做過幾年拉麵店 你問我答

1001 回覆
88 Like 2 Dislike

上次試佢個櫻花蝦沾麵,個湯又淡又稀
冇下次

嚴格黎講 佢湯頭係薄身啲
不過都係可接受

咁巴打應該鐘意濃味
彩 海老名呢啲有無試過?

海老名個湯好淡吓wor

竟然
剛開業半年食仲係好濃味喎

絕對算唔上濃(可能因為我食過新宿5之神),不過海老名個湯濃度算幾好

咁巴打食開香港邊個沾麵?

琴日食過周月,個麵有日本仔水準,但係個湯唔係話唔好,但係魚介豚骨會更好,不過香港搵到咁正嘅麵已經好難得(如果佢係豚骨魚介/雞淆出黎嘅湯(eg押上takesue tokyo premium)就更好),應該遲d會再去食過
遲d想試黑龍,彩,泓一依d(btw佢地個湯係邊款?),海老名就唔會再去啦,個麵太淋

泓一沾汁有d同其他唔同
好似忌廉咁

食落係咩味??btw仲有冇其他好介紹?

黑龍 彩 泓一
天南地北
食落都係魚介豚骨味
其他味既沾麵我無試過

位置對我黎講唔係問題,食好野唔會介意依d 之前東京會特登坐個幾鐘jr出東京區再坐返轉頭返學

日本留學幾耐呀
咁難怪你有要求 絕對理解
我之前做野個度去池袋最快都45分鐘

2個月咋 試過一次沾麵太好食返唔到轉頭,所以係咁出東京食

留學2個月有無
去探討下日本黃業

冇下次

不過都係可接受

咁巴打應該鐘意濃味

海老名個湯好淡吓wor

竟然

絕對算唔上濃(可能因為我食過新宿5之神),不過海老名個湯濃度算幾好

琴日食過周月,個麵有日本仔水準,但係個湯唔係話唔好,但係魚介豚骨會更好,不過香港搵到咁正嘅麵已經好難得(如果佢係豚骨魚介/雞淆出黎嘅湯(eg押上takesue tokyo premium)就更好),應該遲d會再去食過
遲d想試黑龍,彩,泓一依d(btw佢地個湯係邊款?),海老名就唔會再去啦,個麵太淋

泓一沾汁有d同其他唔同
好似忌廉咁

黑龍 彩 泓一
天南地北
食落都係魚介豚骨味
其他味既沾麵我無試過

位置對我黎講唔係問題,食好野唔會介意依d 之前東京會特登坐個幾鐘jr出東京區再坐返轉頭返學

日本留學幾耐呀

留學2個月有無
去探討下日本黃業

其實本身唔識日文
沾麵應該點食?

冇下次

不過都係可接受

咁巴打應該鐘意濃味

海老名個湯好淡吓wor

竟然

泓一沾汁有d同其他唔同
好似忌廉咁

黑龍 彩 泓一
天南地北
食落都係魚介豚骨味
其他味既沾麵我無試過

日本留學幾耐呀

留學2個月有無
去探討下日本黃業

其實本身唔識日文

我都唔識同人溝通都係簡單英文
加啲身體語言
沾麵應該點食?

我自己習慣湯擺近自己
麵就擺揸筷子個邊
之後夾一注麵
沾落湯 起筷
有無邊間食完之後可以加個飯落去
以前日本食過好正

啲人話富士山55得
我自己食開都唔敢試
覺得好唔夾咁 仲要加芝士

試過,好撚難食

下次去食唔好試就好

冇下次

不過都係可接受

咁巴打應該鐘意濃味

彩嘅蝦沾麵
海老名睇落好濃但食落比較淡,食完冇咩好大嘅印象

香港嚟計沾麵最喜歡周月
其實做拉麵鋪係咪每日都會見到人食沾麵會掉晒落個汁度?
有無邊間食完之後可以加個飯落去
以前日本食過好正

啲人話富士山55得
我自己食開都唔敢試
覺得好唔夾咁 仲要加芝士

試過,好撚難食

下次去食唔好試就好

冇下次

不過都係可接受

咁巴打應該鐘意濃味

彩嘅蝦沾麵
海老名睇落好濃但食落比較淡,食完冇咩好大嘅印象

香港嚟計沾麵最喜歡周月

周月一直想去試 未有機會

又無咁誇張
一個月幾次啦
依家多數沾麵鋪都有教埋你食

大家有咩拉麵鋪既事
即管問 答到我都一定盡答
我平時食開一虎同長濱no1拉麵。
未轉名一虎前嘅神虎係幾好食,好食過而家一虎。
鍾意食呢兩間就係因為佢地做出嚟個湯底夠熱,長濱星期日食唔倒會落灣仔食。

周月食過兩次,一次沾麵一次拉麵,沾麵個湯食落古古怪怪,拉麵個湯我覺得好油,所以食完兩過兩次之後唔再去。

沾麵食過富士山,感覺ok
鍾意食呢兩間就係因為佢地做出嚟個湯底夠熱,長濱星期日食唔倒會落灣仔食。

周月食過兩次,一次沾麵一次拉麵,沾麵個湯食落古古怪怪,拉麵個湯我覺得好油,所以食完兩過兩次之後唔再去。

呢個Post真係好多巴打
係港島區搵到自己個碗拉麵

點解會由神虎改做一虎 巴打知唔知

呢個Post真係好多巴打
係港島區搵到自己個碗拉麵

點解會由神虎改做一虎 巴打知唔知

唔清楚,可能轉手掛

有次去食風雲丸,隔離坐咗對廢中夫婦,個老婆叫沾麵,上檯之後真係想將成碗麵夾晒落沾麵汁度
點知個石鍋唔夠大裝晒,又屌人個鍋細
人地圖文並茂教你點食,好心咪獻醜。
跟手食兩食,就話「嘩,個湯咁咸嘅,又杰
個老公淨答佢:係咁咸㗎啦。
最後食淨多過半碗,屌佢老母嘥嘢

有次去食風雲丸,隔離坐咗對廢中夫婦,個老婆叫沾麵,上檯之後真係想將成碗麵夾晒落沾麵汁度

自己柒左仲怨人
呢啲客預唔少
叫辣既 話太辣 煮個碗
要硬 話太硬 再煮
話軟 唔夠軟 又要煮
真係佢娘親你個硬要幾硬
你個軟係幾軟
跟本無標準 人人既硬都唔一樣
所以有得揀麵既軟硬度真係好戇鳩既選擇
情願個客自己要求就算

最慘係食完
仲會深深不憤打上網
話人地啲野唔得 又咸又盛
事無大小都打上網屌到人地一文不值

自己柒左仲怨人
呢啲客預唔少
叫辣既 話太辣 煮個碗
要硬 話太硬 再煮
話軟 唔夠軟 又要煮
真係佢娘親你個硬要幾硬
你個軟係幾軟
跟本無標準 人人既硬都唔一樣
所以有得揀麵既軟硬度真係好戇鳩既選擇
情願個客自己要求就算

麵嘅軟硬度真係好難就個客,見好多拉麵店分三種,軟、硬、普通,屌乜嘢為之普通先
啲湯又係,咩濃、淡、普通咁
搞到啲人成日投訴,就得邊個
其實最好就無得揀,所有配搭係師父話事,咪當係店家自己特色囉。有特別需要就開聲,試咗唔啱食無下次,就係咁簡單,好過俾啲客好多不設實際嘅期望

最慘係食完
仲會深深不憤打上網
話人地啲野唔得 又咸又盛
事無大小都打上網屌到人地一文不值

所以千祈咪信食評,信朋友介紹,咩菜都係,個個口味唔同都唔知聽邊個。自己條脷最信得過。
大家都無咩講味噌湯拉麵

我最中意味噌拉麵!! 喺北海道食過一間,好食到喊:S 香港有無推介喔!?
新人報到
有機會去泓一食下先
如果想食濃味拉麵 係唔係推介泓一碗豚骨墨魚汁黑蒜拉麵?

或者辣味同咖哩?
上面3款我都無試過
我食來食去都係兩款

我住東鐵線 所以去大圍唔遠
琴晚食豚骨墨魚汁黑蒜拉麵 幾正
下次食下辣味同咖哩
新人報到
有機會去泓一食下先

或者辣味同咖哩?
上面3款我都無試過
我食來食去都係兩款

下次食下辣味同咖哩

唔建議食辣
辣好霸道
新人報到
有機會去泓一食下先

或者辣味同咖哩?
上面3款我都無試過
我食來食去都係兩款

下次食下辣味同咖哩

唔建議食辣
辣好霸道

咖哩呢?一係我試下咖哩先
同埋泓一D沾麵我都未試過 都打算試
我沾麵拉麵都鐘意食
新人報到
有機會去泓一食下先

或者辣味同咖哩?
上面3款我都無試過
我食來食去都係兩款

下次食下辣味同咖哩

唔建議食辣
辣好霸道

咖哩呢?一係我試下咖哩先
同埋泓一D沾麵我都未試過 都打算試
我沾麵拉麵都鐘意食

咖哩我未試過,唔敢講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞