做過幾年拉麵店 你問我答

1001 回覆
88 Like 2 Dislike
見到有泓一,已經知道樓主係識食之人

泓一個湯真係好得,雖然個麵質實在唔知佢發生緊咩事

唔好咁講 只係我地口味差唔多
識食真係談不上 我都係食開粗野 好草根架咋 麵個方面 我係食過醬油同沾麵個款咋
兩種我都接受到 你無發現
香港無乜拉麵係 麵得湯得配料得叉燒得蛋得 梗有一樣係比人挑剔下

有邊間拉麵店無俾人話過係垃圾丫
點睇台風?

聞說荃灣店水準係keep得好過旺角個間
不過呢間都無食過 所以唔多講

反而旺角係食過醬家同拉麵來
醬家係比傳媒吹大左 唔知間鋪依家仲健唔健在
拉麵來我自己覺得有驚喜
食左魚介豚骨呢款 應該係咁既名
呢個濃度又唔會話食完勁想飲水
係我鐘意既口味
講得好
單論味道的話,聽人講不如親身一試,更來得真實而又唔會受其他人嘅評論影響
橫綱都開左好多年,有d師傅都出去自己開舖

係呀 所以無食過 我唔敢比意見
其實由2013年 佐敦一開拉麵競技場
好唔好食見人見志啦 呢4年香港開多左好多好多間拉麵
見到有泓一,已經知道樓主係識食之人

泓一個湯真係好得,雖然個麵質實在唔知佢發生緊咩事

唔好咁講 只係我地口味差唔多
識食真係談不上 我都係食開粗野 好草根架咋 麵個方面 我係食過醬油同沾麵個款咋
兩種我都接受到 你無發現
香港無乜拉麵係 麵得湯得配料得叉燒得蛋得 梗有一樣係比人挑剔下

有邊間拉麵店無俾人話過係垃圾丫

所以希望大家理性啲
覺得唔好食唔緊要
唔好攻擊話人食垃圾就得
咸魚青菜 各有所愛
有冇糖心蛋教學?
勁鐘意食糖心蛋 想試吓係屋企整
有啲拉麵店隻蛋係全熟 會好失望
諗緊做唔做
係咪要著成日水鞋
有冇糖心蛋教學?
勁鐘意食糖心蛋 想試吓係屋企整
有啲拉麵店隻蛋係全熟 會好失望

有無上Youtube睇過人點整?
之前有無整過? 小小心得都有既
不過想了解巴打 你對製作過程認知去到邊
好易 基本上一排雞蛋 一定可以教到你識
諗緊做唔做
係咪要著成日水鞋

睇公司需要 我頭一年半都係水鞋多
之後無啦 著返廚房平底防滑個啲就算
輕身好多 不過容易濕腳
諗緊做唔做
係咪要著成日水鞋

如果入廚房就會著, 始終要fing 麵. 個地下長期濕, 同埋有機會(畀人)碌到腳
係日本食到一個到宜家都覺得佢係最好食
個湯用骨煲 但唔同既係佢個湯會好結 好濃味
間野好似係神田

係日本 真係求其一間唔睇名就食
好小出事
諗緊做唔做
係咪要著成日水鞋

輕身好多 不過容易濕腳

重身無所謂 係怕焗腳 一焗焗成12個鐘
諗緊做唔做
係咪要著成日水鞋

如果入廚房就會著, 始終要fing 麵. 個地下長期濕, 同埋有機會(畀人)碌到腳

如果個廚房細會有呢個情況
舊公司廚房比較大同好企理
Fing極都唔怕 整到人同自己
同意呀巴打
去過日本食 食完覺得同香港差唔多
講得好
單論味道的話,聽人講不如親身一試,更來得真實而又唔會受其他人嘅評論影響

開拉麵戰場嘅呢個集團係日本好成功,反而係香港就好似差d,之前九龍灣都開過一個戰場但唔夠一年就消失左
但佢都再引爆左拉麵係香港嘅風潮
我覺得而家登龍街先係最激烈嘅拉麵戰場
諗緊做唔做
係咪要著成日水鞋

輕身好多 不過容易濕腳

重身無所謂 係怕焗腳 一焗焗成12個鐘

後期都係平底廚房鞋就算 輕輕鬆鬆
水鞋有踭企得耐都頭痛
想請問下有冇試過灣仔間__虎拉麵?
因為係附近返工 間唔時會去食下
但飲完個湯會頸渴 但係個麵真係好好食
如果有埋沾麵就正 可惜得拉麵
同意呀巴打
去過日本食 食完覺得同香港差唔多

竟然
不過唔講味道,日本嘅拉麵係多元化好多
有冇諗過出教學點整個湯出黎?

有諗過 但係屋企個煤氣爐真係滾唔起 唔夠大火
雞湯個類都還可以 自己係屋企扎下叉燒 整下半熟蛋都好容易

雞湯求教學 外國讀書都可以自己整吓望梅止渴咁
同埋次次食完一蘭(銅鑼灣)第二朝都會肚屙 可能叫得太油
有冇諗過出教學點整個湯出黎?

有諗過 但係屋企個煤氣爐真係滾唔起 唔夠大火
雞湯個類都還可以 自己係屋企扎下叉燒 整下半熟蛋都好容易

雞湯求教學 外國讀書都可以自己整吓望梅止渴咁

https://youtu.be/9WXIrnWsaCo
以前係另一個post分享過,有興趣有時間可以參考下
講得好

開拉麵戰場嘅呢個集團係日本好成功,反而係香港就好似差d,之前九龍灣都開過一個戰場但唔夠一年就消失左
但佢都再引爆左拉麵係香港嘅風潮
我覺得而家登龍街先係最激烈嘅拉麵戰場

個老細發過豬頭 個時唔係心急開九龍灣
應該唔會出事 加上內部問題...攪到間公司唔知似乜 啲日本師傅一走哂 佐敦就玩完了
登龍街直頭痴線 啲食肆多到 睇住佢越開越多 爭餐死 計埋上樓鋪 旺丁唔旺財
點睇蔦呢間?
香港有冇邊間拉麵/沾麵水準同日本o個d可比甚至tabelog可以拎3.6以上?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞