【翻譯】短篇日本怪奇物語(二)

1001 回覆
654 Like 10 Dislike
翻譯進度幾理想,
所以出多個

第三十一話:『弟弟的生日派對』

如果弟弟還在生的話,今年應該是十二歲吧。

根據驗屍報告,弟弟是在他八歲生日的時候因受了太大刺激心臟病發而死。可是,死因真是如此簡單嗎?

那天,媽媽為弟弟準備了一個立體車子模樣的生日蛋糕,蛋糕上插著八枝搖曳著燈紅色火光的蠟燭,代表著弟弟即將踏入八歲了。

我們一家為弟弟唱了生日歌後,媽媽便把燈關上,讓弟弟把蠟燭吹熄。黑暗中的蠟燭更顯明朗,而眾人的臉也顯得異常扭曲。

弟弟一口氣把蠟燭吹熄後,站在電燈開關旁的媽媽想重新開燈,按鈕卻一點反應都沒有,

媽媽一邊嘗試把電燈打開,一邊納悶地說著:「奇怪,停電了嗎?」

「呀~」忽然,客廳的另一角落傳來弟弟的叫聲。

奇怪,明明弟弟剛才是站在飯桌旁蠟燭,為何他的聲音聽起來像是在客廳近電視的角落傳來?
(續)

「你沒事嗎?」媽媽和爸爸幾乎同時地叫了起來。

由於我們的眼睛未適應黑暗,所以在伸手不見五指的情況下根本無法確認弟弟的所在之處。

當大家在煩惱怎麼辦時,爸爸想起他正拿著一部數碼相機,原本是打算為弟弟拍照所用,現在不是正好可以利用相機的閃光燈作照明之用嗎?

機智的爸爸舉起相機,朝著弟弟聲音的方向按下按鈕。「咔嚓!」按鈕被按下時拍了一張照片,同時讓我們透過瞬間即逝的閃光燈看到了弟弟的樣子——只見站在客廳遠處角落的弟弟痛苦地摸著自己的脖子,好像有雙無形的手在掐著他幼小的頸部似的。

「咔嚓!」由於時間太短,看得不太清楚,所以爸爸迫不及待地第二次按下快門。這次,弟弟與我們之間的距離好像拉近了一些。弟弟的臉色異常瘡白,面部表情愈見嚇人。弟弟紅紅的咀巴張得大大,鮮血不停湧出來,把衣服都染紅了一大片,而他的手依然舊舊握著自己的頸項。

我不知道當時為甚麼大家都只憧呆呆地站在原位,沒有衝過去拯救弟弟。可能,人們對黑暗中未知事物的存在感到恐懼。我也是,爸媽亦然。

爸爸按下第三次快門。「咔嚓!」的一聲後,閃光映照出與我們只有一隻手臂的距離之遠的弟弟面無血色、雙眼向上翻的臉孔。弟弟「噠」的一聲跪倒在我們面前。這時,剛才一直開不了的電燈突然打開了,我們被地上了無生氣的弟弟嚇了一大跳。爸爸連忙拿起電話報警,而媽媽和我則跪在弟弟旁邊一面叫著他的名字,一面搖晃他的身體,彷彿這樣便可以把他救回來似的。

救護車終於到了,弟弟在送院途中心臟停頓,最終搶救無效證實不治。弟弟在死前到底遇上了甚麼事情?我們至今仍是百思不得其解。
如果係而家嘅話
可以直接開電筒
可以望住細佬一路移動
如果係而家嘅話
可以直接開電筒
可以望住細佬一路移動

痴線 好恐怖!
通常如果真係喺現實畀大家見到樓主第一個故入面個白色衫女仔
你哋會唔會伸隻手掂下佢?

應該唔會

一定唔會 我應該離遠望到就嚇到走左
邊有人用閃光燈當燈用㗎
樓主有冇字典推介
google translate好撚on9

我都係用Google translate
或者有時係Google search 「(果個詞語) 意味」,
會搵到啲日文字典睇下明唔明

我都係
留名
邊有人用閃光燈當燈用㗎

應該係當時冇電筒係手
又咁岩拎住部相機
留名

歡迎
邊有人用閃光燈當燈用㗎

停咗電呀嘛
btw以前咪有單新聞 有兩個女仔喺森林死咗嘅 佢地部相機都影咗好多無厘頭嘅相 應該都係用嚟開閃光燈照明
邊有人用閃光燈當燈用㗎

呢D經典情節黎...
記得有隻GAME都係咁玩 (唔記得係唔係SAW...仲要配合埋閃光燈充電既聲)

好恐怖 唔敢玩呢啲game,
睇達哥打Outlast都嚇到我死
邊有人用閃光燈當燈用㗎

停咗電呀嘛
btw以前咪有單新聞 有兩個女仔喺森林死咗嘅 佢地部相機都影咗好多無厘頭嘅相 應該都係用嚟開閃光燈照明

果單都好幾年前

好似有啲印象
邊有人用閃光燈當燈用㗎

呢D經典情節黎...
記得有隻GAME都係咁玩 (唔記得係唔係SAW...仲要配合埋閃光燈充電既聲)

有隻經典日系恐怖GAME
叫 零...

玩影鬼...我自己就未玩過
睇過片都覺恐怖

好怕玩呢啲game果陣啲鬼突然彈出黎
邊有人用閃光燈當燈用㗎

呢D經典情節黎...

有隻經典日系恐怖GAME
叫 零...

玩影鬼...我自己就未玩過
睇過片都覺恐怖

我之前玩wii玩過
棄左game 送左俾人

呀 係依個啦
真心正 次次上佛學堂就係睇世界奇妙物語

好正 功課就係講返自己感想果啲?

係呀不過鬼怪些少果d唔會睇
好似仲睇過個天跌條女落黎 不過係炸彈黎
感想要話你會點對待個女仔/炸彈
新post劉明

呀 係依個啦
真心正 次次上佛學堂就係睇世界奇妙物語

好正 功課就係講返自己感想果啲?

係呀不過鬼怪些少果d唔會睇
好似仲睇過個天跌條女落黎 不過係炸彈黎
感想要話你會點對待個女仔/炸彈

呢集我都有睇
其實比較舊果啲好多時都係同鬼怪無關,
有集好深刻既係「懲刑三十日」(唔肯定個名),
仲有另一集又係講坐監既都好正
新post劉明

巴打我認得你
多謝支持~
BTW 大家覺唔覺新Post好似冷清左好多咁
新post劉明

巴打我認得你
多謝支持~

好矛盾,我其實怕睇恐怖片同鬼故,怪奇野就冇問題
但呢幾篇都有恐怖成份,一邊睇一邊有少少驚但又好似有股魔力咁吸引住我睇落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞