做過幾年拉麵店 你問我答

1001 回覆
88 Like 2 Dislike
好懷念以前香港唔似而家周圍都有拉麵食時候既中環豚王

飲啖湯時好味到想流眼淚既感覺而家搵唔返

初戀既感覺

題外話 日本工作時 凍到癲
去送湯個時順便食麵
真係有好味到流眼淚既感覺
就係之前post個張圖 看似簡單 但我成世人食過最好味既湯底
屋企有無咩方法自己整到好食既拉面?

有無咩方法煮得好食 d

由小店變連鎖 再分家
香港都有好食既拉麵既
如果食哂全港都無一間接受到
咁真係無法

其實九如坊都有一兩間好食,唔知仲有無八千代?

飲啖湯時好味到想流眼淚既感覺而家搵唔返

初戀既感覺

題外話 日本工作時 凍到癲
去送湯個時順便食麵
真係有好味到流眼淚既感覺
就係之前post個張圖 看似簡單 但我成世人食過最好味既湯底

北海道凍到癲整碗牛油湯底真係暖入心
大家都無咩講味噌湯拉麵

香港人會覺得係平時食飯 配個碗麵豉湯既味黎 我自己都鐘意食麵豉湯底 不過香港會即叫即炒既 唔多 我知港島有一間
我以前做過一間都會即炒 可惜已經結業了

灣仔春園街?
結業果間係唔係888?

對豬骨湯我都係無咩愛
之前係日本食拉麵 比個師傅見我飲晒d湯 佢個樣勁滿足

個人覺得拉麵鋪唔洗大 一間十個位內已經夠 最好就有吧枱
屋企有無咩方法自己整到好食既拉面?

有無咩方法煮得好食 d

有 不過湯底方面都係簡單為主
之前有巴打share過youtube片
至於煮得好食 就睇你自己本身有無煮開野食啦

由小店變連鎖 再分家
香港都有好食既拉麵既
如果食哂全港都無一間接受到
咁真係無法

其實九如坊都有一兩間好食,唔知仲有無八千代?

以上你提及都無食過
大家都無咩講味噌湯拉麵

香港人會覺得係平時食飯 配個碗麵豉湯既味黎 我自己都鐘意食麵豉湯底 不過香港會即叫即炒既 唔多 我知港島有一間
我以前做過一間都會即炒 可惜已經結業了

灣仔春園街?
結業果間係唔係888?

對豬骨湯我都係無咩愛

結業個間係自己曾經工作過
係佐敦
之前係日本食拉麵 比個師傅見我飲晒d湯 佢個樣勁滿足

個人覺得拉麵鋪唔洗大 一間十個位內已經夠 最好就有吧枱

係呀
同啲食客近啲 交流都易啲
樓主好認真答 高汁
樓主好認真答 高汁

可惜大家問既拉麵店我都比唔到咩意見
我認知範圍既 答得到都盡量答
我識既都好皮毛 大家交流下
鍾意沾麵
食開三田、大勝軒丸一同埋松壹家
樓主知唔知有邊間喺用極太麵
Btw風_丸同武藏真係比狗食
其實好多人有個謬誤就係以為拉麵係日本野,但其實嗰邊拉麵都係中華料理,冇所謂日本正宗。。
香港拉麵黎講質素已經算接近日本水準啦,外國d拉麵難食過出前一丁吖 所以我次次返香港真係個個禮拜食幾次拉麵同麥記雞翼
鍾意沾麵
食開三田、大勝軒丸一同埋松壹家
樓主知唔知有邊間喺用極太麵
Btw風_丸同武藏真係比狗食

巴打應該係港島人
三田同松一家都食過 三田水準下降多少
松一家醬油豚骨我覺得好食 不過應該好重味精 要狂飲水 但係好食既
極太麵 係咪講緊太麵 粗身個隻???
以前深水埗混亂自家製麵時係用太麵
自製做個時係好食的 只計麵質吖 湯底其他配料就睇個人喜好
其實好多人有個謬誤就係以為拉麵係日本野,但其實嗰邊拉麵都係中華料理,冇所謂日本正宗。。

yeaaaa 何謂正宗?
同一橫一直一樣
食物只有好食同唔好食

同一橫一直一樣
食物只有好食同唔好食

拉麵歷史話長唔長,話短唔短,而家都仍然進化變革緊,所謂傳統、正宗對拉麵黎講意義真係唔大,與其用固有印象看待拉麵,不如用開明嘅態度去期待拉麵嘅不斷昇華、變化重好吧

同一橫一直一樣
食物只有好食同唔好食

拉麵歷史話長唔長,話短唔短,而家都仍然進化變革緊,所謂傳統、正宗對拉麵黎講意義真係唔大,與其用固有印象看待拉麵,不如用開明嘅態度去期待拉麵嘅不斷昇華、變化重好吧

呢位巴打對拉麵既知識隨時豐富過我

香港?
叉燒下半部份好似"鞋"左啲
睇到又餓了

香港?
睇到又餓了

香港太古城

香港?
睇到又餓了

香港太古城

噢 係咪大勝軒丸一 ?

香港?
睇到又餓了

香港太古城

噢 係咪大勝軒丸一 ?

Yes
湯底好濃好正
食過最好食係日本食既一幻
蝦湯
連鎖就神座岩我心水 但一定要係道頓堀果間
香港代表就bb ramen 期間限定櫻花蝦湯 宜家食唔返了
係香港真係好難搵到碗食完會嘩一聲既拉麵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞