做過幾年拉麵店 你問我答

1001 回覆
88 Like 2 Dislike
更正多樣
上面有巴打講
暈 係日本師傅同佢老婆
其實佢兩公婆香港人
係請左個日本師傅黎香港幫佢煮拉麵
另外金田家好多泡 係佢特式黎
個湯無泡 過唔到日本師傅個關的
長濱no1 真係

可惜一直發唔到圍
開唔到第2間分店
更正多樣
上面有巴打講
暈 係日本師傅同佢老婆
其實佢兩公婆香港人

有泡有咩特別
有無邊間食完之後可以加個飯落去
以前日本食過好正

啲人話富士山55得
我自己食開都唔敢試
覺得好唔夾咁 仲要加芝士
以前日本食過好正

55有得加個飯落個沾麵度
但我冇叫過,唔知好唔好食
嘩屌,個po推得咁快
你地班友一個二個唔洗訓
嘩屌,個po推得咁快
你地班友一個二個唔洗訓

睇完嘢食餓住個肚都瞓得著嗰啲先唔係人
更正多樣
上面有巴打講
暈 係日本師傅同佢老婆
其實佢兩公婆香港人

有泡有咩特別

個湯濃到夠先做到呢個效果
都係有人讚有人彈
以前日本食過好正

55有得加個飯落個沾麵度
但我冇叫過,唔知好唔好食

我都唔敢叫 驚伏
其實自己做廚 應該乜都試下
框住自己 無乜突破
如果我返番入行 應該會去試下其他巴打講既拉麵鋪
以前日本食過好正

啲人話富士山55得
我自己食開都唔敢試

食過一次都幾重芝士味
但我本身麻麻地芝士
我想搵真係好似日本加白飯個隻
嘩屌,個po推得咁快
你地班友一個二個唔洗訓

我訓醒見到5點仲有人覆
下次夜晚出拉麵相先
嘩屌,個po推得咁快
你地班友一個二個唔洗訓

望完拉麵 再望屋企得公仔麵
無咩事都係返入房打個丁早啲訓啦
好多人話隱家唔得,我反而好鐘意
一蘭食過一次加十部辣同多油真係好爽,但份量細又貴都唔捨得成日去食
以前日本食過好正

啲人話富士山55得
我自己食開都唔敢試

食過一次都幾重芝士味
但我本身麻麻地芝士
我想搵真係好似日本加白飯個隻

前文有提過 啲鋪頭情願你叫多樣小食 都唔好嗌個飯撐飽個肚
一蘭食過一次加十部辣同多油真係好爽,但份量細又貴都唔捨得成日去食

別人評論不重要
邊個既味蕾會真實得過你
其實好多時水準下降 係因為啲老闆留唔住啲伙計
有冇諗過出教學點整個湯出黎?

有諗過 但係屋企個煤氣爐真係滾唔起 唔夠大火
雞湯個類都還可以 自己係屋企扎下叉燒 整下半熟蛋都好容易

雞湯求教學 外國讀書都可以自己整吓望梅止渴咁

煲到出黎 但煮唔到拉麵醬油
結果都係同普通雞湯一樣
雞殼 雞腳 京蔥葉頭 木魚花 呢幾樣最簡單
煲到清雞湯

雞殼雞腳 水滾就放 大火滾到出血水
隔左啲血水佢 一定要隔乾淨
完成之後可以開返細火慢慢吊 唔好比佢大滾 唔係就變左中式湯咁
煲佢8個鐘左右 睇火力去判斷 文字交代唔到 放埋京蔥葉頭 出下味 最後放木魚花 收火 之後可隔出黎用 要慢慢隔 因為一大力倒出黎 個湯會混濁 變得唔清
小小心得 拉麵醬油 方面 平時係屋企煮真係需要好多材料

冇追哂
你又話屋企個火唔夠大去滾個湯?
咁點解係慢慢吊?

唔夠大火滾係講豬骨湯
慢慢吊係講雞湯
可能我講到1999
攪到巴打誤會左

唔緊要巴打大家研究下
想問下雞湯慢慢吊同大滾會有咩分別?

食過一次隱家,叫左黑蒜
湯淡就咁飲都冇問題,麵硬唔彈
可能我手神差

結果都係同普通雞湯一樣
煲到清雞湯

完成之後可以開返細火慢慢吊 唔好比佢大滾 唔係就變左中式湯咁
煲佢8個鐘左右 睇火力去判斷 文字交代唔到 放埋京蔥葉頭 出下味 最後放木魚花 收火 之後可隔出黎用 要慢慢隔 因為一大力倒出黎 個湯會混濁 變得唔清

冇追哂
咁點解係慢慢吊?

唔夠大火滾係講豬骨湯
慢慢吊係講雞湯
可能我講到1999
攪到巴打誤會左

唔緊要巴打大家研究下

睇你想要清湯定雞白湯
清湯一滾起會變混濁 因為會煲爛啲材料
如雞殼 雞腳等
如果大滾就會變成雞白湯 好濃好厚好膠口
但屋企既煤氣爐應該唔夠力做到呢個效果
夠大火會煲到雞腳得返啲骨 所以皮同肉都溶哂變做湯 同埋大滾既湯一定要Keep住攪湯 會好易痴底
再深入小小可能要問Rwong巴打
佢真係廚藝世家出身

食過一次隱家,叫左黑蒜
湯淡就咁飲都冇問題,麵硬唔彈
可能我手神差

黑蒜真係小食為妙
製作過程太燶 佢啲黑色就係靠炸蒜炸燶哂
再磨到變粉 撈出黎 我成日覺得炸到咁燶
係會有致癌物質
忍家應該無自己整麵 轉左同麵廠攞貨了
嘩屌,個po推得咁快
你地班友一個二個唔洗訓

公仔麵有心機煮都可以好食

咁好心機淥個公仔麵咩
food court拉麵係咪伏?
嘩屌,個po推得咁快
你地班友一個二個唔洗訓

公仔麵有心機煮都可以好食

咁好心機淥個公仔麵咩

呢句真 都可以有心機煮
滾起放麵 啲水咪會變左奶白色咁既
通常呢轉水我會倒左佢
再加返水再煮過 好似過冷河咁
其實佢個麵 有層咩係度
點解會咁? 有無巴打知

邊一間呀 巴打?

結果都係同普通雞湯一樣
煲到清雞湯

冇追哂
咁點解係慢慢吊?

唔夠大火滾係講豬骨湯
慢慢吊係講雞湯
可能我講到1999
攪到巴打誤會左

唔緊要巴打大家研究下

大火滾會濁,味會雜
文火吊會清,味會淳
好似煲老火湯 vs 燉湯咁樣

邊一間呀 巴打?

eg. 8番 (德福food court)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞