即清醒過來,及時止住了腳步。原來,我的父親在半夜上廁所時見我不在睡房裡(我們是在同一個睡房裡睡覺的),便出來找我。幸好他的一叫令我回過魂來,才沒有踏進那座「自殺神社」裡。

有時,我回想起當晚一具一具搖擺的屍體,也難免會想「我會不會有一天也掛在上面搖搖晃晃呢?」
等咗post 2好耐

好睇
樓主好勁

唔勁啦
睇日文故其實都唔係每隻字都明晒
正皮左

多謝
留名支持
樓主加油

多謝你
加速
快啲星期一啦 頂唔緊呀

久等喇 !出左新故~

兩個故都好正
btw樓主唔洗灰心 無晒啲on9 係度問結局仲好

但比起Post(1)真係冷清左好多

都有百幾個正皮呀 向好嗰邊睇啦

巴打諗野好正面
記得係Post(1)度有巴打話想睇同神社有關既故,
所以譯左個短短地既

第三十二話:『古老的神社』

係時候真係燒左個神社佢啦

啲廢棄左既地方真係有種邪氣係度~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞