做過幾年拉麵店 你問我答

1001 回覆
88 Like 2 Dislike
日本拉麵店係咪都有餃子/薯餅食?

我係日本食過5至6間咋
但好似得1間有餃子
已閱巴打
你指既日本係真係日本
定香港既日式拉麵店?

both

我係日本食過5至6間咋
但好似得1間有餃子
已閱巴打
你指既日本係真係日本
定香港既日式拉麵店?

both

餃子普遍多
來貨平 製作簡單

如果親手包個啲就另計

薯餅都一樣啦 現成貨
翻炸就得

所以食炸雞呢啲會比較好
多數間鋪都要自己改雞扒
自己調味
雞白湯未試過
香港又唔見有 到底咩味

上次去大阪入左間雞白湯出名既鋪頭但我係食到走左寶

鳥華亭好似係

大阪麵屋彩彩好似都好出名

好出名間雞白湯叫咩名?
我去大阪試下先~

麺屋 彩々
麺や 而今
ラーメん人生jet

雞麵黎講呢幾間比較有名氣

彩彩我去本店平日下午未開門早半粒鐘去排前面都有十條友

我係日本食過5至6間咋
但好似得1間有餃子
已閱巴打
你指既日本係真係日本
定香港既日式拉麵店?

both

餃子普遍多
來貨平 製作簡單

如果親手包個啲就另計

薯餅都一樣啦 現成貨
翻炸就得

所以食炸雞呢啲會比較好
多數間鋪都要自己改雞扒
自己調味

我見多數連鎖店先有埋餃子食

我係日本食過5至6間咋
但好似得1間有餃子
已閱巴打
你指既日本係真係日本
定香港既日式拉麵店?

both

餃子普遍多
來貨平 製作簡單

如果親手包個啲就另計

薯餅都一樣啦 現成貨
翻炸就得

所以食炸雞呢啲會比較好
多數間鋪都要自己改雞扒
自己調味

我見多數連鎖店先有埋餃子食

細鋪有啲企1個或2個
仲要整埋小食 真係做死人
今日晏晝幫襯咗泓一 可惜無沾麵

食左邊款呀

竟然無? 上次午市去隔離檯情侶都係嗌沾麵
有冇人食過尖沙咀間武士拉麵

有冇評語

啱啱見你提起
去武士拉麵搵啲擺款黎睇下
我估係香港人開
賣得都算貴 開埋入Emax
幕後應該有啲錢
睇完個擺款
我知錯 我應該唔會去試
木耳真係可以亂擺落碗麵度嚕

今日食完,感想係呢個價拎去食彩會開心啲
有冇人食過尖沙咀間武士拉麵

有冇評語

啱啱見你提起
去武士拉麵搵啲擺款黎睇下
我估係香港人開
賣得都算貴 開埋入Emax
幕後應該有啲錢
睇完個擺款
我知錯 我應該唔會去試
木耳真係可以亂擺落碗麵度嚕

今日食完,感想係呢個價拎去食彩會開心啲

就算兩間無食過 我都深信彩會好過佢
呢點唔洗靠自己味蕾 睇擺款真係唔得

巴打食左武士邊款? 味道如何?
OP讚好食評多到
同埋今日得知武士拉麵
都係A字頭個間分裂出黎

食左邊款呀

老闆(?)話無哂黃麵得返白麵,而白麵又唔適合用嚟整沾麵
咁係啱嘅好過夾硬整俾我
最後要咗味噌

食左邊款呀

咁係啱嘅好過夾硬整俾我
最後要咗味噌

味道如何 我自己都無試過味噌
次次晚市我都係沾麵優先

食左邊款呀

咁係啱嘅好過夾硬整俾我
最後要咗味噌

次次晚市我都係沾麵優先

我都係沾麵>拉麵
但今次滿足啦 重口味得嚟又唔太膩
塊叉燒係幾特別
午市又平啲,咁嘅價錢無可挑剔喇

食左邊款呀

咁係啱嘅好過夾硬整俾我
最後要咗味噌

次次晚市我都係沾麵優先

我都係沾麵>拉麵
但今次滿足啦 重口味得嚟又唔太膩
塊叉燒係幾特別
午市又平啲,咁嘅價錢無可挑剔喇

唔洗比人打頭
Reman Nagi 👏🏻👏🏻👏🏻👍🏻👍🏻👍🏻

呢間係??
聽大家分享後去左試彩
六點零五分去到 剛剛坐到第一輪最後兩個位
湯底的確特別 蝦味濃 黑油好味
叉燒最出色 非常嫩滑
荀清甜 無油味 蔥絲細 添口感
但蛋同麵就麻麻 蛋黃過熟 小麥麵味道可以 但不太掛湯 麵條亦較碎和痴埋一舊
最慘係坐冷氣下面係咁滴水 硬係好似滴落我碗麵度

呢間彩?
聽大家分享後去左試彩
叉燒最出色 非常嫩滑
但蛋同麵就麻麻 蛋黃過熟 小麥麵味道可以 但不太掛湯 麵條亦較碎和痴埋一舊

麵痴埋一舊 洗得唔夠好 梳得唔夠整齊 好似頭髮打kick咁? 沾麵大忌黎
蛋黃過熟就睇廚房功力了
呢兩樣咁樣扣左分
如果呢兩樣正常返 應該會滿意好多
咁樣失手唔抵...

呢間彩?

無錯
大家都無咩講味噌湯拉麵

我最中意味噌拉麵!! 喺北海道食過一間,好食到喊:S 香港有無推介喔!?

我都想知 巴打搵到介紹下
之前有間係港島區
都係會即黎即炒味噌
但唔知間野個名係乜

灣仔春園街 真武咲弥

幾重口味㗎
大家都無咩講味噌湯拉麵

我最中意味噌拉麵!! 喺北海道食過一間,好食到喊:S 香港有無推介喔!?

我都想知 巴打搵到介紹下
之前有間係港島區
都係會即黎即炒味噌
但唔知間野個名係乜

灣仔春園街 真武咲弥

幾重口味㗎

收到
唔怕 暫時我都無食過香港既拉麵鋪
重口味到我接受唔到
聽大家分享後去左試彩
叉燒最出色 非常嫩滑

麵痴埋一舊 洗得唔夠好 梳得唔夠整齊 好似頭髮打kick咁? 沾麵大忌黎
蛋黃過熟就睇廚房功力了
呢兩樣咁樣扣左分
咁樣失手唔抵...

佢得熱麵 自然無咁爽滑 同埋d麵的確比較長短不一
不過佢d麵自製 同埋日日出唔同味 黑椒 陳皮 檸檬都試過
都算有誠意既
而個湯就真係食過香港咁多間沾麵佢絕對係top果幾間
聽大家分享後去左試彩
叉燒最出色 非常嫩滑

蛋黃過熟就睇廚房功力了
呢兩樣咁樣扣左分
咁樣失手唔抵...

都算有誠意既

唔講真係唔知無凍麵

佢誠意絕對係十足啦
接觸個呢個日本師傅係好好人
好肯教人野的
聽大家分享後去左試彩
叉燒最出色 非常嫩滑

蛋黃過熟就睇廚房功力了
呢兩樣咁樣扣左分
咁樣失手唔抵...

都算有誠意既

唔講真係唔知無凍麵

佢誠意絕對係十足啦
接觸個呢個日本師傅係好好人
好肯教人野的

得熱麵

中意食佢D古靈精怪既麵
聽大家分享後去左試彩
叉燒最出色 非常嫩滑

蛋黃過熟就睇廚房功力了
呢兩樣咁樣扣左分
咁樣失手唔抵...

都算有誠意既

即係拎周月個麵雪住入元朗用佢個汁就係香港最好食沾麵?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞