【翻譯】短篇日本怪奇物語(二)

1001 回覆
654 Like 10 Dislike
好睇 繼續支持 樓主加油

多謝你
記得日日追Post呀!
好好睇呀 留名留名 加油樓主
新果篇幾好

一路扮工一路譯差啲俾老細見到

會唔會老細其實見到
因為想知幾時有下一篇
新果篇幾好

好勁,一路扮工一路譯仲要譯咁快
我通常剩係大概明白內容,但做唔到逐句翻譯出嚟
好好睇呀 留名留名 加油樓主

新果篇幾好

會唔會老細其實見到
因為想知幾時有下一篇

應該唔會
佢好似冇上LIHKG
新果篇幾好

好勁,一路扮工一路譯仲要譯咁快
我通常剩係大概明白內容,但做唔到逐句翻譯出嚟

其實有時我都唔係逐句譯出黎
有時候都會加加減減~
加油加油
新讀者留名
加油加油
新讀者留名

歡迎~
樓主我又黎啦
第三十四話:『公共電話的來電』

仲以為有多個幸惠 咁懸疑
依個長啲都幾好睇
太短一眨眼就睇完咁

如果可以又短又到位
就非常精彩...

之前外國有d 超短篇恐怖故事比賽之類
真係得 2-3句已經睇到成個人寒晒

有無啲例子

https://thoughtcatalog.com/michael-koh/2013/07/40-freaking-creepy-ass-two-sentence-stories/
呢啲?

類似係呢d

仲有d興玩六隻字
reddit /r/sixwordstories
唔一定係恐怖 不過用六隻字就講到故係幾勁 ff空間大
living alone, toilet is warm
樓主我又黎啦

又見到你

依個長啲都幾好睇
太短一眨眼就睇完咁

如果可以又短又到位
就非常精彩...

有無啲例子

https://thoughtcatalog.com/michael-koh/2013/07/40-freaking-creepy-ass-two-sentence-stories/
呢啲?

類似係呢d

仲有d興玩六隻字

不如我地都玩下~
Someone knocks at the closet door

依個長啲都幾好睇
太短一眨眼就睇完咁

如果可以又短又到位
就非常精彩...

有無啲例子

呢啲?

類似係呢d

仲有d興玩六隻字

不如我地都玩下~
Someone knocks at the closet door

new baby shoes on sale

依個長啲都幾好睇
太短一眨眼就睇完咁

如果可以又短又到位
就非常精彩...

有無啲例子

呢啲?

類似係呢d

仲有d興玩六隻字

不如我地都玩下~

new baby shoes on sale

呢個係咪有啲sad
貪心少少,樓主可唔可以譯多啲比較心寒既故,有啲太平淡,唔係唔好睇,但好似弱左少少,no offense
貪心少少,樓主可唔可以譯多啲比較心寒既故,有啲太平淡,唔係唔好睇,但好似弱左少少,no offense

冇問題
我自己都覺得啲故好似弱左啲咁,
我盡量搵下!
舊讀者
終於live左
btw有冇人聽過四人牆角?
舊讀者
終於live左

互相拍膊頭叫醒其他人?
舊讀者
終於live左

互相拍膊頭叫醒其他人?

頭幾頁Post左雪山凶靈條Link就係四人牆角~
如果佢冇驚 可能救到個小朋友
樓主學日文 係咪為左睇日本既怪談
(續)

天還未亮時,我便被電話鈴聲吵醒了。這次,電話是從警署打來的。還未有完全睡醒的我,糊里糊塗地被帶到停屍間。放在我面前的,是幸惠冰冷的軀體。

警方對呆立當場、還未懂如何反應的我說了一大堆話,我只記得他們說幸惠是在晚上十一時許前來我公寓的途中被殺,而她的手提電話及殺死她的凶器還沒找到,因此不能確認凶手的身份。

「我本來要跟她求婚的啊...本來能和她一起生活、成為父母、一起終老...為甚麼...為甚麼...」一向甚少流淚的我再也禁不著心裡的傷痛,淚水像打開了的水喉一樣,源源不絕的湧出來。

我行屍走肉地回到公寓,看著昨晚為她準備的蛋糕和求婚戒子發呆。忽然,電話響起了,是跟昨晚一樣來的公共電話的來電。我實在沒心情理會無聊的惡作劇,便把電話關掉了。

接著下來的一個月裡,我努力埋首工作,希望把幸惠的死忘記,而警方的調查則一直未有進展。我仍不時在晚上收到那來自公共電話的來電,一如以往,電話那頭傳來下雨的聲音,而那虛弱的女聲依舊說著「救我...」。那一晚,我邊接聽電話邊打開公寓的窗簾。

奇怪,外面根本沒有下雨啊?

我的心一陣痕癢。我問電話那一頭的女性:「你在哪裡?」

「OO中央公園。」她回答說。

這不是我的公寓附近的公園嗎?而且,那把聲音仔細聽起來,怎麼與幸惠的聲音這麼相似?

我未有收線,連忙拿著電話跑到那個公園。公園出口附近的電話亭內站著一名女子。那是幸惠。

滿臉淚痕的幸惠指著公園旁一個小樹林,流著淚說了聲「對不起」,便在我眼前消失了。

我立即走去警署,要求警方派員到那片小樹林,再一次進行搜索。雖然警方看起來並不相信我的說話,但也派了兩名警員與我一同走到那個公園裡。我們三人進行了地氈式的搜索,終於發現了一棵大樹下有泥土被翻開過的痕跡。

數名警員到場增援後,發現泥土下埋藏著一把用布包著的刀子。警方憑著刀子上的指紋找到了疑犯,並在他的住處找到從幸惠身上搶來的手機,而他亦承認自己是首次搶劫,因幸惠反抗而錯手殺了她。

在幸惠的墓前,她的父母叫我早日找個好女生,不要再因幸惠的死而傷心,亦不要再花時間前來掃墓了。

自此以後,我也沒有收過公共電話的致電。我衷心希望幸惠能安息及早日投胎。

再見了,幸惠。我永遠的妻子。

好感動
自己條女把聲都認唔到

巴打洗唔洗咁快

mon 實你幾時update

好開心~有人咁留意我

我都係
樓主我又黎啦

又見到你

爬哂文等新翻譯 我愛樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞