做過幾年拉麵店 你問我答

1001 回覆
88 Like 2 Dislike
聽大家分享後去左試彩
六點零五分去到 剛剛坐到第一輪最後兩個位
湯底的確特別 蝦味濃 黑油好味
叉燒最出色 非常嫩滑
荀清甜 無油味 蔥絲細 添口感
但蛋同麵就麻麻 蛋黃過熟 小麥麵味道可以 但不太掛湯 麵條亦較碎和痴埋一舊
最慘係坐冷氣下面係咁滴水 硬係好似滴落我碗麵度

麵痴埋一舊 洗得唔夠好 梳得唔夠整齊 好似頭髮打kick咁? 沾麵大忌黎
蛋黃過熟就睇廚房功力了
呢兩樣咁樣扣左分
如果呢兩樣正常返 應該會滿意好多
咁樣失手唔抵...

佢得熱麵 自然無咁爽滑 同埋d麵的確比較長短不一
不過佢d麵自製 同埋日日出唔同味 黑椒 陳皮 檸檬都試過
都算有誠意既
而個湯就真係食過香港咁多間沾麵佢絕對係top果幾間

即係拎周月個麵雪住入元朗用佢個汁就係香港最好食沾麵?

周月整豚骨魚介就好啦
聽大家分享後去左試彩
叉燒最出色 非常嫩滑
但蛋同麵就麻麻 蛋黃過熟 小麥麵味道可以 但不太掛湯 麵條亦較碎和痴埋一舊

麵痴埋一舊 洗得唔夠好 梳得唔夠整齊 好似頭髮打kick咁? 沾麵大忌黎
蛋黃過熟就睇廚房功力了
呢兩樣咁樣扣左分
咁樣失手唔抵...

都算有誠意既

唔講真係唔知無凍麵

佢誠意絕對係十足啦
接觸個呢個日本師傅係好好人
好肯教人野的

得熱麵

中意食佢D古靈精怪既麵

自己整比自己食 冷熱都試過
但熱麵我真係唔得
聽大家分享後去左試彩
叉燒最出色 非常嫩滑

蛋黃過熟就睇廚房功力了
呢兩樣咁樣扣左分
咁樣失手唔抵...

都算有誠意既

唔會 因為佢都係比熱麵你
如果唔係熱 係凍麵 應該唔會出現痴埋一舊既情況
聽大家分享後去左試彩
叉燒最出色 非常嫩滑

蛋黃過熟就睇廚房功力了
呢兩樣咁樣扣左分
咁樣失手唔抵...

都算有誠意既

周月整豚骨魚介就好啦

可能有一日會出呢
金田家最近都出豚骨魚介拉麵
聽大家分享後去左試彩
叉燒最出色 非常嫩滑

蛋黃過熟就睇廚房功力了
呢兩樣咁樣扣左分
咁樣失手唔抵...

都算有誠意既

掉左彩個麵只要汁
用周月個麵
係咪豚王,想問d芽菜點整

無 呢間無做過
所以答你唔到 Sor
聽大家分享後去左試彩
叉燒最出色 非常嫩滑

蛋黃過熟就睇廚房功力了
呢兩樣咁樣扣左分
咁樣失手唔抵...

都算有誠意既

掉左彩個麵只要汁
用周月個麵

Get到 Sorry 頭紋巴

食得出麻油同辣辣粉

食得出麻油同辣辣粉

得罪講句 豚王d芽菜一聞就覺得佢有種唔新鮮既味 (對上食尖咀果間)
講芽菜長浜No.1果d堅好食 真係爽口唔會得辣
真係會忍唔住係咁食
諗諗下聽日都想去食

食得出麻油同辣辣粉

得罪講句 豚王d芽菜一聞就覺得佢有種唔新鮮既味 (對上食尖咀果間)
講芽菜長浜No.1果d堅好食 真係爽口唔會得辣
真係會忍唔住係咁食
諗諗下聽日都想去食

我剩係覺得 水份咁多既芽菜
要保存係一個容器入面
係香港咁潮濕同熱既環境底下
應該唔係一件簡單事
至少製作既時候要落啲功夫
如果店員無定時去聞下有無變味 檢查下
咁你地食之前最好 聞一聞
睇下有無異味 如果有Cup蓋既
更加要聞下 小小建議
屌仲諗住去食TETSU
原來執撚左

本身已經少做魚湯底既
屌仲諗住去食TETSU
原來執撚左

本身已經少做魚湯底既

吓!? 上個月先食完喎
雖然覺得有啲退步但都未至於要執啩
屌仲諗住去食TETSU
原來執撚左

本身已經少做魚湯底既

真係幾可惜
之前食到有埋佢會員卡
佢沾麵其實做得唔錯
間舖又坐得幾舒服 唔會話好迫/一陣味
係d staff成日大聲吹水 (唔係話唔好吹水 但喺d客面前全程又大聲又爆曬粗咁 )
聽大家分享後去左試彩
叉燒最出色 非常嫩滑

蛋黃過熟就睇廚房功力了
呢兩樣咁樣扣左分
咁樣失手唔抵...

都算有誠意既

周月整豚骨魚介就好啦

可能有一日會出呢

依間質素如何
屌仲諗住去食TETSU
原來執撚左

本身已經少做魚湯底既

真係幾可惜
之前食到有埋佢會員卡
佢沾麵其實做得唔錯
係d staff成日大聲吹水 (唔係話唔好吹水 但喺d客面前全程又大聲又爆曬粗咁 )

特登趁佢就汁時去食一次
唔知係咪因爲咁
覺得好難食
有冇人食過尖沙咀間武士拉麵

有冇評語

啱啱見你提起
去武士拉麵搵啲擺款黎睇下
我估係香港人開
賣得都算貴 開埋入Emax
幕後應該有啲錢
睇完個擺款
我知錯 我應該唔會去試
木耳真係可以亂擺落碗麵度嚕

今日食完,感想係呢個價拎去食彩會開心啲

就算兩間無食過 我都深信彩會好過佢
呢點唔洗靠自己味蕾 睇擺款真係唔得

巴打食左武士邊款? 味道如何?
OP讚好食評多到
同埋今日得知武士拉麵
都係A字頭個間分裂出黎

最平個隻醬油豬骨,唔知點解好似有陣魚介味

唔知關唔關事,半夜肚痛
屌仲諗住去食TETSU
原來執撚左

本身已經少做魚湯底既

吓!? 上個月先食完喎
雖然覺得有啲退步但都未至於要執啩

新聞講比人加租加走左
個個位係難做啲
加上有間三田做競爭對手
位置又輸蝕
我諗佢肯開出九龍或新界
絕對有能力做返起
屌仲諗住去食TETSU
原來執撚左

本身已經少做魚湯底既

真係幾可惜
之前食到有埋佢會員卡
佢沾麵其實做得唔錯

沾麵同意做得好
係配料真係好小好小
我揀個款得叉燒粒同筍
蛋同叉燒要另外加錢
聽大家分享後去左試彩
叉燒最出色 非常嫩滑

蛋黃過熟就睇廚房功力了
呢兩樣咁樣扣左分
咁樣失手唔抵...

都算有誠意既

周月整豚骨魚介就好啦

可能有一日會出呢

依間質素如何

如果鐘意食豬骨湯 又喜歡個湯夠厚身
你可以去試下
撞啱個日 湯底超水準
其次就蛋 呢間做得夠入味
叉燒我就覺得不值一提
屌仲諗住去食TETSU
原來執撚左

本身已經少做魚湯底既

真係幾可惜
之前食到有埋佢會員卡
佢沾麵其實做得唔錯

特登趁佢就汁時去食一次
唔知係咪因爲咁
覺得好難食

去送佢最後一程
但留下左唔開心既回憶
有冇人食過尖沙咀間武士拉麵

有冇評語

啱啱見你提起
去武士拉麵搵啲擺款黎睇下
我估係香港人開
賣得都算貴 開埋入Emax
幕後應該有啲錢
睇完個擺款
我知錯 我應該唔會去試
木耳真係可以亂擺落碗麵度嚕

今日食完,感想係呢個價拎去食彩會開心啲

就算兩間無食過 我都深信彩會好過佢
呢點唔洗靠自己味蕾 睇擺款真係唔得

巴打食左武士邊款? 味道如何?
OP讚好食評多到
同埋今日得知武士拉麵
都係A字頭個間分裂出黎

最平個隻醬油豬骨,唔知點解好似有陣魚介味

唔知關唔關事,半夜肚痛

湯底太油???
可能咁啱姐
你話一食完即刻肚痛就大鑊啲
巴打可唔可以講下食沾麵既食法同餐桌禮儀?

多數鋪都有張紙教你
唔好倒個麵落個汁度
夾起d麵yam落d汁度放入口食

我自己就將沾汁擺近自己
有時隻碗唔太熱會拎起佢 好似食飯咁
沾麵擺近揸筷子隻手
有時你會覺得點解沾汁好快凍
其實啲熱力係個底度
你撩混小小個底 啲熱就可以帶到落個麵度
至於餐桌禮儀 我自己都唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞